Δευτέρα 13 Αυγούστου 2018

Ολονύχτια η μάχη με τις φλόγες στην Εύβοια – Εκκενώθηκαν χωριά



Eκκενώθηκαν χωριά στην περιοχή
Η φωτιά μέχρι το βράδυ της Κυριακής ήταν ανεξέλεγκτη και το μέτωπό της μεγάλο
Το απόγευμα της Κυριακής σταμάτησε η κυκλοφορία από και προς τη Βόρεια Εύβοια
Η φωτιά είχε κατεύθυνση προς τα Ψαχνά

Όλη η δύναμη της Πυροσβεστικής Εύβοιας στη μάχη για την κατάσβεση
Συνεχής η ενημέρωση Τσίπρα για τη μεγάλη φωτιά
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο δήμος Διρφύων-Μεσσαπίων
Σύσκεψη του Συμβουλίου Διαχείρισης Κρίσεων, παρουσία Σκουρλέτη για τη φωτιά
Μεγάλη φωτιά ξέσπασε στην Εύβοια όπου λόγω των ισχυρών ανέμων πήρε μεγάλη έκταση. Ξεκίνησε από την  περιοχή Σταυρός στον Δήμο Διρφύων με τις επίγειες πλέον δυνάμεις να δίνουν ολονύχτια μάχη για να τη θέσουν υπό έλεγχο. Στην περιοχή έχει σημάνει συναγερμός και επί τόπου βρίσκονται ισχυρές δυνάμεις.  Εκκενώθηκαν τα χωριά Κοντοδεσπότι και Σταυρός.

Η φωτιά δημιούργησε ένα μεγάλο μέτωπο ανάμεσα στα χωριά Σταυρός και Κοντοδεσπότης. Λόγω της αλλαγής κατεύθυνσης του αέρα το πρόβλημα έγινε μεγαλύτερο.

Είναι ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι το γεγονός ότι η δύναμη της Πυροσβεστικής έχει πολλαπλασιαστεί. Ενισχύθηκαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις στην Εύβοια από την Ήπειρο, τη Θεσσαλία, τη Μακεδονία και τη Στερεά Ελλάδα για την αντιμετώπιση της μεγάλης πυρκαγιάς στον δήμο Διρφύων-Μεσσαπίων. Στην επιχείρηση της κατάσβεσης συμμετέχουν: 186 πυροσβέστες με 62 υδροφόρα οχήματα, 70 άτομα πεζοπόρο, 50 στελέχη ενόπλων δυνάμεων, 20 βυτιοφόρα οχήματα (ΟΤΑ και ιδιωτικά), 27 βοηθητικά πυροσβεστικά οχήματα και 11 χωματουργικά μηχανήματα. Τις επίγειες δυνάμεις συνέδραμαν από αέρος 6 Α/Φ, 7 Ε/Π και 2 Συντονιστικά Ε/Π του Πυροσβεστικού Σώματος και της Ελληνικής Αστυνομίας μέχρι να πέσει η νύχτα.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο δήμος Διρφύων-Μεσσαπίων

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε πριν από λίγο ο δήμος Διρφύων-Μεσσαπίων, με απόφαση που υπέγραψε ο περιφερειάρχης Κώστας Μπακογιάννης, ο οποίος βρέθηκε στην περιοχή όπου μαίνεται η πυρκαγιά.

Ο Κώστας Μπακογιάννης ανάρτησε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook τη συγκεκριμένη απόφαση του σημειώνοντας: «Η τοπική αυτοδιοίκηση συνδράμει με όλες της τις δυνάμεις. Μέλημά μας οι άνθρωποι και οι περιουσίες τους. Μόλις κηρύξαμε τον δήμο σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Θερμή παράκληση στους κατοίκους και τους επισκέπτες να ακολουθούν τις οδηγίες της αστυνομίας και της πυροσβεστικής».

Συνδρομή της Περιφέρειας Αττικής στην πυρκαγιά στην Εύβοια

Η Περιφέρεια Αττικής ανακοίνωσε ότι προσφέρει βοήθεια ύστερα από σχετικό αίτημά του, συμβάλλοντας στην κατάσβεση της μεγάλης πυρκαγιάς στην Εύβοια (στην περιοχή Κοντοδεσπότι του δήμου Διρφύων – Μεσσαπίων). Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανακοίνωσή της, η Περιφέρεια Αττικής αναφέρει πως διέθεσε πλατφόρμα για τη μεταφορά βαρέως τύπου χωματουργικού μηχανήματος.

Λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης το βράδυ της Κυριακής το πυροσβεστικό σώμα εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με τη μεγάλη φωτιά που έχει ξεσπάσει στην Εύβοια κάνοντας αναλυτική ενημέρωση για την κατάσταση που επικρατεί.



