Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2019

Ιερά Σύνοδος κατά αποτέφρωσης – «Δεν διαφέρει και πολύ από την ανακύκλωση»

Ιερά Σύνοδος αποτέφρωσηΗ Εκκλησία επανέλαβε ότι δεν πρόκειται να κηδέψει όσους επιλέξουν την καύση
Κάθετα αντίθετη δηλώνει για άλλη μία φορά η Ιερά Σύνοδος στην αποτέφρωση των νεκρών και τις επόμενες μέρες ετοιμάζεται να μοιράσει στους ναούς φυλλάδιο ενημέρωσης για τις θέσεις της.

Στο τετρασέλιδο σημείωμα η Ιερά Σύνοδος αναφέρει πως «αρνείται ότι είναι αξιοπρεπές για τον κεκοιμημένο άνθρωπο να καεί σε κλίβανο και να θρυμματισθεί σε μίξερ». Τονίζει δε για την αποτέφρωση ότι «δεν διαφέρει και πολύ από την ανακύκλωση απορριμμάτων».

Κάνει επίσης λόγο για «βεβήλωση της ανθρώπινης ύπαρξης» καθώς «τα στάδιά της (αποτέφρωσης) αφορούν στην καύση του νεκρού σώματος και την κονιορτοποίηση του ανθρώπινου σκελετού σε ειδικό μίξερ που μετατρέπει τα οστά σε σκόνη».

«Τα νεκρά σώματα δεν είναι απορρίμματα! Δεν είναι άχρηστα αντικείμενα, τα οποία πρέπει να παραδοθούν στη φωτιά και στον θρυμματισμό, δηλαδή σε ένα βίαιο αφανισμό» αναφέρει το φυλλάδιο της Ιεράς Συνόδου.

Προσθέτει μάλιστα ότι «για το ήθος της Εκκλησία μας, αυτή η διαδικασία μηχανικού αφανισμού του σώματος δεν τιμά τον νεκρό».

«Αξιοσημείωτο δε είναι ότι κάποιοι ψυχολόγοι θεωρούν πως η σύγχρονη μέθοδος αποτέφρωσης αποτελεί σε επίπεδο φαντασιακό ένα ισοδύναμο της αυτοκτονίας» αναφέρει σε άλλο σημείο το κείμενο.

Επίσης, η Ιερά Σύνοδος προειδοποιεί τους πιστούς ότι  όσοι δεν ακολουθήσουν την χριστιανική παράδοση και επιλέξουν την αποτέφρωση, «δεν θα τύχουν Εξοδίου Ακολουθίας (Κηδείας)». 

Ως προς τα κέρδη που ενδεχομένως θα χάσει η Εκκλησία από τη διαδικασία της καύσης των νεκρών, η Σύνοδος κάνει λόγο για «παιδαριώδες επιχείρημα» επισημαίνοντας πως «οι δήμοι είναι που λειτουργούν τα κοιμητήρια και εισπράττουν τα τέλη από τους τάφους και τα οστεοφυλάκια».

Τέλος, επισημαίνει ότι «η Εκκλησία ως κοινότητα, που είναι κατ’εξοχήν χώρος ελευθερίας, δεν καταναγκάζει κανέναν άνθρωπο να τηρεί τις παραδόσεις Της. Έχει όμως το δικαίωμα να θεωρήσει την καύση ως μεταχείριση αντίθετη προς τις αρχές, την παράδοση και τα έθιμά Της».

Πηγή:altsantiri.gr

4 σχόλια:

  1. Τις κορμαρες τους(οι ασεβεστατοι) να τις κανουν οτι θελουν. Να τις εκθετουν γυμνες στα συλλαλητηρια, να τις κανουν τροφη των σκουληκιων,φορεις ρατσιστικου μισους, ο,τι θελουν τελος παντων. Το τι θα κανει ο καθενας με το δικο του σωμα, ειναι ατομικη υποθεση και επιτελους ας μεινει εξω απο τα επιχειρηματικα τους σχεδια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ειδα παπα να χορευει στην πιστα το: Ριξε στο κορμι μου σπιρτο να πυρποληθω.
    Μαλλον δεν εννοουσε την καυση νεκρων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Φοβουνται απωλεια εσοδων οι Φαρισαιοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αν η αποτέφρωση «δεν διαφέρει και πολύ από την ανακύκλωση απορριμμάτων» τότε η ταφή δεν διαφέρει από την υγειονομική ταφή απορριμμάτων. Απλα δεν γίνεται σε χώρο χυτα αλλά σε νεκροταφεία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

(3)