Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2018

Όλα για να περάσει η Συμφωνία των Πρεσπών από ΗΠΑ και ΕΕ...


Σε κέντρο της γης εξελίσσονται τα Σκόπια! Μετά από τις πολυάριθμες επισκέψεις, ήρθε η σειρά και των προσκλήσεων. Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ μεταβαίνει στην Ουάσιγκτον, όπου και θα συναντηθεί με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Μάικ Πενς. Είναι προφανές ότι η...
παρουσία του στον Λευκό Οίκο αποτελεί μορφή στήριξης των ΗΠΑ ενόψει του δημοψηφίσματος της 30ής Σεπτεμβρίου.

Στην κορυφή της «ατζέντας» των δύο πολιτικών θα βρεθεί η ενταξιακή πορεία της χώρας στο ΝΑΤΟ και βέβαια το δημοψήφισμα. Να θυμίσουμε ότι μόλις λίγες ημέρες νωρίτερα είχε βρεθεί στα Σκόπια και ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Τζέιμς Μάτις, ο οποίος εξέφρασε τη στήριξη των ΗΠΑ στη Συμφωνία των Πρεσπών.

Μιλώντας για αμερικάνικη στήριξη δεν μπορεί κανείς να παραβλέψει και την παρέμβαση του Τζορτζ Μπους. Μέχρι και ο πρώην πρόεδρος παρενέβη στο δημοψήφισμα. Με επιστολή του κάλεσε τους πολίτες της «Μακεδονίας», όπως την αποκαλεί, να ψηφίσουν υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών. «Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι ένας γενναίος και δίκαιος συμβιβασμός», αναφέρει ο Τζορτζ Μπους, «που θα βάλει τη Μακεδονία σε μια πορεία για να εισέλθει στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ».

Μάλιστα, δήλωσε ότι είναι υπερήφανος όταν οι ΗΠΑ αναγνώρισαν τη «Δημοκρατία της Μακεδονίας» με το συνταγματικό της όνομα το 2004! Σειρά πήρε και ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας, ο οποίος από τα Σκόπια χαιρέτισε τη συμφωνία των Πρεσπών και έκανε έκκληση για την έγκρισή της.

Σε αναμμένα κάρβουνα

Την ίδια ώρα, όμως, ο Ζόραν Ζάεφ βρίσκεται σε αναμμένα κάρβουνα λόγω των οριακών αποτελεσμάτων που εμφανίζονται στις δημοσκοπήσεις. Ένας ακόμα παράγοντας που θα παίξει καταλυτικό ρόλο είναι αυτός της συμμετοχής των πολιτών στο δημοψήφισμα. Με ένα νέο σποτ υπέρ του «ναι» που ανέβασε στα social media ο Σκοπιανός πρωθυπουργός ελπίζει να προσελκύσει τον κόσμο και ειδικά τη νεολαία. Στην ανάρτηση που συνοδεύει το βίντεο, το οποίο δείχνει πλάνα από την καθημερινότητα των Σκοπιανών και πολίτες να εκφράζονται θετικά υπέρ του «ναι».

Ο Ζόραν Ζάεφ κάνει λόγο, μεταξύ άλλων, για «συμβιβασμούς που είναι απαραίτητοι για θετικές αλλαγές και βήματα μπροστά». «Αξίζει όταν αυτοί οι συμβιβασμοί προσφέρουν ένα ασφαλές μέλλον για τις νέες γενιές. Αποτελεί γονική ευθύνη απέναντι στα παιδιά και τα εγγόνια μας», τονίζει ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ και καταλήγει: «Στις 30 Σεπτεμβρίου ψηφίζουμε για μια Ευρωπαϊκή Μακεδονία!»

Πάντως από τα πράγματα που τον κρατούν ξύπνιο τα βράδια, ο Σκοπιανός πρωθυπουργός μπορεί να διαγράψει τις προσφυγές που είχε καταθέσει ένα εξωκοινοβουλευτικό αριστερό κόμμα, μία εθνικιστική πολιτική οργάνωση και ένας ιδιώτης. Όλοι οι παραπάνω αμφισβητούσαν τη νομιμότητα της απόφασης της Βουλής της χώρας σχετικά με την προκήρυξη του δημοψηφίσματος της 30ής Σεπτεμβρίου. Μετά την απόρριψη των προσφυγών από το Συνταγματικό Δικαστήριο, η οποία ήταν αναμενόμενη, δεν υπάρχει κανένα εμπόδιο για την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.

Νεφέλη Λυγερού, slpress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)