Οι
τελευταίες εξελίξεις από την πανδημία του σε όλο τον κόσμο - Λουκέτο
στην Ιταλία σε όλες τις δραστηριότητες, που δεν είναι ζωτικής σημασίας
Νέοι απολογισμοί, νέα μέτρα, σημαντικότερα γεγονότα. Ακολουθούν στοιχεία με τις τελευταίες εξελίξεις της πανδημίας κορονοϊού Covid-19 σε όλο τον κόσμο. Σχεδόν ένα δισ. άνθρωποι είναι σε κατ’ οίκον περιορισμό, ενώ οι νεκροί ανέρχονται σε 12.000 παγκοσμίως.Στην Ιταλία μπήκε λουκέτο σε όλες τις δραστηριότητες, που δεν είναι ζωτικής σημασίας. Στον Ισημερινό παραιτήθηκαν οι υπουργοί Υγείας και Εργασίας μετά το άλμα στα κρούσματα του Covid19…
Σχεδόν ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι σε κατ’ οίκον περιορισμό
Περισσότεροι από 900 εκατομμύρια άνθρωποι σε περισσότερες από 35 χώρες σε όλο τον κόσμο καλούνται από τις αρχές να μείνουν σπίτι, με βάση στοιχεία του Γαλλικού Πρακτορείου.
Οι περισσότεροι πολίτες υπόκεινται σε υποχρεωτικό περιορισμό, όπως στη Γαλλία και την Ιταλία. Στους υπολοίπους έχει επιβληθεί απαγόρευση κυκλοφορίας, καραντίνα ή υπόκειται σε μέτρα μη αναγκαστικού χαρακτήρα να μην εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.
Στις ΗΠΑ, το 30% του πληθυσμού έχει τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό, με διαφορετικού τύπου μέτρα, ιδίως στη Νέα Υόρκη, το Λος Άντζελες και το Σικάγο.
Στη Λατινική Αμερική, η Κολομβία θα εφαρμόσει υποχρεωτικό περιορισμό από το βράδυ της Τρίτης (17/03), ενώ στη Βολιβία, όπου αναβλήθηκαν οι προεδρικές εκλογές, η κυβέρνηση έχει επιβάλει καραντίνα στην χώρα από την Κυριακή (15/03). Στη Βραζιλία, η πολιτεία του Σάο Πάολο θα βρίσκεται σε καραντίνα για δεκαπέντε ημέρες από την Τρίτη (17/03). Στην Αφρική, ο περιορισμός θα εφαρμοστεί σε όλο την Τυνησία, από σήμερα Κυριακή, το ίδιο και στη Ρουάντα.
Πάνω από 12.000 θάνατοι παγκοσμίως
Περισσότερα από 291.420 κρούσματα έχουν καταγραφεί σε 165 χώρες και περιοχές από την έναρξη της πανδημίας. Τουλάχιστον 12.725 άνθρωποι έχουν πεθάνει εξαιτίας του ιού, σύμφωνα με την καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου έως χθες Σάββατο στις 21:00 ώρα Ελλάδας.
Στην Ιταλία έχουν πεθάνει 4.825 άνθρωποι σε 53.578 επιβεβαιωμένα κρούσματα. Η Κίνα έχει 81.008 κρούσματα, συμπεριλαμβανομένων 3.255 θανάτων. Οι χώρες με τους περισσότερους θανάτους μετά την Ιταλία και την Κίνα είναι το Ιράν με 1.556 νεκρούς σε 20.610 κρούσματα, η Ισπανία με 1.326 θανάτους (24.926 κρούσματα), η Γαλλία με 562 θανάτους (14.459 κρούσματα) και οι ΗΠΑ με 278 νεκρούς (22.177 κρούσματα).
Αυστηρότερα μέτρα
Η Ιταλία διέκοψε όλες τις παραγωγικές δραστηριότητες οι οποίες δεν θεωρούνται βασικής σημασίας και αυστηροποίησε τους κανόνες περιορισμού με το κλείσιμο όλων των χώρων πρασίνου.
Στη Γαλλία τέθηκαν πρόσθετοι περιορισμοί μετακίνησης και απαγόρευση κυκλοφορίας σε αρκετές πόλεις του νότου.
Η Ελβετία απαγόρευσε τις συναθροίσεις άνω των πέντε ατόμων.
Η Γεωργία και το Κιργιζιστάν κήρυξαν το Σάββατο (21/03) κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Απαγόρευση κυκλοφορίας επιβλήθηκαν στην Αϊτή, τη γειτονική Δομινικανή Δημοκρατία, την Ιορδανία, την Ρουμανία και την Μπουρκίνα Φάσο.
