Δευτέρα 30 Ιουλίου 2018

Ο Γιάννης Σηφάκης από τις εγκαταστάσεις του Α.Σ. Πέλλας : Οι σοβαρές αμαρτίες του παρελθόντος έχουν υποθηκεύσει το παρόν και το μέλλον του Α.Σ. Πέλλας





Ζήτησε να ανακοινωθούν τιμές παραγωγού για το συμπύρηνο ροδάκινο αμέσως, αδιανόητο ο αγρότης να παραδίδει προϊόντα «στα τυφλά»

Το συνεταιριστικό εργοστάσιο πρέπει να μπορεί να πείθει τον αγρότη ότι είναι συνεταιριστικό
Τις εγκαταστάσεις του Α.Σ. Πέλλας επισκέφτηκε ο βουλευτής Πέλλας Γιάννης Σηφάκης. Τον υποδέχτηκαν ο πρόεδρος του Α.Σ. Πέλλας Μιχάλης Φαρμάκης, ο διευθυντής Ηλίας Γεωργιάδης, ο πρόεδρος της ΟΠ Μανώλης Παπαδόπουλος και μέλη του ΔΣ της οργάνωσης.
Ο βουλευτής ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις του Α.Σ. που ήταν σε πλήρη λειτουργία και είδε τον άρτιο τρόπο που λειτουργεί η γραμμή παραγωγής της κομπόστας αλλά και της νέας εγκατάστασης ( που φέτος μπήκε σε λειτουργία) για την παραγωγή και συσκευασία κύβου ροδακίνου έχοντας εξασφαλίσει καλό συμβόλαιο με χώρα του εξωτερικού.
Μετά την επίσκεψη στις εγκαταστάσεις και την ενημέρωση από τον πρόεδρο και τον διευθυντή ότι το εργοστάσιο λειτουργεί τώρα σε δύο βάρδιες έχοντας σημαντική ημερήσια παραγωγή έγινε σύσκεψη του βουλευτή με τον πρόεδρο και το ΔΣ.
Συζητήθηκαν τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα του Α.Σ. Πέλλας που προήλθαν από σοβαρές αμαρτίες του παρελθόντος που οδήγησαν σε αδιέξοδα.
Το τωρινό συμβούλιο προσπαθεί να βρει λύσεις σε ένα τοπίο όμως που είναι ναρκοθετημένο από τα υπέρογκα χρέη από το παρελθόν. Τα χρέη είναι κυρίως προς την ΑΤΕ bad και το Δημόσιο. Η οργάνωση έχει καταθέσει business plan προς την ΑΤΕ bad και αναμένει τις εξελίξεις.
Εκκρεμεί ακόμη καταλογισμός σημαντικού ύψους από παλαιά υπόθεση πριν αρκετές δεκαετίες.
Ο βουλευτής ενημέρωσε ρεαλιστικά τον πρόεδρο και το ΔΣ για τις δυσκολίες της κατάστασης όπως έχει διαμορφωθεί σε σχέση με την βιώσιμη ρύθμιση των χρεών της οργάνωσης και ανέφερε ότι παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις για τις οποίες θα κρατά ενήμερη την οργάνωση.
Διαβεβαίωσε ότι η πρόθεση της κυβέρνησης είναι οι εγκαταστάσεις του αγροτικού χώρου να παραμείνουν στον αγροτικό χώρο όμως υπάρχει και η απόφαση εξυγίανσης του μητρώου των οργανώσεων για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στον ρόλο τους υπέρ των αγροτών.
Ο βουλευτής επισήμανε ακόμη ότι το συνεταιριστικό εργοστάσιο θα έπρεπε να έχει σαφή διάκριση από τα ιδιωτικά εργοστάσια στην αντιμετώπιση του αγρότη, κάτι που δεν συνέβη στο παρελθόν και ούτε συμβαίνει σήμερα. Μόνο έτσι θα μπορούσε ο αγρότης να το εμπιστευτεί δίνοντας την δυνατότητα να αυξήσει τις ποσότητες προϊόντων που διαχειρίζεται διευκολύνοντας την επίλυση και των οικονομικών του προβλημάτων.
Ακόμη ανέφερε ότι τουλάχιστον τρείς ιδιωτικές επιχειρήσεις με το ίδιο αντικείμενο εργασιών (που λειτουργούν στην Πέλλα) βρίσκονται στην λίστα των 50 πρώτων σε κερδοφορία επιχειρήσεων στην χώρα. Άρα το αντικείμενο είναι καλό, μπορεί να είναι κερδοφόρο αλλά τα παλιά χρέη αποτελούν σοβαρή τροχοπέδη στην δυνατότητα εξέλιξης και ανάπτυξης, όπως και η έλλειψη εμπιστοσύνης εκ μέρους της πλειοψηφίας των αγροτών.
Ο πρόεδρος του Α.Σ. Πέλλας Μιχάλης Φαρμάκης ανέφερε στον βουλευτή τον «πόλεμο» που είχαν υποστεί στο παρελθόν οι οργανώσεις των αγροτών από την ιδιωτική μεταποίηση και τις δυσκολίες από την ανεξέλεγκτη λειτουργία των «στεκιών» χωρίς νομοθεσία για να μπορούν να ελεγχθούν. Ο ίδιος , όσο και το ΔΣ ανέφερε στον βουλευτή την απόφαση του να κάνει το καλύτερο δυνατόν για να επιβιώσει ο Α.Σ. Πέλλας ανταποκρινόμενος στις υποχρεώσεις του.
Τα μέλη του ΔΣ τους Α.Σ. Πέλλας εξέφρασαν την ικανοποίηση τους για την πληρωμή αποζημίωσης ( μέσω de minimis) της περσινής ζημιάς στα ροδάκινα από τις σφοδρές και άκαιρες βροχοπτώσεις του Ιουλίου 2017 ζητώντας να αποζημιωθούν οι αγρότες και για τις φετινές ζημιές από το ίδιο αίτιο.
Ο βουλευτής έθεσε στην συζήτηση το σοβαρό θέμα με την αυθαίρετη μη ανακοίνωση τιμής παραγωγού για τα συμπύρηνα ροδάκινα που παραλαμβάνονται από τους παραγωγούς όλο αυτό το χρονικό διάστημα. Τόνισε ότι η τακτική αυτή που κυριαρχεί τα τελευταία χρόνια είναι προσβλητική για τους παραγωγούς που παραδίδουν τα προϊόντα του «στα τυφλά» χωρίς να γνωρίζουν τις τιμές που θα πληρωθούν.
Ζήτησε την άμεση ανακοίνωση τιμής παραγωγού.
Βουλευτής και Α.Σ. Πέλλας ανανέωσαν το ραντεβού τους για το επόμενο χρονικό διάστημα ανάλογα με τις εξελίξεις.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)