Σάββατο 24 Μαρτίου 2018

ΕΝΑΡΞΗ ΕΚΠΟΝΗΣΗΣ ΤΕΧΝΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ


 ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΚΟΣΤΟΥΣ ΟΦΕΛΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΕΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΝΟΜΗ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ  ΣΤΗΝ ΠΕΛΛΑ





             Στο πλαίσιο της επαναδιαπραγμάτευσης της κυβέρνησης για το έργο του ΤΑΠ το 2016, το ΥΠΕΝ διεκδίκησε και διασφάλισε 3 επί πλέον εξόδους, σε έναν προηγουμένως κλειστό αγωγό–transit, εκ των οποίων η μία τοποθετείται στο Άσπρο της Σκύδρας στο νομό Πέλλας, και κατάφερε να αυξήσει το μέγεθος των αντισταθμιστικών παροχών του ΤΑΠ για τις τοπικές κοινωνίες από 10εκ. σε 32εκ εκατ. Ευρώ.

             Η εξασφάλιση της εξόδου φυσικού αερίου (Φ.Α.) στο Άσπρο δημιουργεί θετικές προϋποθέσεις για την πιθανή τροφοδοσία και διευκολύνειτην δυνατότητα κατασκευής δικτύου διανομής Φ.Α. στις γειτονικές πόλεις και κωμοπόλεις, δηλαδή τη Σκύδρα, την Έδεσσα, τη Νάουσα και ενδεχομένως την Αριδαία. Μετά από πρωτοβουλία του βουλευτή Πέλλας κ.Σηφάκη, τηντεχνική ενημέρωση του από τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΔΑ Θεόδωρο Τερζόπουλο, τη σύμφωνη γνώμη τουΥΠΕΝ, καθώς και την βεβαίωση της πρόθεσης του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας κ.Τζιτζικώστα να δεσμεύσει από το επόμενο ΠΕΠ (2020+)την απαραίτητη κρατική ενίσχυσηγια την μερική χρηματοδότηση των έργων που θα αποδειχθούν βιώσιμα μετά την ολοκλήρωση των μελετών κόστους-οφέλους της ΔΕΔΑ,η  ΔΕΔΑ πήρε την σκυτάλη και ξεκίνησε την εκπόνηση οικονομοτεχνικών μελετώνκαι ΑνάλυσηςΚόστους - Οφέλους (CBA) για την Σκύδρα, την Έδεσσα, τη Νάουσα και την Αριδαία,προκειμένου να διερευνήσει την βιωσιμότητα της κατασκευήςδικτύων διανομής Φ.Α. στις παραπάνω πόλεις. Οι μελέτες αυτές υπολογίζεται ότι θα ολοκληρωθούν σε 3 μήνες. Για να είναι πιο ακριβείς οι μελέτες αλλά και πιο παραγωγική η στόχευση όπως θα αποτυπωθεί σε μεταγενέστερο στάδιο στις μελέτες του δικτύου διανομής στην κάθε πόλη, η ΔΕΔΑ ζήτησεαπό τους τοπικούς φορείς στοιχεία καταγραφής της οικονομικής δραστηριότητας (καταγραφή βιομηχανιών, επιχειρήσεων, ξενοδοχειακών μονάδων, θερμοκηπίων, δημοτικών κτιριακών υποδομών κτλ) όπως επίσης και στοιχεία για τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κάθε πόλης όσον αφορά τον οικιακό τομέα.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΕ ΔΗΜΟΥΣ ΤΗΣ ΠΕΛΛΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΕΔΑ

             Για την ενημέρωση των Δήμων αναφορικά με τις νέες προοπτικές και τη δυνατότητα για ανάπτυξη δικτύων διανομής στην Πέλλα και τη Νάουσα, αλλά και με σκοπό την έναρξησυλλογής στοιχείων για την εκπόνησητων τεχνοοικονομικών μελετών και Ανάλυσης Κόστους-Οφέλους, πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις απότην αντιπρόεδρο της ΔΕΔΑ Στεφανία Μωσσέ καιτον βουλευτή Πέλλας Γιάννη Σηφάκη στους Δήμους Έδεσσας, Σκύδρας και Αλμωπίας την Δευτέρα 19 Μαρτίου.
             Με τον δήμαρχο Έδεσσας Δημήτρη Γιάννου συζητήθηκαν οι σχετικές πρωτοβουλίες που έχει πάρει καθώς και η πρόθεσήτου να προσκομίσει τα απαραίτητα στοιχεία, και τέλος, αποτυπώθηκε η πρόθεση όλων για μια εποικοδομητική συνεργασία.
             Η δήμαρχος Σκύδρας Κατερίνα Ιγνατιάδου, μαζί με τους αντιδημάρχους, συζήτησαν με την Στεφανία Μωσσέ και τον Γιάννη Σηφάκη τις ιδιαιτερότητες του Δήμου, δηλαδή την ύπαρξη στην περιοχή σημαντικών  μεταποιητικών μονάδων και αριθμού θερμοκηπίων, ιδιαίτερα στην περιοχή του Άσπρου και των Εσωβάλτων.
             Ο δήμαρχος Αλμωπίας Δημήτρης Μπίνος και ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Σίμος Σωτηριάδης αφού ενημερώθηκαν από την Αντιπρόεδρο, ζήτησαν να μελετηθεί μαζί με την Αριδαία και η τουριστική περιοχή Λουτρακίου – Όρμας με το φυσικό αέριο.
             Κοινή ήταν η ιδιαίτερα θετική ανταπόκριση από όλους τους Δημάρχουςστην προοπτική σύνδεσης με το δίκτυο Φ.Α., καθώς θα δώσει ισχυρή αναπτυξιακή ώθηση και θα αντιμετωπίσει την ενεργειακή φτώχεια.