Κλείσιμο συνόρων
Από την Τρίτη (17/03) τουρίστες θα ξεκινήσουν να φεύγουν από την Κούβα, που έκλεισε τα σύνορα της σε μη κατοίκους.
Η Ακτή Ελεφαντοστού και η Μπουρκίνα Φάσο έκλεισαν τα σύνορά τους από αυτό το Σαββατοκύριακο, όπως η Ρουάντα.
Η Βραζιλία θα κλείσει από τη Δευτέρα τα σύνορά της σε υπηκόους από την Ευρώπη, την Αυστραλία και πολλές ασιατικές χώρες.
Το Πακιστάν διέκοψε όλες τις διεθνείς πτήσεις.
Η Ρουμανία απαγορεύει την είσοδο αλλοδαπών πολλών εθνικοτήτων στην επικράτειά της.
Ιταλία: Λουκέτο σε όλες τις δραστηριότητες, που δεν είναι ζωτικής σημασίας
Μετρώντας ήδη 4.825 νεκρούς, η Ιταλία αποφάσισε να θέσει ουσιαστικά σε «τεχνητό κώμα» κάθε οικονομική/ παραγωγική δραστηριότητα με την ελπίδα ότι θα σταματήσει έτσι τη ραγδαία εξάπλωση του Covid19.
Σε τηλεοπτικό του διάγγελμα αργά το βράδυ του Σαββάτου (21/03) ο πρωθυπουργός, Τζουζέπε Κόντε έδωσε εντολή για το κλείσιμο όλων των «μη ζωτικής σημασίας» επιχειρήσεων στη χώρα. Δεν προσδιόρισε στο διάγγελμα ποιες δραστηριότητες θεωρούνται ζωτικής σημασίας, αλλά πηγές της κυβέρνησης ξεκαθάριζαν ότι θα παραμείνουν ανοιχτά σούπερ μάρκετ, φαρμακεία, ταχυδρομεία και τράπεζες. Τα μέτρα αποφασίστηκε να ισχύσουν έως 3 Απριλίου αν και δεν αποκλείεται να υπάρξει παράτασή τους.
«Θα επιβραδύνουμε σημαντικά την παραγωγική μηχανή της χώρας, αλλά δεν θα τη σταματήσουμε», είπε ο Κόντε και περιέγραψε τις συνθήκες που βιώνει η χώρα ως την «πιο επώδυνη κρίση της μεταπολεμικής ιστορίας».
«Η κοινωνία μας πρέπει να υποστηρίξει, ενωμένη, το πιο πολύτιμο αγαθό, το οποίο είναι η ζωή. Δεν χάνουμε το θάρρος και την ελπίδα στο μέλλον», κατέληξε ο ιταλός πρωθυπουργός.
Εν τω μεταξύ ραγδαία είναι η εξάπλωση του ιού και στην Ισπανία. Το ισπανικό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι οι θάνατοι από τον Covid19 έφτασαν στους 1.326. Πρόκειται για τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό στην Ευρώπη ύστερα από εκείνον της Ιταλίας.
«Τα χειρότερα έπονται» διεμήνυσε το βράδυ του Σαββάτου (21/03) ο ισπανός πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσεθ. «Έχουμε πολύ δύσκολες ημέρες μπροστά μας» είπε και κάλεσε όλους τους πολίτες να μένουν στο σπίτι.
Η Βρετανία είναι 2-3 εβδομάδες πίσω από την Ιταλία- Οι ευπαθείς ομάδες καλούνται να μείνουν σπίτι για τρεις μήνες
Σε μία εμφανή αλλαγή στάσης και έχοντας δεχθεί σφοδρότατη κριτική για αδύναμη και πολύ καθυστερημένη απάντηση στην επιδημία του Covid-19, o βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, προειδοποιεί τώρα τους πολίτες ότι πρέπει όλοι να τηρήσουν αυστηρά τα μέτρα για να βγει χώρα όρθια από την κρίση.
«Η Βρετανία βρίσκεται μόλις δύο ή τρεις εβδομάδες πίσω από την Ιταλία στην εξάπλωση του κορονοϊού», τόνισε σε δήλωσή του σε κυριακάτικες εφημερίδες και προειδοποίησε ότι θα δοκιμαστούν τα όρια του εθνικού συστήματος υγείας. «Αν δεν δράσουμε από κοινού, αν δεν κάνουμε την ηρωική και συλλογική εθνική προσπάθεια να επιβραδύνουμε την εξάπλωση, τότε είναι πολύ πιθανό το ίδιο μας το εθνικό σύστημα υγείας να υπερφορτωθεί με παρόμοιο τρόπο» διεμήνυσε.
