Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2018

Συμπαράσταση στην κινητοποίηση που διοργάνωσε το Σωματείο Εργαζομένων του Νοσοκομείου Γιαννιτσών

Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ)
Ομάδα Γυναικών Γιαννιτσών


          Η Ομάδα Γυναικών Γιαννιτσών είναι μία από τις πολλές Ομάδες της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας ( Ο.Γ.Ε.) σε όλη τη χώρα που παλεύει και αγωνίζεται διαχρονικά για την ισοτιμία, τη χειραφέτηση και την απελευθέρωση των γυναικών, με επίκεντρο την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών όλων των εργαζομένων και ιδιαίτερα των γυναικών. Η Ομάδα μας όλα τα προηγούμενα χρόνια βγήκε μπροστά για την ενημέρωση των γυναικών πάνω στα θέματα της Υγείας, τις κάλεσε να βρεθούν μαζί μας στις κινητοποιήσεις που αφορούν τις σύγχρονες ανάγκες μας, την Υγεία τη δική μας και των αγαπημένων μας προσώπων.  Στόχος μας δεν είναι να απαριθμήσουμε απλά τα προβλήματα που βιώνουμε, αλλά να αναδείξουμε τις αιτίες αυτής της κατάστασης, τις οποίες προσπαθούν να κρύψουν οι υπεύθυνοι και τα όργανα τους, και να οργανώσουμε τη δική μας αντεπίθεση πάνω σε γερές βάσεις.

        Συμπαρασταθήκαμε στην κινητοποίηση που διοργάνωσε το Σωματείο Εργαζομένων του Νοσοκομείου Γιαννιτσών για τα προβλήματα και τις ελλείψεις του νοσοκομείου μαζί με άλλους φορείς, γιατί ο αγώνας μας για Δημόσιο και Δωρεάν σύστημα Υγείας / Πρόνοιας που θα λειτουργεί αποκλειστικά με κρατική χρηματοδότηση, που θα παρέχει δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε όλους και όλες και κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στο χώρο της Υγείας είναι διαχρονικός.  Η εργατική, λαϊκή οικογένεια βιώνει όλο και περισσότερο το αποτέλεσμα της εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης της Υγείας-Πρόνοιας. Η Υγεία έχει διαμορφωθεί σε ακριβό εμπόρευμα όπου πουλάνε υπηρεσίες υγείας στους ασθενείς αναπτύσσοντας επιχειρηματική δραστηριότητα.

     Η πολιτική υγείας και στη χώρα μας στις βασικές κατευθύνσεις της, διαμορφώνεται στα πλαίσια της γενικότερης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την ευθύνη και τη συμμετοχή βέβαια των εκάστοτε κυβερνήσεων. Στη στρατηγική υγείας 2014-2020 της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι βασικοί άξονες της πολιτικής υγείας και του Υγειονομικού Συστήματος βασίζονται στη λογική «κόστους – οφέλους» και είναι οι εξής: Η συρρίκνωση, υποβάθμιση του Δημόσιου Τομέα και η ενίσχυση του επιχειρηματικού του χαρακτήρα με την αύξηση των πληρωμών από τους ασθενείς. Η ενίσχυση του ιδιωτικού επιχειρηματικού τομέα. Η αναγνώριση της ανταγωνιστικότητας ως κριτήριο ανάπτυξης του υγειονομικού συστήματος.

        Μέσα από αυτές τις κατευθύνσεις γίνονται οι πιο σημαντικές ανατροπές ή “αναδιαρθρώσεις”:  Κατάργηση μονάδων και τμημάτων στα νοσοκομεία και την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Απολύσεις προσωπικού, κατάργηση μονιμότητας και αύξηση ελαστικών μορφών εργασίας. Δραστική μείωση δωρεάν παροχών και δικαιωμάτων των ασφαλισμένων, ακόμα λιγότερες παροχές στους εκατοντάδες χιλιάδες ανασφάλιστους και άπορους, αύξηση πληρωμών των ασθενών σε φάρμακα, εξετάσεις και γενικά υπηρεσίες πρόληψης θεραπείας και αποκατάστασης της υγείας τους.

      Οι γυναίκες έχουν πολύ σοβαρούς λόγους για τις ίδιες και τις οικογένειες τους να απαιτούν ένα αποκλειστικό Δημόσιο, Δωρεάν σύστημα Υγείας. Έχουν πρόσθετες και εξειδικευμένες ανάγκες για υπηρεσίες υγείας-πρόνοιας, οι οποίες προκύπτουν από τον βιολογικό και κοινωνικό ρόλο της μητρότητας, αλλά και από την ανισότιμη θέση τους στην κοινωνία, η οποία εκτός των άλλων επιβαρύνει και την υγεία τους. Με τη σημερινή εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνολογίας είναι αναγκαίο να απαιτούμε οι σύγχρονες ανάγκες μας να καλύπτονται ολόπλευρα και ολοκληρωμένα μέσα από ένα αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας – Πρόνοιας για όλους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)