Πέμπτη 19 Ιουλίου 2018

Τα γυρίζει ο Ζάεφ...


Ανεπιβεβαίωτες οι μαρτυρίες για ρωσικό «δάκτυλο» στην ΠΓΔΜ...

Στην παραδοχή πως οι καταγγελίες που προχώρησε περί απόπειρας αποσταθεροποίησης της ΠΓΔΜ με τη συμμετοχή επιχειρηματιών με βάση την Ελλάδα είναι...
ανεπιβεβαίωτες προχώρησε ο πρωθυπουργός της χώρας Ζόραν Ζάεφ, σε δήλωσή του πριν τις συναντήσεις που θα έχει με τους πολιτικούς αρχηγούς για τη συμφωνία των Πρεσπών.

Σύμφωνα με το πρακτορείο META, ο σκοπιανός πρωθυπουργός ανέφερε πως δεν υπάρχει ανάγκη να δοθούν στις ελληνικές αρχές τα έγγραφα με τις έρευνες για τις σχετικές καταγγελίες, γιατί «πρόκειται για δηλώσεις ατόμων, που δεν έχουν επιβεβαιωθεί και ειπώθηκαν στις αστυνομικές αρχές κατά τη διάρκεια προφορικής συνομιλίας». Παραδέχεται με άλλα λόγια ο Ζάεφ, ότι οι καταθέσεις όχι μόνο είναι ανεπιβεβαίωτες αλλά και τα «στοιχεία», είναι επί της ουσίας ανεπίσημες καταθέσεις.

«Πρόκειται για καταθέσεις ατόμων που τις έδωσαν μετά τις επιθέσεις εναντίον αστυνομικών μπροστά στο Κοινοβούλιο, στο πλαίσιο της καταπολέμησης της οργάνωσης Komiti [σ.σ. πρόκειται για οργανωμένους οπαδούς της ποδοσφαιρικής ομάδας Βαρντάρ Σκοπίων που ανήκει σε Ρώσο επιχειρηματία]. Έκανα αυτά τα σχόλια για να στείλω ένα μήνυμα ότι πρέπει να χτίσουμε φιλία και όχι να δημιουργούμε έδαφος για εξάπλωση της εχθρότητας. Η Μακεδονία (sic) ήδη δείχνει το παράδειγμα οικοδόμησης φιλίας και θα συνεχίσει να το κάνει αυτό με όλες τις χώρες, περιλαμβανομένης της Ρωσικής Ομοσπονδίας», υποστήριξε χαρακτηριστικά.


Οι καταγγελίες του Ζάεφ

Υπενθυμίζεται ότι μιλώντας στον ιστότοπο Buzzfeed, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ κατήγγειλε πως ότι η κυβέρνησή του έλαβε πολλαπλές αναφορές ότι «Έλληνες επιχειρηματίες» που «διάκεινται ευνοϊκά προς τις ρωσικές θέσεις» κατέβαλαν σε πολίτες της ΠΓΔΜ ποσά από 13.000 δολάρια έως 21.000 δολάρια για να «διαπράξουν βίαιες ενέργειες» ενόψει του κρίσιμου δημοψηφίσματος.

Ο Ζάεφ αρνήθηκε να κατονομάσει ποιος είναι πίσω από τις πληρωμές αυτές, επικαλούμενος μια εν εξελίξει έρευνα καθώς και τις ευαίσθητες διπλωματικές σχέσεις αναφορικά με την προσπάθεια της χώρας του να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Δήλωσε ότι η αστυνομία ενημερώθηκε για τις πληρωμές αφού έθεσε υπό κράτηση αρκετά άτομα που συμμετείχαν στις βίαιες διαδηλώσεις έξω από το Κοινοβούλιο τον Ιούνιο.

Ο ίδιος ιστότοπος, λίγες ώρες αργότερα πήγε ορισμένα βήματα παραπέρα και ανέφερε επικαλούμενος πηγές κοντά στις έρευνες που διενεργούν οι ανακριτές στην ΠΓΔΜ ότι ο επιχειρηματίας Ιβάν Σαββίδης φέρεται να έδωσε περί τα 350.000 δολάρια για να εκτροχιάσει τη διαδικασία του δημοψηφίσματος στη γειτονική χώρα. Σύμφωνα με έγγραφα του Σκοπιανού υπουργείου Εσωτερικών, τα οποία είδε τόσο ο αμερικανικός ιστότοπος, όσο και η συνεργαζόμενη ΜΚΟ Organized Crime and Corruption Reporting Project οι πληρωμές έγιναν σε πολιτικούς από τη γειτονική χώρα, μέλη εθνικιστικών οργανώσεων καθώς επίσης και σε οπαδούς της ποδοσφαιρικής ομάδας Βαρντάρ Σκοπίων, οι οποίοι προσφάτως συμμετείχαν σε επεισόδια κατά της συμφωνίας των Πρεσπών.

Η πλευρά του επιχειρηματία αντέδρασε έντονα στο εν λόγω δημοσίευμα προαναγγέλλοντας την κατάθεση αγωγής σε βάρος του Buzzfeed: «Καθιστούμε σαφές σε όλους τους τόνους πως ο επιχειρηματίας κ. Ιβάν Σαββίδης ουδεμία σχέση ή εμπλοκή έχει με τα όσα αναφέρονται στο απολύτως ψευδές και άκρως συκοφαντικό δημοσίευμα. Για το λόγο αυτό, τις αμέσως επόμενες ώρες και αξιοποιώντας όλα τα ένδικα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας, θα προβούμε στην κατάθεση μήνυσης και αγωγής εναντίον του μέσου, καθώς και των συντακτών του ανυπόστατου αυτού δημοσιεύματος»

Σημειώνεται ότι σήμερα, η Μαρία Ζαχάροβα, εκπρόσωπος του Ρωσικού ΥΠΕΞ, σχολιάζοντας τις καταγγελίες Ζάεφ, δήλωσε: «Πρόκειται για αβάσιμες καταγγελίες που στόχο έχουν να πυροδοτήσουν την αντιρωσική υστερία. Προφανώς, ξανά, δεν υπάρχουν στοιχεία για να στηρίξουν αυτές τις καταγγελίες»...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)