Παράλληλα η κυβέρνηση εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καλεί 1,5 εκατομμύριο ανθρώπους, που θεωρούνται ότι είναι ανήκουν στην πιο ευάλωτη μερίδα του πληθυσμού, να μείνουν κλεισμένοι στα σπίτια τους για τρεις μήνες.
«Έως και 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι στην Αγγλία που έχουν προσδιοριστεί από το Εθνικό Σύστημα Υγείας ότι διατρέχουν υψηλό κίνδυνο σοβαρών ασθενειών εάν μολυνθούν με κορονοϊό, θα πρέπει να μείνουν σπίτι για να προστατευθούν», αναφέρει η ανακοίνωση.
«Αυτή θα είναι μια περίοδος ιδιαίτερα βασανιστική για όσους πάσχουν από σοβαρά προβλήματα υγείας και για αυτό λαμβάνουμε επείγουσα δράση για να διασφαλίσουμε ότι οι εξαιρετικά ευάλωτοι λαμβάνουν επιπλέον μέτρα για να προστατεύσουν τους εαυτούς», σχολίασε ο υπουργός Στέγασης, Ρόμπερτ Τζένρικ. Σημείωσε δε πως στους πλέον ευάλωτους ανθρώπους θα μπορούν να παραδίδονται τρόφιμα και φάρμακα στο σπίτι.
Υπενθυμίζεται ότι 233 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τον Covid-19 στη Βρετανία. Από την Παρασκευή (20/03) αποφασίστηκε να κλείσουν εκπαιδευτικά ιδρύματα, παμπ, εστιατόρια, θέατρα, κινηματογράφοι και άλλοι χώροι αναψυχής.
Ισημερινός: Παραιτήθηκαν οι υπουργοί Υγείας και Εργασίας μετά το άλμα στα κρούσματα του Covid19
Οι Υπουργοί Υγείας και Εργασίας του Ισημερινού υπέβαλαν το Σάββατο (21/03) την παραίτησή τους, λίγες ώρες μετά την γνωστοποίηση ότι ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του κορονοϊού στη χώρα εκτοξεύτηκε σε πάνω από 500.
Η κυβέρνηση κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τη Δευτέρα, απαγορεύοντας την είσοδο ταξιδιωτών στη χώρα, επιβάλλοντας παράλληλα μια νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας μαζί με άλλα μέτρα περιορισμού μετακίνησης.
Το Σάββατο (21/03), αξιωματούχοι σε μια συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν εξ αποστάσεως, ανακοίνωσαν 532 κρούσματα και επτά θανάτους εξαιτίας του ιού. Την Τρίτη (17/03) ο αντιπρόεδρος Ότο Σονενχόλζνερ είχε κάνει λόγο για δύο θανάτους και 111 κρούσματα, αριθμός που ήταν διπλάσιος από την προηγούμενη μέρα (58 κρούσματα τη Δευτέρα).
Ώρες μετά την ανακοίνωση του νέου απολογισμού, αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν την παραίτηση της υπουργού Υγείας Καταλίνα Αντραμούνο, χωρίς να δώσουν περισσότερες λεπτομέρειες. Στην θέση διορίστηκε ο γιατρός Χουάν Κάρλος Σεβάγιος, που έχει εργαστεί σε αρκετά πανεπιστήμια.
Σύμφωνα με μια προεδρική ανακοίνωση, παραιτήθηκε και ο υπουργός Εργασίας.
Μετά τις καταγγελίες επαγγελματιών στους τομείς υγείας σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι δεν έχουν επαρκή βοήθεια για να φροντίσουν ασθενείς που μολύνονται από τον ιό, η Αντραμούνο επισκέφτηκε την Παρασκευή (20/03) δημόσια νοσοκομεία, διαβεβαιώνοντας το προσωπικό ότι θα τους χορηγηθούν επαρκείς ιατρικές προμήθειες και εξοπλισμοί.
Ο πρόεδρος Λενίν Μορένο ανακοίνωσε την Παρασκευή (20/03) το βράδυ πως η κυβέρνηση θα προσφέρει οικονομική βοήθεια στους πλέον ευάλωτους πολίτες της χώρας, δίνοντας απευθείας ένα ποσό 60 δολαρίων για δύο μήνες στις οικογένειες με μηνιαίο εισόδημα κάτω των 400 δολαρίων.