Το απόγευμα ολοκληρώθηκε προληπτικά για λόγους ασφαλείας η εκκένωση του χωριού Σταυρός και λίγο μετά τις 7 το απόγευμα οι κάτοικοι συγκεντρώθηκαν στο γήπεδο του χωριού. Εκεί έφτασαν λεωφορεία όπου παρέλαβαν  περίπου 150 άτομα, τα οποία μεταφέρθηκαν σε ξενοδοχεία. Εγινε επίσης εκκένωση από τους κατοίκους και στο χωριό Κοντοδεσπότι.

Ήδη στην περιοχή έσπευσαν χωματουργικά μηχανήματα τόσο της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και των δήμων όσο και μεγάλα βαριά μηχανήματα από τις εγκαταστάσεις της ΛΑΡΚΟ για να δημιουργήσουν προστατευτικές ζώνες για τους οικισμούς.

Λίγο πριν από τις 7 το απόγευμα στο χωριό Σταυρός ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου που συγκλήθηκε για να εκτιμηθεί η κατάσταση και να ληφθούν αποφάσεις.



«Δεν υπάρχουν πληροφορίες για σπίτια που κινδυνεύουν, αλλά έγινε προληπτικά η εκκένωση των οικισμών Κοντοδεσπότι και Σταυρός του δήμου Διρφίων και Μεσσαπίων της Εύβοιας» ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ αξιωματικός της Πυροσβεστικής.



Σύσκεψη του Συμβουλίου Διαχείρισης Κρίσεων, παρουσία Σκουρλέτη, για την πυρκαγιά στην Εύβοια

Με την παρουσία του υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη και του γενικού γραμματέα Γιάννη Ταφύλλη, συγκλήθηκε εκτάκτως το Συμβούλιο Διαχείρισης Κρίσεων, λόγω της αυξημένης σοβαρότητας και επικινδυνότητας της πυρκαγιάς στην Εύβοια, προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις για άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση που έκανε η εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, Σταυρούλα Μαλλίρη.



Παράλληλα, στην περιοχή συγκεντρώθηκαν και δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Στερεάς και οχήματα των δήμων.



Συνεχής η ενημέρωση Τσίπρα για τη μεγάλη φωτιά στην Εύβοια

Σε συνεχή επικοινωνία  τόσο με τον αρμόδιο υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη, όσο και με τον υπουργό Γεωργικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλη Αποστόλου, που έσπευσε και βρίσκεται επί τόπου είναι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για τη μεγάλη φωτιά στην Εύβοια.



Ενημερώνεται διαρκώς για την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή, για τα μέτωπα της φωτιά και για την εξέλιξη της επιχείρησης.

«Όλες οι δυνάμεις πυρόσβεσης στη μάχη με την πυρκαγιά», δήλωσε ο Αποστόλου

Από την πρώτη στιγμή που εκδηλώθηκε η πυρκαγιά κινητοποιήθηκαν όλες οι δυνάμεις πυρόσβεσης για την κατάσβεση της, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου. Επισήμανε πως για προληπτικούς μόνο και μόνο λόγους εκκενώθηκαν τα δύο χωριά και ουδείς κίνδυνος υπήρξε για ανθρώπινες ζωές.



Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης που βρίσκεται από την πρώτη στιγμή στην περιοχή είπε πως έχουν μεταφερθεί δυνάμεις πυρόσβεσης από όλη την περιφέρεια και προσέθεσε πως σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν καεί δύο αγροικίες στην ευρύτερη περιοχή.

Τέλος, ο κ. Αποστόλου τόνισε πως ολόκληρη τη νύχτα οι επίγειες δυνάμεις θα δώσουν τη μάχη για να θέσουν υπό έλεγχο την πυρκαγιά.



Η φωτιά κινείται προς τα Ψαχνά

«Η φωτιά έχει δημιουργήσει ένα τεράστιο μέτωπο. Μπήκε πλέον μέσα σε πευκόφυτή περιοχή και κινείται πλέον προς τα Ψαχνά» δνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Διρφύων-Μεσσαπίων Γιώργος Ψαθάς. Παρά τις συνεχείς ρίψεις νερού από αέρος από τα αεροσκάφη και τα ελικόπτερα,  δεν στάθηκε δυνατόν να ανακόψουν την πορεία της φωτιάς, υποστήριξε.



Έκλεισε η κυκλοφορία από και προς Βόρεια Εύβοια

Έκλεισε προληπτικά για λόγους ασφαλείας η κυκλοφορία στο δρόμο από τη Χαλκίδα προς τη Βόρεια Εύβοια, καθώς σύμφωνα με την Αστυνομική Διεύθυνση Εύβοιας η φωτιά πλησίασε προς τον επαρχιακό δρόμο ο οποίος έχει καλύφθηκε με πολλούς καπνούς.



Σύμφωνα με την Αστυνομική Διεύθυνση της Εύβοιας, έκλεισε ο δρόμος και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας από Προκόπι μέχρι Καστέλα ως προς την κάθοδο από Β. Εύβοια προς Χαλκίδα και το αντίστροφο από Καστέλα έως Προκόπι για την άνοδο από Χαλκίδα προς Β. Εύβοια.

Ο λιμενάρχης Αιδήψου Σωτήρης Δανίκας δήλωσε ότι όλα τα φέρι μπόουτ στη γραμμή Αρκίτσας-Αιδηψού είναι σε λειτουργία. Καθώς υπάρχουν εκατοντάδες αυτοκίνητα που θέλουν να περάσουν απέναντι στην Αρκίτσα, τα πορθμεία Αρκίτσας -Αιδηψού θα συνεχίσει να είναι σε λειτουργία μέχρι να φύγει και το τελευταίο αυτοκίνητο από την Αιδηψό, διαβεβαίωσε ο κ. Δανίκας.


Σε δύο μέτωπα εκτείνεται το μέτωπο της πυρκαγιάς που κατακαίει από την Κυριακή το Κοντοδεσπότι Εύβοιας
Με το πρώτο φως της ημέρας τέσσερα ελικόπτερα και δύο αεροσκάφη ξεκίνησαν τις ρίψεις νερού από αέρος
Ανοιχτό το ενδεχόμενο εμπρησμού άφησε ο Δήμαρχος
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο δήμος Διρφύων – Μεσσαπίων Εύβοιας
Συνεχής η ενημέρωση του Αλέξη Τσίπρα
Πολύ δύσκολη νύχτα ήταν η νύχτα για τους κατοίκους αλλά και του πυροσβέστες που βρίσκονται στην Εύβοια και επιχειρούν για την κατάσβεση της μεγάλης πυρκαγιάς που μαίνεται από το μεσημέρι της Κυριακής στην περιοχή.

Με το πρώτο φως της ημέρας τέσσερα ελικόπτερα και δύο αεροσκάφη ξεκίνησαν τις ρίψεις νερού από αέρος ενισχύοντας τις προσπάθειες κατάσβεσης.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν δύο ενεργά μέτωπα φωτιάς στην Εύβοια σε απόσταση 3 χλμ. από τα χωριά Κοντοδεσπότι και Σταυρός, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Ψαχνών Γ. Ψαθάς και σημείωσε ότι είναι ισχυρή η παρουσία των εναέριων μέσων πυρόσβεσης.

Εξέφρασε δε την ελπίδα ότι σύντομα η φωτιά θα τεθεί υπό έλεγχο.



Το σημείο ωστόσο δεν ευνοεί το έργο των πυροσβεστών καθώς η περιοχή είναι πολύ δύσβατη με αποτέλεσμα να μην μπορούν να πλησιάσουν οχήματα και να επιχειρήσουν από το έδαφος.



Ανοιχτό το ενδεχόμενο εμπρησμού άφησε ο Δήμαρχος

Παράλληλα, ο δήμαρχος Διρφύων-Μεσσαπίων Γιώργος Ψαθάς μιλώντας στον Αθήνα 9,84 άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η πυρκαγιά να προκλήθηκε από εμπρησμό.

«Εξετάζουμε όλα τα ενδεχόμενα» είπε ο κ. Ψαθάς που δήλωσε αισιόδοξος ότι μέσα στη μέρα η φωτιά θα τεθεί υπό έλεγχο. Ανέφερε επίσης ότι δεν υπήρξε κίνδυνος για ανθρώπινες ζωές.



Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο δήμος Διρφύων – Μεσσαπίων Εύβοιας

Ο δήμος Διρφύων – Μεσσαπίων Εύβοιας κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ συγκλήθηκε το Συμβούλιο Διαχείρισης Κρίσεων, με τον πρωθυπουργό να βρίσκεται σε συνεχή ενημέρωση.



Συνεχής η ενημέρωση του Αλέξη Τσίπρα

Παράλληλα, για προληπτικούς λόγους εκκενώθηκαν την Κυριακή οι παιδικές κατασκηνώσεις Λελούδα, στη Δάφνη Νεροτριβιάς Ευβοίας και τα χωριά Κοντοδεσπότι και Σταυρός. Στο πρώτο, ωστόσο, κάηκαν κάποιες αγροικίες, όταν οι φλόγες περικύκλωσαν τον οικισμό.



Σημειώνεται ότι έχει ανοίξει ο δρόμος από και προς τη βόρεια Εύβοια, για την οποία χθες -για λόγους ασφαλείας- είχε διακοπεί η κυκλοφορία.

δήμος Διρφύων - ΜεσσαπίωνΕύβοιαπυρκαγιάπυροσβεστικήφωτιάφωτιά Εύβοια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)