Τετάρτη 21 Αυγούστου 2019

Οι «μακεδονομάχοι» έμειναν χωρίς ηγεσία...


Τάσος Παππάς

Η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας, εφαρμόζοντας τους όρους της Συμφωνίας των Πρεσπών, τοποθέτησε επιγραφές στο άγαλμα προς τιμήν του Μεγάλου Αλεξάνδρου και σε άλλα αγάλματα της πόλης των Σκοπίων, με...
κείμενα που αναγνωρίζουν την ελληνικότητα της αρχαίας Μακεδονίας. Αντίστοιχες πινακίδες μπήκαν και στα αγάλματα του Φιλίππου του Β’ και της Ολυμπιάδας.

Η πινακίδα στο άγαλμα του Μ. Αλεξάνδρου φέρει την εξής επιγραφή – στη μακεδονική, την αλβανική και την αγγλική γλώσσα: «Προς τιμήν του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ιστορική φυσιογνωμία που ανήκει στην αρχαία ελληνική ιστορία και πολιτισμό και στην παγκόσμια πολιτισμική και ιστορική κληρονομία. Εδώ απεικονίζεται ως έφιππος πολεμιστής». Δεν έλειψαν πάντως οι αντιδράσεις. Άγνωστοι αφαίρεσαν την επιγραφή από το άγαλμα του Φιλίππου και προκάλεσαν φθορές στην πινακίδα της Ολυμπιάδας, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο MIA.

Οι «μακεδονομάχοι» της γειτονικής χώρας συναγωνίζονται τους δικούς μας «μακεδονομάχους». Και οι δύο πιστεύουν ότι η συμφωνία είναι προδοτική. Τώρα πώς γίνεται μια συμφωνία να προδίδει ταυτοχρόνως τα ιερά και τα όσια και των δύο πλευρών, είναι κάτι που ξεφεύγει από τα όρια της λογικής. Οι φανατικοί εθνικιστές της Βόρειας Μακεδονίας δεν έχουν αποδεχθεί τη νέα κατάσταση και ούτε πρόκειται να συμφιλιωθούν μαζί της για αρκετά χρόνια ακόμη. Λογικό, αλλιώς έμαθαν, αλλιώς εκπαιδεύτηκαν από τους προηγούμενους ηγέτες τους.

Σήμερα κατηγορούν τον Ζάεφ ότι πούλησε το όνομα της χώρας, τροποποίησε το Σύνταγμα, συναίνεσε στο ξαναγράψιμο της Ιστορίας, μέσω των παρεμβάσεων στα σχολικά εγχειρίδια, άλλαξε τα ονόματα στο αεροδρόμιο και στους δρόμους της πρωτεύουσας, αφαίρεσε τα αγάλματα από το κέντρο της πόλης και γενικώς υπέκυψε στις πιέσεις των Ελλήνων ιμπεριαλιστών.

Το πρόβλημά τους είναι ότι ο άνθρωπος που έστησε τα προηγούμενα χρόνια όλο αυτό το κιτς κατασκεύασμα, βιάζοντας την Ιστορία και παραμυθιάζοντας τους κατοίκους της χώρας ότι είναι απευθείας απόγονοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου, βρίσκεται εκτός Βόρειας Μακεδονίας και δεν μπορεί να επιστρέψει γιατί θα συλληφθεί, θα δικαστεί για διαφθορά και για άλλα εγκλήματα και πιθανότατα θα οδηγηθεί στη φυλακή. Προς το παρόν τον προστατεύει ο ομόδοξός του, Ορμπαν, της Ουγγαρίας. Μέχρι τώρα δεν έχει εμφανιστεί ο πολιτικός που θα καταφέρει να συσπειρώσει το κόμμα (VMRO). Σε τέτοιου τύπου σχήματα ο ρόλος του αρχηγού είναι καθοριστικός. Χωρίς καθοδήγηση, χωρίς αφήγημα, αποδυναμώνονται, φυλλορροούν και ό,τι απομένει διολισθαίνει στη γραφικότητα.

Πρόβλημα ηγεσίας όμως φαίνεται πως έχουν και οι ντόπιοι «μακεδονομάχοι». Η θεαματική αναδίπλωση Μητσοτάκη, η υιοθέτηση από τους λοιπούς αστέρες της εθνικοφροσύνης στον χώρο της Ν.Δ. της τακτικής «λούφα και παραλλαγή» για να μην απειληθεί η συνοχή της κυβέρνησης, η κοινοβουλευτική ήττα της Χρυσής Αυγής και η διάσπαση της ηγεσίας της, η κρίση που ταλανίζει τις διάφορες οργανώσεις «μακεδονομάχων», έχουν αφήσει το «κίνημα» ορφανό. Το κενό θα προσπαθήσει να καλύψει ο Βελόπουλος, αλλά μόνος του δεν φτάνει.

Υπάρχει βεβαίως και η σκληρή πτέρυγα της ιεραρχίας, αλλά αυτή εύκολα θα χειραγωγηθεί όταν θα ξεκινήσουν οι χρυσοφόρες ιερές δουλειές με το κράτος και πάρει ό,τι έχει ζητήσει στο πεδίο των σχέσεων με την Πολιτεία. Αλλωστε οι άνθρωποι, συγγνώμη, οι άγιοι είναι ρεαλιστές. Με την ελληνικότητα της Μακεδονίας θα ασχολούνται; Ο στόχος τους επιτεύχθηκε: η χώρα απαλλάχτηκε από τον άθεο Τσίπρα.


efsyn.gr

1 σχόλιο:

  1. Ευτυχώς έφυγε ο άθεος και ήρθαν αυτοί που δεν έχουν το θεό τους.
    Τι θα γίνει ρε παπαδοναζιστολεβεντομπατριωτικομαλ@κες;
    Θα κάνετε κάνα χορευτικό στους δρόμους ή να βάλουμε nova;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

(3)