Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2018

Γαλάζιες «αποκαλύψεις» Wikileaks… αλά κάρτ...


Ως «αποκάλυψη βόμβα» παρουσιάστηκε ξαφνικά ένα έγγραφο των Wikileaks, που δημοσιεύθηκε το 2011, σχετικά με τις...
διαπραγματεύσεις για το Μακεδονικό. Το εν λόγω έγγραφο, ένα τηλεγράφημα της πρεσβείας των ΗΠΑ στα Σκόπια που συντάχθηκε στις 29 Ιουλίου του 2008, αναφέρει πως η τότε κυβέρνηση της ΠΓΔΜ «θα αποδεχόταν τελικά» το όνομα «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».

Το σχετικό τηλεγράφημα, αρχικά παρουσιάστηκε από φιλικά προς τη ΝΔ μέσα, ως «έγγραφο φωτιά», που «επιβεβαιώνει» πως «η ΠΓΔΜ πήρε όσα ζητούσε χωρίς καμία παραχώρηση». Άμέσα ακολούθησε η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος ανέφερε ότι «οι κ. Τσίπρας, Καμμένος και Κοτζιάς θέλησαν να εμφανίσουν ως τάχα επιτυχία τους μία άκρως επιζήμια συμφωνία για την Ελλάδα, καθώς ικανοποίησαν όσα διαχρονικά ζητούσαν τα Σκόπια και απέρριπταν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις».

Το έγγραφο, αν και ήρθε σήμερα στο προσκήνιο, προφανώς ενόψει ΔΕΘ στο πλαίσιο της αντιπολιτευτικής στρατηγικής, δεν είναι σημερινό, αλλά έχει δημοσιευτεί πριν από επτά χρόνια (δόθηκε στη δημοσιότητα στις 30 Αυγούστου του 2011) και επιπλέον σε αυτό επισημαίνεται πως η ΠΓΔΜ δεν συμφωνεί με τη σύνθετη ονομασία «erga omnes», αλλά επιθυμεί τη διπλή ονομασία, για εσωτερική και εξωτερική χρήση. Αυτός ήταν και ο λόγος που η σχετική πρόταση είχε απορριφθεί από την ελληνική πλευρά το 2008.

Επιπλέον επισημαίνεται στο έγγραφο πως «η μακεδονική κυβέρνηση θα αποδεχόταν τελικά» το όνομα της Βόρειας Μακεδονίας, αναφορά που καταδεικνύει ότι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων βρισκόταν το όνομα της «Βόρειας Μακεδονίας». Πρόκειται για μια σύνθετη ονομασία την οποία προωθούσε η τότε κυβέρνηση Καραμανλή, αλλά και οι μετέπειτα κυβερνήσεις και το βασικό σημείο διαφωνίας ήταν το ζήτημα του «erga omnes», το οποίο τελικά περιλαμβάνεται στη συμφωνία των Πρεσπών...

tvxs.gr

1 σχόλιο:

(3)