Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2019

Ξεκίνησαν τα μαθήματα «μακεδονικής» γλώσσας στην Αριδαία




Ξεκίνησαν τα μαθήματα που διοργάνωσε  η ΑΜΚΕ, «Κρστε Μισιρκοβ», στην Αριδαία Πέλλας, διδάσκοντας την Μακεδονική γλώσσα  μέσω ψηφιακής πλατφόρμας.


Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τοπικού τύπου  στο facebook  της ΑΜΚΕ, αναρτήθηκαν φωτογραφίες από το χώρο που πραγματοποιούνται τα μαθήματα, σε αίθουσα της εκκλησία (“Αγ. Ζλατα Μεγκλένσκα”) που έκτισε ο  π. Τσαρκνιάς,  «Το πρώτο μαθήματα «Μακεδονικής» γλώσσας ολοκληρώθηκε με επιτυχία χθες στην Εκκλησία της Αγίας Ζλάτας Μέγκλενσκα στο Σούμποτσκο/Αριδαία.Ήταν μια συναισθηματική και ευτυχισμένη μέρα για όλους τους «Μακεδόνες»! Βήμα βήμα, όλα θα προχωρούν προς το καλύτερο» αναφέρει η ανάρτηση.

Στις φωτογραφίες παρουσιάζονται ο χώρος που πραγματοποιείται το φροντιστήριο της «μακεντόνσκι» γλώσσας, μέσω ιντερνετικής πλατφόρμας, αφού ο δάσκαλος διδάσκει από τα Σκόπια, καθώς και βιβλία στα σλάβικα
Το εγχείρημα της ΑΜΚΕ, που ηγούνται η Ευγενία Νατσουλίδου, και ο π. συνεργάτης Νικόδημος Τσαρκνιάς,.
H  ΑΜΚΕ φέρει το όνομα του «Κρστε Μισιρκοβ», του φιλολόγου που σύμφωνα με τους ιδρυτές της οργάνωσης «υπήρξε Μακεδόνας φιλόλογος, ένας από τους κωδικοποιητές της μακεδονικής γλώσσας, σλαβιστής, ιστορικός, εθνογράφος και δημοσιογράφος».

Σύμφωνα με όσα αναγράφονται στην ιστοσελίδα της ΑΜΚΕ, σκοπός της εταιρίας είναι η προώθηση, μέσα από την έρευνα και την εκπαίδευση, των καλύτερων πρακτικών στη διαχείριση της γλωσσικής διαφορετικότητας στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.

Απώτερος στόχος είναι να γίνουν οι περιφερειακές ή μειονοτικές γλώσσες πηγές πολιτισμού, ανάπτυξης και τοπικής υπερηφάνειας, σε συνεργασία με άλλους Ευρωπαϊκούς φορείς με τους ίδιους σκοπούς και με την διοργάνωση σχετικών εκδηλώσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)