Το νέο σχέδιο στήριξης της οικονομίας, με ενέσεις ρευστότητας και διευκολύνσεις σε επιχειρήσεις, εργαζόμενους, επαγγελματίες και νοικοκυριά παρουσίασαν το πρωί της Δευτέρας 30 Μαρτίου oi υπουργοί Χρήστος Σταϊκούρας, Άδωνις Γεωργιάδης και Γιάννης Βρούτσης η κυβέρνηση.
Οι παρεμβάσεις «κλείδωσαν» σε ευρεία κυβερνητική σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου την Κυριακή 29 Μαρτίου.
Πιο συγκεκριμένα, ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε τα εξής:
Την επέκταση, σε πολύ περισσότερους μισθωτούς, της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης των 800 ευρώ, συνολικά σε 1,7 εκατ. εργαζόμενους, που αποτελούν το 81% του συνόλου των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα/
Στη συνέχεια ανακοίνωσε το νέο «συνεκτικό πακέτο μέτρων» για την ενίσχυση της οικονομίας εστιάζοντας στην επέκταση της οικονομικής ενίσχυσης των 800 ευρώ σε 1,7 εκατ. εργαζομένους (81% του συνόλου του ιδιωτικού τομέα), την επέκταση της στήριξης, μέσα από διαφορετικά προγράμματα, 800.000 επιχειρήσεων (το 76% του συνόλου) αλλά και την κάλυψη 700.000 ελεύθερων επαγγελματιών (75% του συνόλου).
Παράλληλα, τόνισε ότι το Δώρο Πάσχα θα δοθεί σε όλους τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα στο σύνολό του από όλες τις επιχειρήσεις προς όλους τους εργαζομένους, με συμμετοχή του κράτους σε ποσοστό όπου υπάρχουν επιχειρήσεις που είναι σε προσωρινή αναστολή, ενώ θα δοθεί και έκτακτη ενίσχυση σε 108.000 εργαζομένους στην υγεία και την γ.γ. Πολιτικής Προστασίας.
Τι ανακοίνωσε ο κ. Γεωργιάδης
«Δίνουμε μία διπλή μάχη. Η μάχη είναι υγειονομική και οικονομική. Μετά τους νέους ΚΑΔ και τις επιχειρήσεις που εντάσσονται σε αυτούς αναλαμβάνουμε την αποπληρωμή δανείων επιχειρήσεων για τους μήνες Απρίλιο-Μάιο-Ιούνιο. Και ανάλογα με τις εξελίξεις μπορεί να παραταθεί το συγκεκριμένο διάστημα» τόνισε ο Άδωνις Γεωργιάδης.
Ο υπουργός έστειλε μήνυμα προς τους εκδότες των επιταγών να καταβάλλουν τα σχετικά ποσά. «Η παράταση των 75 ημερών δεν σημαίνει άφεση υποχρεώσεων γι αυτές που έχουν εκδοθεί πολύ πριν την κρίση. Παρακαλώ όλους τους εκδότες να συνεχίσουν τις πληρωμές» είπε ο υπουργός.
Στη συνέχεια συμπλήρωσε ότι: «Όλα τα τραπεζικά ιδρύματα αλλά και οι διαχειριστές δανείων έχουν δεσμευτεί ότι οι δικαιούχοι των 800 ευρώ αλλά και οι πληττόμενες επιχειρήσεις, δικαιούνται αυτόματη τρίμηνη αναστολή των χρεών τους. Οφείλουμε να διαφυλάξουμε την κουλτούρα πληρωμών. Όσοι μπορούν να πληρώνουν να το πράξουν.
Αναζητούμε λύση στο συγκεκριμένο ζήτημα. Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα ρευστότητας κυρίως εξαγωγικών επιχειρήσεων. Θα υπάρξει λύση τις επόμενες μέρες ώστε να λυθεί το πρόβλημα προμηθειών από το εξωτερικό. Τις επόμενες μέρες ή ώρες θα ανακοινωθεί ο τρόπος για να υπάρξει διευκόλυνση αποπληρωμής των επιταγών. Η παράταση των 75 ημερών δίνεται λόγω των έκτακτων συνθηκών. Αυτό δεν σημαίνει άφεση οικονομικών υποχρεώσεων. Όσοι μπορούν να πληρώσουν να το κάνουν».
Στη συνέχεια ανέφερε ότι: «Για την επανεκκίνηση την επόμενη μέρα, αρχές Απριλίου καταθέτουμε 1 δισ. ως εγγύηση για δάνεια σε πληττόμενες επιχειρήσεις, εγγυημένα στο μεγαλύτερό τους μέρος από εμάς. Ώστε μέσα στις επόμενες εβδομάδες να υπάρξει δυνατότητα να λάβουν δάνεια κινήσεως εγγυημένα από εμάς έτσι ώστε όταν ανοίξουν ξανά να λειτουργήσουν κανονικά όσο τον δυνατόν πιο γρήγορα».