Ο κυβερνήτης του Νιου Χάμσαϊρ καλεί τους καταναλωτές να μην χρησιμοποιούν επαναχρησιμοποιούμενες σακούλες
Ο κυβερνήτης του Νιου Χάμσαϊρ Κρίστοφερ Σουνούνου προέτρεψε το Σάββατο (21/03) τους καταναλωτές στην πολιτεία να αφήνουν σπίτι τις επαναχρησιμοποιούμενες σακούλες για τα ψώνια, λέγοντας ότι σύντομα θα δώσει εντολή στα καταστήματα να χρησιμοποιούν μόνο νέες πλαστικές και χάρτινες σακούλες για να περιοριστεί η εξάπλωση του κορονοϊού.
Οι ανησυχίες έχουν ενταθεί σε εργαζόμενους σούπερ μάρκετ και καταστημάτων τροφίμων που βρίσκονται αντιμέτωποι με γεμάτα με κόσμο καταστήματα και αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης από έναν εξαιρετικά μεταδοτικό ιό που παραμένει ζωντανός και μολυσματικός για ώρες σε επιφάνειες.
Περιβαλλοντολόγοι έχουν εδώ και χρόνια στραφεί ενάντια στις πλαστικές σακούλες και τα τελευταία χρόνια πολλές περιοχές των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου του Νιου Χάμσαϊρ, εξετάζουν τον περιορισμό χρήσης τους.
Ο Σουνούνου τόνισε το Σάββατο (21/03) σε ανάρτηση στο twitter ότι «με αναγνωρισμένη την μετάδοση στην κοινότητα (του κορονοϊού), είναι σημαντικό οι αγοραστές να αφήνουν τις επαναχρησιμοποιούμενες σακούλες τους στο σπίτι, δεδομένου του δυνητικού κινδύνου για τους εργαζόμενους των σούπερ μάρκετ, τους καταστηματάρχες και τους πελάτες».
«Θα εκδώσω ένα διάταγμα με τη μορφή κατ’ επείγοντος που θα δίνει εντολή σε όλα τα καταστήματα τροφίμων και τα καταστήματα λιανικής πώλησης στην πολιτεία να χρησιμοποιούν προσωρινά μόνο καινούργιες χάρτινες ή πλαστικές σακούλες που θα δίνονται από τα καταστήματα το συντομότερο δυνατόν», ανέφερε ο Σουνούνου στο tweet.
Το γραφείο του κυβερνήτη δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχόλιο.
Σύμφωνα με μια μελέτη, που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα στο επιστημονικό περιοδικό New England Journal of Medicine (NEJM), ο κορονοϊός μπορεί να επιβιώσει για πολλές ώρες εκτός ανθρώπινου σώματος, σε διάφορες επιφάνειες, ακόμη και στον αέρα.
Ο Σουνούνου είναι Ρεπουμπλικάνος σε μια πολιτεία που στις πρόσφατες ομοσπονδιακές εκλογές ψήφισε υποψήφιους των Δημοκρατικών. Είναι γιος του πρώην κυβερνήτη του Νιου Χάμσαϊρ, Τζον Σουνούνου, ο οποίος διετέλεσε επιτελάρχης του Ρεπουμπλικάνου προέδρου Τζορτζ Ουόκερ Μπους.
Ο κυβερνήτης της πολιτείας έχει ήδη απαγορεύσει συναθροίσεις μεγάλου αριθμού ατόμων, έχει βάλει περιορισμούς σε εστιατόρια και μπαρ, και ζήτησε από όλα τα δημόσια σχολεία να μεταβούν στην τηλε-εκπαίδευση, σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η εξάπλωση του Covid-19.
Το Νιου Χάμσαϊρ είχε 55 επιβεβαιωμένα κρούσματα του ιού έως το Σάββατο (21/03).
Αιτήματα για αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων
Πληθαίνουν τα αιτήματα για αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων που είναι προγραμματισμένο να διεξαχθούν από τις 24 Ιουλίου έως τις 9 Αυγούστου στο Τόκιο.
Μετά τις ομοσπονδίες κολυμβήσεων των ΗΠΑ και Γαλλίας και την Νορβηγική Ολυμπιακή Επιτροπή, οι αθλητικές ομοσπονδίες των ΗΠΑ της Ισπανίας ζήτησαν και αυτές από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή την αναβολή των Αγώνων.
Στη Γαλλία τίμησαν τους νοσηλευτές και τους γιατρούς με ειδικό φωτισμό στον Πύργο του Άιφελ:
(πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, ethnos.gr, Reuters, BBC)
Πηγή: altsantiri.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου