Σάββατο 3 Μαρτίου 2018

Ολοι αθώοι για τις «φούσκες» στο Χρηματιστήριο το 1999



Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, δικάζοντας σε δεύτερο βαθμό, έκρινε αθώους τους 36 επιχειρηματίες και χρηματιστές
που κατηγορούνταν για εμπλοκή στην υπόθεση με τις «μετοχές-φούσκες» του Χρηματιστηρίου το 1999, από τη  οποία υπέστησαν τεράστια ζημιά χιλιάδες μικροεπενδυτές.


Μετά από πολύμηνη αποδεικτική διαδικασία, το δικαστήριο με  πλειοψηφία 2 προς 1 κήρυξε αθώους όλους τους κατηγορούμενους για τα αδικήματα της απάτης και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Ο εφέτης που μειοψήφισε είχε την άποψη ότι όλοι οι κατηγορούμενοι πρέπει να κριθούν ένοχοι και για τις δύο αξιόποινες πράξεις.

Η απόφαση του δικαστηρίου ήταν αντίθετη με την πρόταση του εισαγγελέα έδρας, ο οποίος  ζήτησε την ενοχή όλων.

Η εισαγγελέας Αθηνά Θεοδωροπούλου ζήτησε από το δικαστήριο να κηρύξει ενόχους τους 36, καθώς κατά την κρίση της ήταν εσφαλμένη και η πρώτη αθώωσή τους. Σύμφωνα με την εισαγγελέα, σκοπός των κατηγορουμένων ήταν, μέσω μεθοδεύσεων, η μακροπρόθεσμη «δημιουργία πλασματικής εικόνας της αγοράς, η καλλιέργεια επενδυτικής ευφορίας αλλά και η μακροπρόθεσμη σταθεροποίησή της». Κατά την εισαγγελική λειτουργό, το σχέδιο δεν πήγε καλά, γιατί η διόγκωση των μετοχών ήταν τεχνητή και «μετά καταποντίστηκε το σύστημα».

Οι κατηγορούμενοι βρέθηκαν για δεύτερη φορά στο εδώλιο μετά την ομόφωνη αθώωσή τους από το ίδιο δικαστήριο το 2013, η οποία ωστόσο αναιρέθηκε από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου. Ο Άρειος Πάγος άσκησε αναίρεση κατά της αθώωσης, κρίνοντας πως η απαλλακτική απόφαση στερούνταν ειδικής και εμπεριστατωμένης αιτιολογίας.

Η δικαστική έρευνα με τις «μετοχές φούσκες του Χρηματιστηρίου» ξεκίνησε το 1999. Μετά την  εμπλοκή της τότε ανακρίτριας  σε «παραδικαστικό κύκλωμα» πήγε στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών, το οποίο με βούλευμα του παρέπεμψε 67 κατηγορούμενους.

Εν συνεχεία,με εφετειακό βούλευμα οι κατηγορούμενοι μειώθηκαν σε 42, οι οποίοι δικάστηκαν και αθωώθηκαν πρωτοδίκως το 2013. Εξι από αυτούς δεν είναι πλέον εν ζωή και στο Εφετείο δικάστηκαν οι υπόλοιποι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)