Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2018

Γιάννης Σηφάκης : Σημαντική εξέλιξη η ίδρυση κλαδικής συνεταιριστικής οργάνωσης


 για να εμπορεύονται τα προϊόντα τους από κοινού 14 (αρχικά) αγροτικοί συνεταιρισμοί και ομάδες παραγωγών της Πέλλας

Πρώτη συνάντηση με παρουσία του βουλευτή Γιάννη Σηφάκη
Προωθούνται οι εμπορικές συμπράξεις στον αγροτικό τομέα και στην Πέλλα
Διακριτός ο ρόλος του ΣΕΑΣ που συντονίζει 38 συνεταιρισμούς και ομάδες παραγωγών
Η ανάγκη συνεννόησης των αγροτικών συνεταιριστικών οργανώσεων και ομάδων παραγωγών προκειμένου να συγκεντρώνουν ( κατά το δυνατόν) και να εμπορεύονται από κοινού τα αγροτικά τους προϊόντα οδήγησε τους πρώτους 14 συνεταιρισμούς και ομάδες παραγωγών σε σύσκεψη στην οποία αποφασίστηκε η ίδρυση κλαδικής συνεταιριστικής οργάνωσης με μέλη συνεταιρισμούς, ομάδες και οργανώσεις παραγωγών της Πέλλας.
Τα μέλη θα τιμολογούν προς την κλαδική οργάνωση ( τμήμα ή όλη την ποσότητα των αγροτικών προϊόντων τους ) η οποία θα συνάπτει εμπορικές συμφωνίες στο εσωτερικό ή το εξωτερικό.
Παρόντες στην αρχική σύσκεψη οι πρόεδροι των 14 συνεταιρισμών και ομάδων παραγωγών, ο Χρήστος Γιαννακάκης ( προσωρινός πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Πυρηνόκαρπων) και ο προσωρινός πρόεδρος του ΣΕΑΣ Νίκος Μηνάς.
Παρών και ο Γιάννης Σηφάκης που τόνισε την ανάγκη οι συνεταιρισμοί και οι ομάδες παραγωγών της Πέλλας, παρά τις υφιστάμενα προβλήματα και  παθογένειες τους, να συνεργαστούν εμπορικά για να συγκεντρώνονται ποσότητες προϊόντων που θα επιτρέπουν, μαζί με άλλες αντίστοιχες οργανώσεις από περιοχές που παράγουν ομοειδή προϊόντα ( Ημαθία, Πιερία, Κοζάνη κλπ), να επιδιώξουν εμπορικές συμφωνίες στο εσωτερικό και το εξωτερικό προς όφελος των αγροτών. Τα προβλήματα της παραγωγής του 2017 και των τιμών των προϊόντων στην αγορά οδηγούν μονοσήμαντα σε ενίσχυση της οργάνωσης, νέες οργανώσεις αγροτών και εμπορικές συμπράξεις.
Παρότρυνε τους συνεταιριστές να προχωρήσουν με αρχές, υπευθυνότητα και αποφασιστικότητα στην ίδρυση της νέας οργάνωσης με στόχο από φέτος να αρχίσουν να κάνουν κοινές εμπορικές πράξεις. Μόνο έτσι θα διεκδικηθεί η διείσδυση των αγροτικών προϊόντων της Πέλλας στις ποιοτικές και απαιτητικές αγορές.
Θα αποκτηθούν από όλους τους συνεταιρισμούς – μέλη οι απαιτούμενες πιστοποιήσεις και θα οργανωθούν κοινές πωλήσεις.
Πρέπει ακόμη να επιδιωχθούν κοινά επιχειρησιακά προγράμματα, αξιοποίηση των υφιστάμενων υποδομών συσκευαστηρίων και μεταποίησης καθώς και προγράμματα ίδρυσης τυποποίησης και συσκευασίας για να μην πωλούνται «χύμα» τα προϊόντα της Πέλλας.   

1 σχόλιο:

  1. Τρια χρόνια μας κουρασατε με δεκαδες ανακοινώσεις οτι ιδρυεται.ιδρυστε την να τελειώνουμε. οχι αλλο καρβουνο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

(3)