Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2019

Συμφωνία στη διακομματική για την ψήφο των αποδήμων

Συμφωνία στη διακομματική για την ψήφο των αποδήμωνΣε συμφωνία κατέληξαν τελικά τα κόμματα για την ψήφο των αποδήμων, μετά την διακομματική που συνεδρίασε υπό τον υπουργό Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκο.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών ξεπεράστηκαν τα «τεχνικά προβλήματα» και πλέον υπάρχει κοινό έδαφος για την εξεύρεση των 200 ψήφων που απαιτούνται. «Ελπίζω να είναι το νομοσχέδιο αυτό το πρώτο που θα το ψηφίσουν και οι 300 βουλευτές» δήλωσε αμέσως μετά ο Τάκης Θεοδωρικάκος.
Το σημαντικότερο αγκάθι ήταν το όριο του χρόνου διαμονής στο εξωτερικό και ειδικότερα η πιστοποίηση του χρόνου απουσίας. Ως προς αυτό βρέθηκε η εξής συμβιβαστική λύση: Ο ομογενής για να μπορεί να ψηφίσει θα πρέπει να έχει ελληνικό ΑΦΜ και να λείπει από τη χώρα έως 35 χρόνια και ταυτόχρονα στο μεσοδιάστημα να έχει ζήσει στην Ελλάδα τουλάχιστον δύο χρόνια, με απαραίτητη προϋπόθεση να μπορεί να το πιστοποιήσει.
Βασικοί άξονες του σχεδίου νόμου που αναμένεται να κατατεθεί σύντομα στη Βουλή και στους οποίους συμφώνησαν τα κόμματα, είναι:
  • Η ισοτιμία της ψήφου με εκείνη των ψηφοφόρων που ζουν στην Ελλάδα, δηλαδή να προσμετράται στο συνολικό αποτέλεσμα.
  • Οι απόδημοι θα επιλέγουν υποψηφίους από το ψηφοδέλτιο Επικρατείας, το οποίο θα περιέχει 15 υποψηφίους έναντι 12 σήμερα. Τα κόμματα θα μπορούν εφόσον το επιθυμούν να τοποθετήσουν σε εκλόγιμες θέσεις και προσωπικότητες της ομογένειας
  • Οι απόδημοι θα ψηφίζουν μέσω φυσικής παρουσίας τους στις πρεσβείες, στα προξενεία και στους χώρους που θα επιλεγούν για τη διαδικασία. Η επιστολική ψήφος, που ζητούσε το ΚΙΝΑΛ και η ΝΔ, αφαιρέθηκε από το σχέδιο. 
  • Ως προϋπόθεση για να έχει ένας ομογενής δικαίωμα ψήφου είναι να έχει ελληνικό ΑΦΜ και τα τελευταία 35 χρόνια να έχει ζήσει τουλάχιστον δύο στην Ελλάδα και να μπορεί να το πιστοποιήσει.
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, πλην του ΜΕΡΑ25, συμφώνησαν να υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο με την επιφύλαξη πως τα όσα τέθηκαν ως βασικοί άξονες κατά τη διακομματική συνεδρίαση θα περιληφθούν, χωρίς αστερίσκους ή άλλες αλλαγές, στο τελικό σχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή. Επιπλέον οι βασικές αρχές του νομοσχεδίου θα πρέπει να θωρακιστούν και συνταγματικά, ώστε να μην υπάρξει καμία σκιά και κυρίως ο κίνδυνος να εκπέσει. Το μόνο κόμμα που διαφώνησε με τη συμφωνία ήταν το ΜΕΡΑ25, που επιφυλάχθηκε για την τελική στάση του στη Βουλή, υποστηρίζοντας πως το εν λόγω σχέδιο δεν επιτρέπει επί της ουσίας τη ψήφο των ομογενών.

Πηγή: tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)