Τρίτη 10 Ιουλίου 2018

Ναι» επί της αρχής στον Κλεισθένη...


Ψηφίστηκε επί της αρχής στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, κατά πλειοψηφία το νομοσχέδιο για τη "Μεταρρύθμιση του θεσμικού πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης" (πρόγραμμα "Κλεισθένης")...

Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται ρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό του πλαισίου οργάνωσης και λειτουργίας των ΦΟ.ΔΣ.Α., ρυθμίσεις για την αποτελεσματικότερη, ταχύτερη και ενιαία άσκηση των αρμοδιοτήτων σχετικά με την απονομή ιθαγένειας και την πολιτογράφηση και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας του υπουργείου Εσωτερικών.

Υπέρ, τάχθηκαν ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΑΝΕΛ, καταψήφισαν η ΝΔ, η ΔΗΣΥ και το ΚΚΕ, ενώ η ΧΑ, το Ποτάμι και η Ένωση Κεντρώων, επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν στην Ολομέλεια.


Η συζήτηση συνεχίζεται στην επιτροπή, σήμερα και αύριο και αναμένεται μέχρι το τέλος της εβδομάδας να ψηφιστεί από την Ολομέλεια.

Η άποψη των φορέων

Ολοκληρώθηκαν στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης της Βουλής, οι ακροάσεις των αρμόδιων φορέων που είχαν κληθεί να καταθέσουν τις απόψεις τους επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών για το πρόγραμμα «Κλεισθένης», που προβλέπει, μεταξύ άλλων, την καθιέρωση της απλής αναλογικής και την κατάτμηση της Περιφέρειας Β΄ Αθήνας σε τρεις μικρότερες και της Αττικής σε δύο.

Οι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην πλειονότητα τους τάχθηκαν κατά του νομοσχεδίου υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων ότι οδηγεί σε ακυβερνησία τους δήμους, ενώ ταυτόχρονα καταργεί την αντιπροσωπευτικότητα στη διοίκηση τους.

Σε άλλο μήκος κύματος και συναινετικοί εμφανίστηκαν οι φορείς που εκπροσωπούν μικρές κοινότητες και νησιά καθώς και εκπρόσωποι αυτοδιοικητικών φορέων που ασχολούνται με τη διαχείριση των απορριμμάτων σε επίπεδο Περιφέρειας, οι οποίοι έκαναν λόγο για νομοσχέδιο που κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, ενώ κατέθεσαν προτάσεις, ζητώντας περαιτέρω βελτιωτικές αλλαγές.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν έδειξε καμία διάθεση συνεργασίας με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ενώ «το περιβόητο νομοσχέδιο είναι προφανές ότι δεν είναι μεταρρύθμιση αλλά απορρύθμιση που σφίγγει περισσότερο τη θηλιά στο λαιμό της».

«Διαφωνούμε κάθετα με αυτό το έκτρωμα που λέγεται Κλεισθένης. Θα οδηγήσει τους δήμους σε ακυβερνησία και θα επιβαρύνει την καθημερινότητα των πολιτών, ενώ δεν διορθώνει καμία από τις παθογένειες που υπάρχουν. Την κυβέρνηση δεν την ενδιαφέρει ότι δεν δημιουργεί κυβερνησιμότητα αλλά παράνοια» ανέφερε. Ακόμα, σχολιάζοντας την καθιέρωση της απλής αναλογικής, κατηγόρησε τη κυβέρνηση για ιδεοληψία, μέσα από την οποία προσπαθεί να εξυπηρετήσει όχι το εθνικό αλλά το κομματικό συμφέρον βάζοντας τη θηλιά στο λαιμό των δήμων, όπως είπε ο κ. Πατούλης.

Ο πρόεδρος του Δ.Σ. της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝΠΕ), Κωνσταντίνος Αγοραστός, έκανε λόγο για «λαμπρή ευκαιρία που δίνεται σήμερα για συναίνεση».