 
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΕΔΕΣΣΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΣΤΗΝ ΠΕΛΛΑ
             Στο πλαίσιο της επίσκεψης της Αντιπροέδρου της ΔΕΔΑ Στεφανίας Μωσσέ στην ευρύτερη περιοχή, πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη των παραγωγικών φορέων της Πέλλας στο Εμπορικό Επιμελητήριο της Πέλλας στην Έδεσσα για ενημέρωση για τις εξελίξεις σε σχέση με το φυσικό αέριο στην Πέλλα την Δευτέρα 19 Μαρτίου.
             Στην εκδήλωση παρευρέθηκε και μίλησε ο βουλευτής Πέλλας, Γιάννης Σηφάκης. Παρόντες ήταν επίσης:ο Περιφερειακός σύμβουλος Πέτρος Ζέρζης, ο οποίος αναφέρθηκε στο ενδιαφέρον και τη στήριξη της Περιφέρειας στο ενδεχόμενο έργο, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ιορδάνης Τσώτσος & σύσσωμο το ΔΣ του Επιμελητηρίου Πέλλας, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Έδεσσας Νεκτάριος Ελμαλόγλου, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Γιαννιτσών Παναγιώτης Σαραφούδης, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αριδαίας Ευστράτιος Κοτσίδης,ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών Πέλλας Γεώργιος Τοδίτσκας μαζί με τον Τάσο Σεραφείμ, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών Γιαννιτσών Νικόλαος Ζωγράφος, ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Πέλλας Λευτέρης Αβραμίδης, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Συνεταιρισμών και ομάδων παραγωγών ( ΣΕΑΣ) Νίκος Μηνάς, μέλη του Συλλόγου Θερμοϋδραυλικών Πέλλας, ο πρόεδρος του Τ.Δ. Άσπρου Βασίλης Μόκρης κ.α.
             Την εκδήλωση χαιρέτησε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ιορδάνης Τσώτσος, ως οικοδεσπότης, αναφερόμενος στην σπουδαιότητα του έργου για την Πέλλα και την αναπτυξιακή του διάσταση.
             Εισηγούμενος ο βουλευτής Γ.Σηφάκης αναφέρθηκε στην τεράστια σημασία της σύνδεσης της Πέλλας με το φυσικό αέριο για την παραγωγική της ανασυγκρότηση και το γεγονός ότι μετά από πολλές δεκαετίες πλήρους εγκατάλειψης η Πέλλα επανέρχεται στους Εθνικούς Σχεδιασμούς. Αναφέρθηκε επίσης στον ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας και τον ρόλο του Φ.Α. ωςμεταβατικού καυσίμου.
             Η Αντιπρόεδρος της ΔΕΔΑ Στεφανία Μωσσέ ανακοίνωσε την έναρξη της εκπόνησης των τεχνοοικονομικών μελετών από την ΔΕΔΑ για την Σκύδρα,
την Έδεσσα, τη Νάουσα και την Αριδέα και διαβεβαίωσε ότι θα ληφθούν υπόψιν όλες οι παραγωγικές ιδιαιτερότητες της περιοχής και ζήτησε από όλους τους φορείς να συνδράμουν με την συλλογή στοιχείων καταγραφής των κλάδων που εκπροσωπούν.
Στην εκδήλωση ενημερώθηκαν οι φορείς από την Αντιπρόεδρο για τις διαδικασίες που θα ακολουθήσουν μετά την ολοκλήρωση της Ανάλυσης  Κόστους-Οφέλους από την ΔΕΔΑ, εάν αποδειχθεί οτι τα έργα είναι βιώσιμα. Θα ακολουθήσουν οι τεχνικές μελέτες των δικτύων, η διασφάλιση της χρηματοδότησης, ήτοι η ένταξη στα ΠΕΠ και η εξασφάλιση ιδίων πόρων, μελέτες Marketingκαι τελικά η Προκήρυξη και η εκτέλεση των έργων, που περιλαμβάνουν την κατασκευή της επέκτασης και της πύκνωσης των δικτύων αλλά και της πραγμάτωσης ανάλογων συνδέσεων για τα χιλιόμετρα του νέου δικτύου.
Εν συνεχεία, παρουσιάστηκε η αναπτυξιακή πολιτική της ΔΕΔΑ:
Με τη συμμετοχή των κονδυλίων που έχουν στην διάθεσή τους οι Περιφέρειες από το ΕΣΠΑ, διαμορφώνονται οι προϋποθέσεις για να διατηρούνται σε χαμηλά επίπεδα τα τιμολόγια χρέωσης των τελών δικτύου, με αποτέλεσμα να ελαχιστοποιείται η επιβάρυνση των καταναλωτών και να αντιμετωπίζεται το πρόβλημα της ενεργειακής φτώχειας. Η ελαχιστοποίηση της επιβάρυνσης των καταναλωτών βρίσκεται στην καρδιά της αναπτυξιακής φιλοσοφίας της ΔΕΔΑ συνολικά.
Σχεδιάζοντας την αναπτυξιακή πορεία της ΔΕΔΑ, η ΔΕΠΑ πήρε την πρωτοβουλία το 2016 να διεκδικήσει από την ΡΑΕ, σε συνεννόηση με το ΥΠΕΝ, οι συνδέσεις να γίνονται από την ΔΕΔΑ χωρίς επιβάρυνση για τους καταναλωτές και το κατάφερε μέσω του νέου κανονισμού τιμολόγησης που εξέδωσε η ΡΑΕ τον 12/2016 για όλες τις εταιρίες διανομής. Αυτό περιορίζει τους ανασταλτικούς παράγοντες σύνδεσης κι έτσι δίνεται η δυνατότητα αύξησης της διείσδυσης για την αγορά της λιανικής του Φ.Α. Ομοίως, η ΔΕΔΑ έχειτη δυνατότητα επιδότησης μέρους του κόστουςμετατροπής των κτιριακών εγκαταστάσεων για την χρήση φυσικού αερίου με 4ετή απόσβεση. Τέλος,η ΔΕΔΑ επέλεξε τη 40ετήλογιστική απόσβεση των παγίων και την 20ετή εξομάλυνση του τιμολογίου για την βέλτιστη αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας της χώρας.
             Εκφράστηκε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την χρήση του Φ.Α. από τον πρωτογενή τομέα της περιοχής, καθώς και τον τριτογενή, όπως για παράδειγμα στα ξενοδοχεία στα λουτρά Πόζαρτ.

             Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης έγινε εκτενής αναφορά στο άμεσα υλοποιήσιμο επιχειρηματικό σχέδιο της ΔΕΔΑ για την Κεντρική Μακεδονία, δηλαδή την επέκταση και την πύκνωση των δικτύων διανομής στις πόλεις Αλεξάνδρεια, Βέροια, Γιαννιτσά, Κατερίνη, Κιλκίς και Σέρρες. Η χρηματοδότησητων 44εκ. Ευρώ έχει διασφαλιστεί καιέχει την εξής κατανομή :
(α) 50% περ.ΕΣΠΑ από το ΠΕΠ 2014-2020 Κεντρικής Μακεδονίας,
(β) 50% περ. ίδια κεφάλαια, εκ των οποίων το 40% γίνεται μέσω δανεισμού από την ΕΤΕπ
Το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του έργου είναι τετραετές.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον υπήρξε από τους φορείς για την έμμεση και την άμεση απασχόληση που θα δημιουργηθεί με αυτά τα έργα υποδομής.


ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΕΔΑ ΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΠΕΛΛΑΣ

             Καθώς στις 1 - 3 - 2018 έγινε η υπογραφή της δανειακής σύμβασης μεταξύ ΔΕΔΑ και ΕΤΕπ, η επίσκεψη της Αντιπροέδρου της ΔΕΔΑ Στεφανίας Μωσσέ την 19/3στον Δήμαρχο Πέλλας Γρηγόρη Στάμκο είχε σαν στόχο να κλείσουν και οι τελευταίες εκκρεμότητες με τον Δήμο για να ξεκινήσουν οι προκηρύξεις των έργων στα Γιαννιτσά. Υποδείχθηκαν δημοτικά οικόπεδα, λίγο εκτός της περιμέτρου της πόλης των Γιαννιτσών, για την εγκατάσταση των τεχνικών εγκαταστάσεων της ΔΕΔΑ.Ο Δήμαρχος Πέλλας δεσμεύτηκε να παραχωρήσει άμεσα τα απαραίτητα οικόπεδα στην ΔΕΔΑ. Συζητήθηκαν και παρουσιάστηκαν από τον Δήμαρχο και κάποια ιδιαίτερα θετικά στοιχεία του έργου στα Γιαννιτσά, όπως το ότι οι νεόδμητες οικοδομές της περιοχής έχουν έτοιμες τις υποδομές για τη σύνδεση με το Φ.Α.με πρωτοβουλία της πολεοδομίας από το 2004.









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)