Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2019

Το Κινάλ σε αποσύνθεση, γίνεται κόμμα του χαβαλέ και ο Ανδρέας Παπανδρέου δικαιώνεται

Του Γ. Λακόπουλου
Οι εκπλήξεις από το ΙΧ κόμμα της Φώφης Γεννηματά δεν τελειώνουν ποτέ. Τώρα περνάει στη φάση του χαβαλέ. Στο θέατρο σκιών που δημιούργησε ανεβαίνουν δυο έργα ταυτόχρονα.   
Πρώτα έλεγε ότι πρόκειται για δυο κόμματα. Ένα το Κινάλ -του οποίου είναι το αφεντικό. Και δεύτερο το ΠΑΣΟΚ -το  οποίο κρύβει γιατί χρωστάει, αλλά είναι επίσης δικό της.
Τώρα έχουν και δυο συνέδρια.  Ένα που κάνει η ίδια η Φώφη με τους δικούς της ανθρώπους για να ξαναπάρει αυτό που έχει δώσει ήδη στον εαυτό της. Και ένα δεύτερο που προσπαθεί να οργανώσει ο… Παύλος Γερουλάνος επί χάρτου: μαζεύοντας υπογραφές.
Ανάμεσά τους υπάρχει νέας διπλός διαγκωνισμός; Ποιος θα είναι πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και ποιος του Κινάλ. Και ταυτόχρονα ποιος θα κάνει το μαζικότερο συνέδριο. Η Φώφη με τα κουκιά της, ή ο Παύλος με τις υπογραφές του;
Ο χαβαλές κορυφώνεται. Στην πραγματικότητά δεν υπάρχει κανένα κόμμα  και δεν λειτουργία καμία κομματική διαδικασία. Υπάρχουν δυο μηχανισμοί.
 Τον έναν διευθύνει  ο Κώστας Γείτονας με πρόεδρο της Φώφη. Τον άλλον διευθύνει ο Νίκος Ανδρουλάκης με πρόεδρο… κανέναν, αφού ο ίδιος δεν εγκαταλείπει στους δισταγμούς του για μετωπική αναμέτρηση.
Υπάρχει απλώς μια Κοινοβουλευτική Ομάδα που δεν είναι ακριβώς ομάδα. Είναι οι βουλευτές που βγήκαν με τα ψηφοδέλτια του Κινάλ και βρίσκεται σε κατάστασης διαρκούς αμοιβαδοποίησης.
Ένα κομμάτι ανήκει στον Γ. Παπανδρέου: ο εαυτός του και ένας ακόμη. Ένα άλλο τον Κώστα Σκανδαλίδη: ο εαυτός του. Μια ομάδα έχει ήδη συμφωνήσει με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και είναι ήδη σε ετοιμότητα όταν την καλέσει. Μια άλλη βρίσκεται σε προχωρημένες  επαφές με τον Αλέξη Τσίπρα.
Είναι ζήτημα αν οι πιστοί στη Φώφη της επαρκούν για να παραμείνει αρχηγός Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Όλοι γνωρίζουν ότι ο βουλευτής έναν Θεό έχει: την έδρα του. Εφόσον η επανεκλογή του με τη Φώφη δεν διασφαλίζεται, θα της κουνήσει το μαντήλι και ο πιο κολλητός της.

 Ειρήσθω εν παρόδω ότι σ’ αυτό το υπό αποσύνθεση κόμμα κυκλοφορεί ακόμη το φάντασμα του Βαγγέλη Βενιζέλου, απέναντι στον οποίο η Γεννηματά διέπραξε μια ακόμη αθλιότητα: τον κάλεσε προσωπικά η ίδια στο «συνέδριό» της.
 Πρώτα τον πέταξε ανέντιμα έξω από τη Βουλή και τώρα τον καλεί να την…ακούσει!  Ίσως το πρόβλημά της δεν έχει σχέση με την πολιτική.
Εν πάση περιπτώσει η φαρσοκωμωδία που παίζεται στη Χαρ. Τρικούπη δεν κόβει και πολλά εισιτήρια και οσονούπω κατεβαίνει άδοξα.  Αυτό που μένει  είναι το είδος της τελευταίας πράξης για την οποία κυκλοφορούν διάφορες εκδοχές:
Η πιο ενδιαφέρουσα είναι ότι η Γεννηματά θα περιμένει να ολοκληρωθεί και η διαδικασία για την προεδρία της Δημοκρατίας – για την οποία όσο απίστευτο και ακούγεται είχε βλέψεις-  και μετά θα τα παρατήσει. Σοφή  σκέψη- προκειμένου να την παρατήσουν ή να την παραιτήσουν.

Εξ ίσου ενδιαφέρουσα είναι η πληροφορία ότι κάποιοι κινούνται για να επιστρέψει στην ηγεσία ο Γ.  Παπανδρέου.  Έστειλε τη χώρα στα Τάρταρα, διέλυσε και τελικά διέσπασε το ΠΑΣΟΚ, -αλλά και στη ΝΔ ο Σαμαράς τα ίδια και χειρότερα έκανε- και επέστρεψε τροπαιούχος.
Επίσης ενδιαφέρον είναι ότι το «σύστημα» – της οικογένειας Μητσοτάκη συμπεριλαμβανομένης – ψάχνει τρόπους να στήσει στον χώρο έναν αντι-Τσίπρα.
Μετά τον Γερουλάνο θα τεστάρουν τον νεαρό Χριστοδουλάκη, οπότε, αν θα αφήσει κάποιον στο πόδι της η Φώφη, θα είναι αυτός. Στην αναβροχιά καλό είναι και το χαλάζι. Οπότε θα έχουμε αναμέτρηση Ανδρουλάκη -Χριστοδουλάκη.
Ίσως το πιο αληθινό σενάριο είναι ότι στο τέλος δεν θα υπάρχει τίποτε για να διεκδικήσει κανείς: άλλος για Χίο τράβηξε κι άλλος για Μυτιλήνη. Το μαγαζί θα κατεβάσει ρολά.
Και θα δικαιωθεί ο Ανδρέας Παπανδρέου που προφήτεψε: το ΠΑΣΟΚ δεν  κληρονομείται, δεν χαρίζεται, ούτε κόβεται σε τιμάρια

Πηγή: anoixtoparathyro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)