Την πεποίθηση, πως, ο τάφος της Βεργίνας που ανακάλυψε ο Μανόλης Ανδρόνικος πριν από 40 χρόνια δεν είναι του Φιλίππου, αλλά του Μεγάλου Αλεξάνδρου, εκφράζει η Ελένη Γλύκατζη Αρβελέρ.
Σε...
εκτενή συνέντευξή της για το θέμα στο "Πρακτορείο Magazine", η ακαδημαϊκός συντάσσεται με τη θεωρία Αμερικανών επιστημόνων, πως ευρήματα στον τάφο της Βεργίνας συνηγορούν προς την κατεύθυνση αυτή. Πως δηλαδή, αντίθετα με τις αναφορές που ήθελαν τον Μέγα Αλέξανδρο να θάβεται στην Αλεξάνδρεια, το σώμα του στρατηλάτη επέστρεψε στη Μακεδονία.
«Αμερικανοί ανθρωπολόγοι, βρήκαν ένα σκελετό εκτός του τάφου, αλλά στη Βεργίνα. Ο σκελετός φέρνει ένα τραύμα στην κνήμη, ακριβώς όπως ήταν του Φιλίππου» σημειώνει η Ελένη Γλύκατζη Αρβελέρ και προσθέτει: «Οπότε, ο σκελετός αυτός που είναι και μεγαλύτερος από το θώρακα που έχουν βρει στη Βεργίνα και ο οποίος θώρακας είναι ακριβώς ο ίδιος που φορούσε ο Μεγαλέξανδρος στη μάχη των Γαυγαμήλων, στο περίφημο ψηφιδωτό της Πομπηίας».
Οι Αμερικανοί ερευνητές αναφέρουν πως βρέθηκαν στον σκελετό ίχνη ορυκτού, που σύμφωνα με ανάλυση του «Δημόκριτου» μπορούσε να το συναντήσει κανείς μόνο στην περιοχή της Αιγύπτου και το χρησιμοποιούσαν για την ταρίχευση των σωμάτων, κατά την μουμιοποίηση.
«Έχουμε το Μέγα Αλέξανδρο στη Βεργίνα»
«Από κάτι τέτοια λέω να ξυπνήσουμε. Έχουμε το Μέγα Αλέξανδρο στη Βεργίνα» σημειώνει εμφατικά η Ελένη Γλύκατζη Αρβελέρ. Η Ακαδημαϊκός θεωρεί πως ο ισχυρισμός της θα μπορούσε να εξακριβωθεί με ειδική εξέταση στους τρεις σκελετούς.
«Άλλωστε, υπάρχει ένα ολόκληρο βιβλίο του Παπαζώη, ο οποίος από την αρχή φώναζε ότι ήταν ο Μέγας Αλέξανδρος και όχι ο Φίλιππος. Όλοι δέχονται ότι σε έναν από τους βασιλικούς τάφους της Βεργίνας, υπάρχει ο σκελετός του μικρού Αλεξάνδρου, του γιου του δηλαδή. Αυτόν τον βρήκαν στεφανωμένο. Είναι όλοι σίγουροι ότι είναι ο μικρός» αναφέρει για το θέμα η Αρβελέρ.
Η συνομιλία με τον Μανόλη Ανδρόνικο για τον Μέγα Αλέξανδρο
Η Ελένη Γλύκατζη Αρβελέρ είχε μάλιστα εκφράσει τις αμφιβολίες της και στον ίδιο τον αρχαιολόγο που συνέδεσε το όνομά του με την ανακάλυψη του τάφου της Βεργίνας.
«Στο “χρονικό της Βεργίνας” ο Ανδρόνικος λέει: “όταν είδα τον Μεγαλέξανδρο στη ζωφόρο, στεφανηφόρο, είπα ‘Μεγαλέξανδρος’, αλλά όντας σίγουρος ότι ο Μεγαλέξανδρος είναι θαμμένος στην Αλεξάνδρεια τον απέκλεισα» σημειώνει για το σκεπτικό που οδήγησε τον Ελληνα αρχαιολόγο στο συμπέρασμα πως δεν πρόκειται για τον τάφο του Μεγάλου Αλεξανδρου. «Υπάρχουν πάνω από πενήντα μνείες ότι ο Αλέξανδρος είναι στην Αλεξάνδρεια. Τις έπιασα μία μία» πρόσθετε ο Ανδρόνικος τότε.
Όπως όμως σημειώνει η κα. Αρβελέρ, όλες οι μνείες για την ταφή του Αλεξάνδρου στην Αλεξάνδρεια είναι τρεις αιώνες μετά. «Μέσα στον τάφο του λεγομένου Φιλίππου υπάρχει το ομοίωμα του Αλεξάνδρου. Λέω στον Ανδρόνικο “Βρε Μανώλη, είναι δυνατόν βασιλεύς βασιλεύων να είναι μέσα σε τάφο, αν είναι ο Φίλιππος; Γιατί, αν ήταν ο Φίλιππος τότε ο Αλέξανδρος ήταν βασιλεύς βασιλεύων και τον βάζουν μέσα σε τάφο;”. “Έλα βρε Ελένη, ο Αλέξανδρος είναι θαμμένος στην
στην Αλεξάνδρεια”, μου είπε»...
Μια γνήσια Ελληνίδα αλλά ποιος την ακούει μπράβο της για ότι έχει κάνει
ΑπάντησηΔιαγραφήΟι Έλληνες έχουμε μείνει σε όσα ξεπερασμένα μας έλεγε το σχολείο το 1970 και 80...,Δεν έχουμε την παιδεία να δεχτούμε το νέο ....πιστεύουμε ότι μας συμφέρει μόνο....
ΑπάντησηΔιαγραφήΠως να εξηγήσεις στα νέα παιδιά ότι ο επιστήμονας συγραφέας σχολικών βιβλίων εκτελούσε εντολές κατά παραγγελία.Ουδεμία σχέση η επιστημονική έρευνα με αυτό που έπρεπε να γράφουν τα επίσημα βιβλία .Κι έρχονται τώρα άνθρωποι με μοναδικά εφόδια αυτή την παιδεία να σου έχουν και άποψη..κλαις;; Ή γελάς;
ΑπάντησηΔιαγραφή