Κυριακή 4 Φεβρουαρίου 2018

Eκδήλωση της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών για τον Μενέλαο Λουντέμη



    «Ο Μενέλαος Λουντέμης είναι και σήμερα μαζί μας. Η παιδική του ψυχή, άφησε το αποτύπωμά της σε σπουδαία λογοτεχνικά έργα και ταξιδεύει, λες, σ’ ένα Τοπίο στην ομίχλη, μέσα σε Λιβάδια που δακρύζουν σε ολόκληρο τον κόσμο, γυρνώντας με ένα Θίασο, όπως ακριβώς ξεκίνησε η βασανισμένη πορεία του στη ζωή…», Χρήστος Τσαντής.





Η ζωή και το έργο του Μενέλαου Λουντέμη, ο οποίος υπήρξε μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών, βρέθηκε στο επίκεντρο του αφιερώματος που παρουσιάστηκε την Τρίτη 30/1/2018 στην έδρα της Ε.Ε.Λ. (αίθουσα «Μιχαήλας Αβέρωφ»). Η εκδήλωση βασίστηκε στο βιβλίο του Δημήτρη Δαμασκηνού «Τα πλοία άραξαν στην όχθη της καρδιάς μας. Ένα δοκίμιο-μελέτη για τη ζωή και το έργο του Μενέλαου Λουντέμη», που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ραδάμανθυς, και πλαισιώθηκε από ομιλίες, θεατρική απόδοση ποιημάτων του Λουντέμη, καθώς και από το έργο του συνθέτη Σπύρου Σαμοΐλη «Κραυγή στα Πέρατα».

Την εκδήλωση άνοιξε ο πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών Κώστας Καρούσος και ακολούθησε χαιρετισμός από τον Χρήστο Τσαντή, συγγραφέα και υπεύθυνο των Εκδόσεων Ραδάμανθυς. Ομιλητές ήταν οι: Γιώργος Σταυράκης, Γενικός έφορος ΕΕΛ, Κριτικός λογοτεχνίας-ποιητής, η Άνκα Κισαλίτσα, Α΄ Γραμματέας της Πρεσβείας της Ρουμανίας, (κόρη της μεταφράστριας των έργων του Λουντέμη στα Ρουμανικά), ο συγγραφέας του βιβλίου «Τα πλοία άραξαν στην όχθη της καρδιάς μας», φιλόλογος-ιστορικός Δημήτρης Δαμασκηνός, η Φαίδρα Ζαμπαθά-Παγουλάτου, πρώην Γενικός Γραμματέας της ΕΕΛ και βαφτισιμιά του Μενέλαου Λουντέμη, η Μαργαρίτα Φρονιμάδη-Ματάτση, πρώην αντιπρόεδρος ΕΕΛ.  Όλοι οι ομιλητές τόνισαν ιδιαίτερα την αξία της τεκμηριωμένης μελέτης του Δ. Δαμασκηνού για τον μεγάλο συγγραφέα.

Εκδόσεις Ραδάμανθυς - Μενέλαος Λουντέμης

Η Μάρθα Παπαδοπούλου, φιλόλογος-ποιήτρια, καθήλωσε το ακροατήριο με τη συγκλονιστική απόδοση ποιημάτων και ενός διηγήματος του Μενέλαου Λουντέμη.

Η εκδήλωση τιμής στον Μενέλαο Λουντέμη «έκλεισε» με ποίημα του Χρήστου Τουμανίδη, με μία σύντομη παρέμβαση τον γιο του συνεξόριστού του δημοσιογράφου Κώστα Ν. Λιναρδάτου, και την κ. Ελένη Μπέλλα-Πένη, που τον είχαν γνωρίσει προσωπικά. Το συντονισμό από πλευράς του Δ.Σ. της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών είχε ο πρώην πρόεδρος και νυν αντιπρόεδρος της ΕΕΛ κ. Παύλος Ναθαναήλ και την τεχνική επιμέλεια ο κ. Γ. Σταυράκης, Γενικός Έφορος της ΕΕΛ.

Για το ρεπορτάζ, Χρήστος Τσαντής




Πάροδος Γεωργίου Σγουρού 8-10, ΧΑΝΙΑ
Υπεύθυνος: Χρήστος Τσαντής,
Συγγραφέας - Επιμελητής εκδόσεων,
Σύμβουλος ψυχικής υγείας
Τηλ. επικοινωνίας 6983 091058



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)