... και ο κανονισμός της Βουλής για την διαδικασία ψήφου εμπιστοσύνης...
Τίτλοι τέλους για τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μετά την...
ανακοίνωση του Πάνου Καμμένου ότι αποχωρεί και τη γνωστοποίηση της πρόθεσης του Αλέξη Τσίπρα να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή.
Το σύνταγμα και ο κανονισμός της Βουλής αποτυπώνουν το πλαίσιο της πρότασης εμπιστοσύνης. Το άρθρο 84 του Συντάγματος «Εμπιστοσύνη της Βουλής-Αρχή της δεδηλωμένης» διατυπώνει την κοινοβουλευτική αρχή. Δηλαδή ότι η κυβέρνηση οφείλει να έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής. Η κυβέρνηση εξαρτάται από την εμπιστοσύνη της Βουλής. Αναλαμβάνει και ασκεί νομίμως τα καθήκοντά της, μόνον και καθόσον έχει λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή. H κυβέρνηση που ορκίζεται μετά τις εκλογές, παίρνει την εμπιστοσύνη της Βουλής. Παίρνει δηλαδή τη δεδηλωμένη.
Σύμφωνα με το άρθρο 84 του Συντάγματος, η Βουλή μπορεί με απόφασή της να αποσύρει την εμπιστοσύνη της από την κυβέρνηση ή από μέλος της. Ψήφος εμπιστοσύνης μπορεί να ζητηθεί οποτεδήποτε από την κυβέρνηση, ανάλογα με την πολιτική συγκυρία.
Η συζήτηση για την πρόταση εμπιστοσύνης ή δυσπιστίας αρχίζει μετά δύο ημέρες από την υποβολή της σχετικής πρότασης, εκτός αν η κυβέρνηση, σε περίπτωση πρότασης δυσπιστίας, ζητήσει να αρχίσει αμέσως η συζήτηση. Η τελευταία δεν μπορεί να παραταθεί πέρα από τρεις ημέρες από την έναρξή της. Η ψηφοφορία για την πρόταση εμπιστοσύνης ή δυσπιστίας διεξάγεται αμέσως μόλις τελειώσει η συζήτηση, μπορεί όμως να αναβληθεί για 48 ώρες αν το ζητήσει η κυβέρνηση.
Πρόταση εμπιστοσύνης γίνεται δεκτή με την πλειοψηφία των παρόντων, η οποία δεν μπορεί να είναι κατώτερη από τα 2/5 του όλου αριθμού των βουλευτών, δηλαδή δεν μπορεί να είναι κατώτερη από 120 θετικές ψήφους. Στην περίπτωση που η κυβέρνηση στηριχθεί στη θετική ψήφο λιγότερων των 151 βουλευτών (δηλαδή από 120 έως 150 βουλευτών), τότε έχουμε κυβέρνηση «ανοχής».
Αντίθετα, για να γίνει δεκτή μια πρόταση δυσπιστίας απαιτείται απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών, δηλαδή απαιτείται τουλάχιστον 151 βουλευτές να ψηφίσουν κατά της κυβέρνησης.
Το Σύνταγμα επιδιώκει την κυβερνητική σταθερότητα, γι΄αυτό προβλέπει διαφορετικές πλειοψηφίες που επιτρέπουν την επιβίωση μιας κυβέρνησης, έστω και με την ανοχή κάποιων βουλευτών.
Σύμφωνα με το άρθρο 141 του Κανονισμού της Βουλής, η κυβέρνηση μπορεί οποτεδήποτε να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής με γραπτή ή προφορική δήλωση του πρωθυπουργού στη Βουλή. Η ψηφοφορία για την ψήφο εμπιστοσύνης είναι ονομαστική.
Παλιά έλεγαν :ΚΑΤΣ=ΑΠΑΤΗ όλα σικέ
ΑπάντησηΔιαγραφήΤώρα:ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ=ΑΠΑΤΗ όλα σικέ για το δήθεν διαζύγιό τους..
9μήνεςΧ7000Ευρώ =63000Εΰρώ Πάνω από όλα το "εθνικό συμφέρον της τσέπης τους."Αυτές είναι οι αρχές" των λαμογιών που στηρίζουν την "κουρελού" κυβέρνηση.Ο Καμμένος για να κρατήσει πέντε διαγράφει μόνο δύο... που τους δίνει στο ΣΥΡΙΖΑ..Χαχαχχαχχα. Μας δουλεύουνε ρεεεε!
Πόσο θα "ζήσουν πολιτικά"ακόμη;
Πολύ ξύπνιος ο ανώνυμος ,και θυμάται και αριθμητική ξέρει και από λαμόγια ξέρει και από κουρελούδες ξέρει , τον Δήμαρχό του μοιάζει ,
ΑπάντησηΔιαγραφή