Παράλληλα υποστήριξε ότι με το νομοσχέδιο δεν υπηρετούνται ούτε η αυτονομία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ούτε η αρχή της επικουρικότητας ούτε δίνονται λύσεις στα προβλήματα και στις κακοδαιμονίες που υπάρχουν. «Όσο και να προσπαθεί κάποιος, ό,τι και να πιστεύει, το άσπρο δεν γίνεται μαύρο, ούτε το δεξί αριστερό. Μέσα από το νομοσχέδιο βρίσκεται η απομυθοποίηση της καινούργιας αντίληψης ότι αυτή η κυβέρνηση θα έδινε πόρους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Δεν το έκανε και αυτό καταδεικνύει το κύρος του καθενός», ανέφερε ο κ. Αγοραστός.

Σχολιάζοντας το σύστημα της απλής αναλογικής

Ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ καταλόγισε και αυτός στην κυβέρνηση ιδεοληψία, για την καθιέρωση της απλής αναλογικής. «Καθένας έχει τα πιστεύω του, αρκεί να μπορεί να υπάρξει ένα σύστημα που δεν θα το πληρώνει ο διχασμός, η συναλλαγή, η τεχνική πόλωση, η ακυβερνησία. Ναι στην απλή αναλογική αλλά βάλτε κατώφλι στην είσοδο για την εκλογή», τόνισε ο κ. Αγοραστός και προσέθεσε: «Δεν γίνονται με ιδεοληπτικές κομματικές εμμονές, με μηδέν συναινέσεις, με 100% θέσεις διορισμένων. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν έχει χρώμα ή κόμμα αλλά μόνο μια αποστολή. Την αρχή της αποτελεσματικότητας η οποία όμως μέσα στο νομοσχέδιο δεν τηρείται».

Ο πρόεδρος της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΟΚΕ), Γιώργος Βερνίκος, αφού κατήγγειλε τη διαδικασία, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση παρέκαμψε και αγνόησε τον κοινωνικό διάλογο, αποχώρησε από την Επιτροπή χωρίς να πάρει το λόγο.

Ο Γιώργος Στασινός, πρόεδρος του ΤΕΕ, υποστήριξε ότι πράγματι συγκεκριμένα άρθρα του νομοσχεδίου προσπαθούν να λύσουν προβλήματα, ωστόσο -όπως είπε- δεν κάνουν τομές. Έφερε δε ως παράδειγμα το άρθρο για τη χρήση γης, που «είναι μεν προς τη σωστή κατεύθυνση αλλά οι επιτροπές που θα δημιουργηθούν δεν θα βοηθήσουν στην επιτάχυνση της διαδικασίας», ενώ θα πρέπει να εκδοθούν 325 Προεδρικά Διατάγματα.

Διαφωνία με το νομοσχέδιο εξέφρασε και ο εκπρόσωπος των εργαζομένων στους δήμους (πρόεδρος ΠΟΕ-ΟΤΑ) Νικόλαος Τράκας, κατηγορώντας την κυβέρνηση για προσχηματικό διάλογο και ότι δεν βοηθά στη λύση των προβλημάτων, ενώ επέκρινε τη διάταξη για τις μετατάξεις των εργαζομένων χωρίς τη συγκατάθεση τους, όπως είπε. «Είμαστε υπέρ της απλής αναλογικής με την προϋπόθεση ότι εξασφαλίζει την ομαλή λειτουργία των δήμων, κάτι που δεν κάνει το νομοσχέδιο», επισήμανε. ο κ. Τράκας.

