Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2019

Δραματικές ώρες στην Αλβανία

Αλβανία σεισμός

– 32 νεκροί από τον φονικό σεισμό, πάνω από 650 τραυματίες

Περισσότεροι από 20 άνθρωποι εκτιμάται ότι βρίσκονται κάτω από τα ερείπια
Μάχη με τον χρόνο δίνουν τα σωστικά συνεργεία στην Αλβανία, αναζητώντας αδιάκοπα επιζώντες στα ερείπια που άφησε πίσω του ο σεισμός των 6,4 Ρίχτερ που ταρακούνησαν πριν δύο ημέρες τη χώρα. Την ίδια ώρα ο αριθμός των νεκρών ανεβαίνει, φτάνοντας πλέον τους 32, εκ των οποίων οι 11 στην κωμόπολη της Θουμάνα κοντά στο Δυρράχιο, η οποία δέχτηκε και τις μεγαλύτερες καταστροφές.
Δυστυχώς, ο αριθμός των νεκρών αναμένεται να αυξηθεί κι άλλο καθώς οι άνθρωποι που βρίσκονται κάτω από τα συντρίμμια υπολογίζονται σε πάνω από 20, μεταξύ αυτών τρεις πολυμελείς οικογένειες, και όσο οι ώρες περνούν οι πιθανότητες για να βρεθούν ζωντανοί λιγοστεύουν.
Σύμφωνα με την υπουργό Υγείας της Αλβανίας και ο αριθμός των τραυματιών αυξήθηκε φθάνοντας τους 658, εκ των οποίων 10 παρουσιάζουν ιδιαίτερα προβλήματα και δύο, σε βαρύτερη κατάσταση, αναμένεται να διακομιστούν σε νοσοκομεία της Ελλάδας ή της Ιταλίας.
Στο πλευρό της Αλβανίας η Ευρώπη
Σωστικά συνεργεία από 11 χώρες (μεταξύ αυτών και η Ελλάδα) επιχειρούν σε 6 σημεία σε Δυρράχιο και Θουμάνα, ενώ το έργο τους δυσκολεύει η μετασεισμική ακολουθία.  Έως τώρα, έχουν γίνει πάνω από 350 μετασεισμικές δονήσεις, η ένταση των οποίων άγγιξε σήμερα και τα 5,3 Ρίχτερ. Οι 40 άντρες των δύο ελληνικών μονάδων ΕΜΑΚ έχουν ανασύρει από τα ερείπια δύο άτομα ζωντανά και τέσσερα χωρίς τις αισθήσεις τους.
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η χώρα
Στο μεταξύ, τις σεισμόπληκτες περιοχές επισκέφτηκε σήμερα όλη η πολιτική ηγεσία της χώρας. Η κυβέρνηση κήρυξε τις δύο περιφέρειες με τις μεγαλύτερες ζημιές, του Δυρραχίου και των Τιράνων, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και τη σημερινή σε ημέρα εθνικού πένθους.
Ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα ανέφερε στην έκτακτη σύσκεψη της κυβέρνησης ότι μόνο στο Δυρράχιο περίπου 2.000 άτομα πέρασαν τη χθεσινή πρώτη μετασεισμική νύχτα σε σκηνές, στα αυτοκίνητα ή και σε συγγενικά τους πρόσωπα, ενώ τα σχολεία και τα πανεπιστήμια δεν λειτούργησαν σε όλη τη χώρα ούτε και σήμερα.

Ο Αλβανός πρωθυπουργός, ο οποίος επισκέφτηκε και σήμερα τις σεισμόπληκτες περιοχές, δεν ανέφερε αριθμούς σχετικά με τις υλικές ζημιές. Επισήμανε ότι δέχτηκαν μοιραία πλήγματα εκείνα τα κτήρια που είχαν χτυπηθεί και από το σεισμό του προηγούμενου Σεπτεμβρίου και δεσμεύτηκε για πλήρη αποκατάσταση. Ο δήμαρχος Τιράνων Εριόν Βελίαϊ ανέφερε χθες ότι μόνο στον Δήμο του 500 κτήρια έχουν υποστεί ζημιές.

«Τσουνάμι» αλληλεγγύης
Εντύπωση προκαλεί το κλίμα αλληλεγγύης στη χώρα. Σε όλους τους δήμους συγκεντρώνεται βοήθεια σε τρόφιμα, ρουχισμό, φάρμακα και άλλα ιατρικά υλικά. Οι ξενοδόχοι παραχωρούν τα ξενοδοχεία τους, ενώ κάτοικοι των Τιράνων προσφέρουν καταλύματα για την προσωρινή στέγαση των σεισμόπληκτων.

Ιδιαίτερη εντυπωσιακή και συγκινητική είναι η χειρονομία του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου, ο οποίος έθεσε όλους τους δυνατούς θρησκευτικούς χώρους στο Δυρράχιο στη διάθεση των σεισμόπληκτων, όπως είναι το μοναστήρι του Αγίου Βλάση και ο ορθόδοξος ναός τη πόλης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)