Τετάρτη 28 Ιουνίου 2017

Ο Κοτζιάς ζήτησε κατάργηση των εγγυήσεων για την Κύπρο: Όχι σε παρεμβατικά δικαιώματα
Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, παρουσιασε συγκεκριμενη προταση για καταργηση της συνθηκης εγγυησεων και των παρεμβατικων δικαιωματων και περιεγραψε πως στη θεση τους θα υπαρξει ενας μηχανισμος παρακολουθησης της λυσης.
 Η πρόταση του έκανε αίσθηση, καθώς ο κ. Κοτζιάς φαίνεται να έφτασε στην Ελβετία απόλυτα ενημερωμένος και οργανωμένος για να αντιμετωπίσει τις τουρκικές ενστάσεις.
Ο μηχανισμος αυτος, είπε, θα πρεπει διαπιστωνει υλοποιηση οσων συμφωνιων υπαρχουν.
 
Για κρίση στις διαπραγματεύσεις κάνει λόγο το ΙΗΑ, διαψεύδει Χριστοδουλίδης

Κρίση στις διαπραγματεύσεις προκάλεσε η Ε/κ πλευρά υποστηρίζει το ειδησεογραφικό πρακτορείο IHA ωστόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης διαψεύδει και εκφράζει λύπη που κάποιοι επιλέγουν τέτοιες πρακτικές για να εξυπηρετήσουν σκοπιμότητες και ενδεχομένως να πλήξουν τις συνομιλίες. “Εμείς θα παραμείνουμε σοβαροί και προσηλωμένοι στη λύση του Κυπριακού”, ανέφερε ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος.
 Πάντως το τουρκικό πρακτορείο υποστηρίζει ότι η Ε/κ πλευρά ζήτησε αλλαγή της προόδου κάτι που προκάλεσε κρίση. ΤΟ ΙΗΑ υποστηρίζει ότι η Ε/κ και ελληνική πλευρά δεν ήθελαν να περάσουν στα άλλα κεφάλαια χωρίς να υπάρχει πρόοδος στο θέμα των εγγυήσεων. Προσθέτει ότι η Ε/κ πλευρά αντί να γίνουν παράλληλες διαπραγματεύσεις θέλει να γίνοει μια συνάντηση για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις και στην περίπτωση που υπάρξει πρόοδος να περάσουν στα άλλα κεφάλαια. Από την πλευρά της, αναφέρει το τουρκικό πρακτορείο, η τουρκική πλευρά υποστηρίζει την εφαρμογή της συμφωνίας που έγινε προηγουμένως ενώ τα Ηνωμένα Έθνη προσπαθούν να λύσουν την κρίση.

 ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΚΥΠΕ:
 Καμία έκπληξη ή αιφνιδιασμός υπήρξε στην πρωινή σύνοδο της Διάσκεψης για την Κύπρο στο Κραν Μοντάνα και η συζήτηση θα συνεχιστεί το απόγευμα.
 Σύμφωνα με πηγές, οι τοποθετήσεις που ακούστηκαν στην πρωινή σύνοδο, ήταν, ως αναμένετο, γενικές τοποθετήσεις από όλους. Δεν υπήρξε, σημείωσαν οι πηγές, καμία έκπληξη ή αιφνιδιασμός.
 Παράλληλα, αυτό που γίνεται αντιληπτό είναι ότι το απόγευμα θα συζητηθεί η ουσία του θέματος εγγυήσεων και ασφάλειας με την υποβολή συγκεκριμένων προτάσεων και ιδεών.
 Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημερώνει την ευρύτερη διαπραγματευτική ομάδα και στη συνέχεια ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης και Διαπραγματευτής Ανδρεάς Μαυρογιάννης, θα ενημερώσουν τους αρχηγούς κομμάτων που βρίσκονταν στο Κραν Μοντάνα.

Πηγή: mignatiou.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)