Τετάρτη 21 Ιουνίου 2017

Η PETA (Άνθρωποι για την Ηθική Μεταχείριση των Ζώων)



κάνει έκκληση προς όλους τους ιδιοκτήτες ζώων να μην αφήνουν ποτέ τους σκύλους τους στο αυτοκίνητο




Στουτγάρδη, 21 Ιουνίου 2017 – Θάνατοι σε αυτοκίνητα: Ακριβώς με το ημερολογιακό ξεκίνημα του καλοκαιριού αναμένονται θερμοκρασίες που θα ξεπερνούν τους 35 βαθμούς. Αν και οι υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού μπορεί για πολλούς ανθρώπους να αποτελούν ευχάριστο γεγονός, για τους φίλους μας τα ζώα μπορεί να αποτελέσουν κίνδυνο για τη ζωή τους: Κάθε χρόνο πολλοί σκύλοι βιώνουν φρικτό θάνατο στο αυτοκίνητο, καθώς αφήνονται από τον ιδιοκτήτη τους στο αυτοκίνητο δήθεν «μόνο για ένα λεπτό». Πολλοί ιδιοκτήτες σκύλων υποτιμούν τις επιδράσεις του καύσωνα στα τετράποδά τους και έτσι συχνά οποιαδήποτε βοήθεια έρχεται πολύ αργά. Η PETA προειδοποιεί και πάλι για τον θανάσιμο κίνδυνο στις υψηλές θερμοκρασίες και καλεί όλους τους ιδιοκτήτες σκύλων να μην αφήνουν ποτέ τα ζώα στο αυτοκίνητο.

«Το καλοκαίρι οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν στο αυτοκίνητο πολύ γρήγορα σε επίπεδο φούρνου», λέει η κτηνίατρος και εισηγήτρια για Συγκατοίκους Ζώα στην PETA, Dörte Röhl. Ακόμα και η στάθμευση κάτω από σκιά ή ένα ελαφρώς ανοιχτό παράθυρο δεν αποτελεί λύση. Δε θα πρέπει ποτέ να αφήνουμε τους σκύλους χωρίς επίβλεψη στο αυτοκίνητο. Καλούμε όλους τους πολίτες να επεμβαίνουν όποτε αντικρίζουν τέτοιες περιπτώσεις. Αν ο ιδιοκτήτης δεν είναι εκεί, θα πρέπει να κληθεί αμέσως η αστυνομία.»

Μόνο μερικά λεπτά στον ήλιο αρκούν για να ανέβει η θερμοκρασία σε ένα παρκαρισμένο αυτοκίνητο στους 70 βαθμούς Κελσίου. Επειδή οι σκύλοι έχουν λίγους μόνο ιδρωτοποιούς αδένες και ψύχονται κυρίως με το λαχάνιασμα, όταν βρεθούν στο ζεστό εσωτερικό του αυτοκινήτου παθαίνουν ανεπανόρθωτες ζημιές στα όργανά τους ή καρδιακή ανακοπή.

Όσοι ανακαλύπτουν σε μια ζεστή ημέρα σκύλο μέσα σε αυτοκίνητο, θα πρέπει να δράσουν άμεσα. Αν δεν μπορεί να βρεθεί ο ιδιοκτήτης του οχήματος θα πρέπει να ειδοποιηθεί άμεσα η αστυνομία. Σε περίπτωση που κινδυνεύει ήδη η ζωή του σκύλου, θα πρέπει οι ζωόφιλοι να σκεφτούν το ενδεχόμενο να σπάσουν το τζάμι. Σημάδια ότι η ζωή του σκύλου κινδυνεύει είναι το τρίκλισμα, το μαύρο χρώμα της γλώσσας, τα μάτια που γυαλίζουν, το έντονο λαχάνιασμα ή ο εμετός. Μια τέτοια κίνηση μπορεί ενδεχομένως να έχει νομικές συνέπειες, οι οποίες ωστόσο δεν έχουν καμία σχέση με τον θάνατο του ζώου. Δεν είναι άλλωστε γνωστές στην PETA περιπτώσεις όπου προέκυψαν νομικές συνέπειες για ανθρώπους που έσωσαν ζώα. Σε περίπτωση που το αυτοκίνητο βρίσκεται σε χώρο στάθμευσης σουπερμάρκετ θα πρέπει να κληθεί ο ιδιοκτήτης του αυτοκινήτου, αλλά φυσικά μόνο όταν ακόμα δεν κινδυνεύει η ζωή του ζώου.

Εφόσον ο σκύλος απελευθερωθεί από το αυτοκίνητο, απαιτούνται αμέσως πρώτες βοήθειες. Ακόμα και όταν η κατάσταση του ζώου μετά τη βοήθεια φαίνεται να βελτιώνεται, θα πρέπει άμεσα να εξεταστεί από κτηνίατρο για πιθανές επακόλουθες ζημιές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)