Κατά της διάταξης για τις μετακινήσεις των υπαλλήλων στους ΟΤΑ τάχθηκε και η Ελισάβετ Πανουτσάκου, πρόεδρος της ΟΣΥΑΠΕ (Ομοσπονδία Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών Ελλάδας), τονίζοντας την ανάγκη «μεταρρυθμίσεων χωρίς κομματικές ή συντεχνιακές λογικές». «Με το νομοσχέδιο αυτό επιβεβαιώθηκε η άποψη μας ότι ήταν προκαθορισμένο και στημένο το παιχνίδι. Το νομοσχέδιο δεν άγγιξε την ραχοκοκαλιά του ρόλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που θα έχει πλέον δεμένα τα χέρια της. Ταυτόχρονα, ξεπουλιέται και χαρίζεται η δημόσια περιουσία με φας τρακ διαδικασίες», υποστήριξε.

Ο Γιώργης Μαρινάκης, πρόεδρος της Ένωσης Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης (ΕΔΕΥΑ) και δήμαρχος Ρεθύμνου, χαρακτήρισε θετική τη διάταξη για το ασυμβίβαστο του υποψήφιου δημάρχου, όπως και τη ρύθμιση για το όριο των 120.000 ευρώ στις αποφάσεις της ΕΕΥΑ, καθώς όπως υποστήριξε, δίνει τη δυνατότητα ευελιξίας στους δήμους για να προχωρήσουν στην ολοκλήρωση έργων.

Για το σύστημα της απλής αναλογικής, επισήμανε ότι «θα πρέπει να βρεθεί εκείνος ο τρόπος που δεν θα δημιουργεί πλασματικές απαρτίες ούτε θα δίνεται ρόλος σε φωνές που δεν πρέπει να έχουν».

Αρκετά ικανοποιημένος από «πολλές θετικές διατάξεις του νομοσχεδίου που ενισχύουν την αναπτυξιακή προοπτική» των μικ΄των νησίων, δήλωσε ο Ελευθέριος Κεχαγιόγλου, πρόεδρος του Ελληνικού Δικτύου Μικρών Νησιωτικών Δήμων.

Παράλληλα, μίλησε για την ανάγκη ενός «πιο θαρραλέου νομοσχεδίου, που θα δίνει τη δυνατότητα σε μικρούς νησιωτικούς δήμους να βγουν έξω από την περιφέρεια, να συνεργαστούν με άλλους δήμους και να μπορούν να συμμετέχουν στις προγραμματικές συμβάσεις».

Θετικός σε διατάξεις του νομοσχέδιου εμφανίστηκε και ο Προκόπης Σινάνης, πρόεδρος του Δικτύου Κοινοτήτων Λέσβου, εκφράζοντας την ικανοποίηση του που «σειρά αιτημάτων που κατατέθηκαν στο δημόσιο διάλογο έγιναν δεκτά», και τόνισε ότι οι κοινότητες θα πάψουν πλέον να είναι παρίες των δήμων. Ταυτόχρονα, πρότεινε η εκλογή του προέδρου της κοινότητας να γίνεται από την πρώτη Κυριακή.

Για ένα νέο εθνικό σχεδιασμό που ξεκίνησε από το 2015, όπως είπε, και βάζει νέους άξονες για την ορθολογικότερη διαχείριση των στέρεων αποβλήτων, μίλησε ο Θεόδωρος Κάρδαλος, πρόεδρος του Δικτύου Φορέων Διαχείρισης Στέρεων Αποβλήτων.

Έμφαση έδωσε στην προώθηση της κυκλικής οικονομίας, και τις ήπιες μορφές επεξεργασίας αποβλήτων, τονίζοντας ότι «είναι ένα στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε».

Ο Γαβριήλ Ιωαννίδης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Αποκεντρωμένων Διοικήσεων Ελλάδος, τάχθηκε επίσης κατά της διάταξης για τις μετακινήσεις υπαλλήλων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ενώ δήλωσε ότι χαιρετίζει την καθιέρωση της απλής αναλογικής.

Τέλος, για νομοσχέδιο που κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση έκανε λόγο και ο Νικόλαος Σταυρογιάννης, πρόεδρος του Περιφερειακού Δικτύου Φορέων Διαχείρισης Στέρεων Αποβλήτων Στερεάς Ελλάδος, (ΦΟΔΣΑ).

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)