Τελειώνοντας ο κ. Γεωργιάδης είπε: «Δεν θα αφήσουμε κανέναν πίσω. Το κράτος θα κάνει αυτό που πρέπει αλλά μέσα στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του. Δεν πρέπει η τωρινή κρίση να θέσει σε κίνδυνο το μέλλον μας. Χρειαζόμαστε κατανόηση από όλους».
Τι ανακοίνωσε ο Γιάννης Βρούτσης:
Εκπαιδευτικό επίδομα 600 ευρώ για το τρέχον διάστημα, αλλά αποζημίωση 800 ευρώ από το μήνα Μάιο, ανακοίνωσε για το επιστημονικό δυναμικό της χώρας, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης. Η κυβέρνηση εκτιμά – και το έχει αποδείξει διαχρονικά – απεριόριστα την εθνική συμβολή του επιστημονικού κόσμου της χώρας, ανέφερε ο υπουργός, γι΄ αυτό και θα στηρίξει με κάθε μέσο τους έξι επιστημονικούς κλάδους. Μέσα από πόρους του ΕΣΠΑ θα καταβληθεί σε όλους τους επιστημονικούς κλάδους εκπαιδευτικό επίδομα – αποζημίωση ύψους 600 ευρώ για το μήνα Απρίλιο, μέσα από ανοιχτό πρόγραμμα τηλεκατάρτισης.
Το ποσό των 600 ευρώ είναι αφορολόγητο, ακατάσχετο και μη συμψηφιστέο, και φυσικά απολύτως καθαρό χωρίς παρακρατήσεις ή επιβαρύνσεις. Η πρώτη δόση των 400 ευρώ θα αρχίσει να καταβάλλεται μετά τις 15 Απριλίου, ενώ τα πρώτα 200 ευρώ θα καταβληθούν μέσα στο Μάρτιο. Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί μέσω voucher, με απόλυτη διαφάνεια, είπε επίσης. Στην περίπτωση που η κρίση συνεχιστεί, τότε από το μήνα Μάιο και για το επόμενο διάστημα οι ειδικές κατηγορίες των έξι επιστημονικών κλάδων θα ενταχθούν στο προστατευτικό καθεστώς που έχουν ενταχθεί και οι μισθωτοί εργαζόμενοι και αυτοπασχολούμενοι – ελεύθεροι επαγγελματίες. Δηλαδή από το μήνα Μάιο θα λάβουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού των 800 ευρώ.
Η καταβολή του δώρου του Πάσχα είναι διασφαλισμένη. Στις επιχειρήσεις που έχουν αναστείλει τη λειτουργίας τους ή πλήττονται θα δοθεί η δυνατότητα καταβολής του δώρου του Πάσχα μέχρι το καλοκαίρι. Θα είναι μειωμένο κατά το μέρος που δεν είναι δεδουλευμένο, ωστόσο με απόφαση Μητσοτάκη θα καταβληθεί στο ακέραιο από τον κρατικό προϋπολογισμό. Ωστόσο, μπορεί να δοθεί μέχρι τις 30 Ιουνίου…
Tαυτόχρονα, στις 10 Απριλίου θα μετατεθεί η προθεσμία καταβολής ασφαλιστικών εισφορών ελ. επαγγ., αγροτών κ.α. Στην ΠΝΠ που θα εκδοθεί σήμερα θα προβλέπεται μείωση 25% στις ασφαλιστικές εισφορές των ελ.επαγγ. Τέλος, από σήμερα για πρώτη φορά οι άνεργοι θα μπορούν να εγγράφονται & εξυπηρετούνται από τον ΟΑΕΔ ηλεκτρονικά
Τι ανακοίνωσε ο Θεόδωρος Σκυλακάκης
- Η επιστρεπτέα προκαταβολή καλύπτει πλέον όλες τις επιχειρήσεις.
- Τον Απρίλιο στα πλαίσια προστασίας προστίθενται: μεσιτικά γραφεία, κατασκευές, κατασκευές ιστοσελίδων κτηνίατροι, έμποροι σε λαϊκές κ.α. Προϋπόθεση, να έχουν καταβληθεί οι οφειλές Μαρτίου.
- Αποζημίωση ειδικού σκοπού: Για 4 μήνες η δυνατότητα αναστολής οφειλών ή 25% έκπτωση αν οι οφειλές καταβληθούν εμπρόθεσμα.
- Επιστρεπτέα προκαταβολή: Αφορά 1 δισ. για μικρές & μεσαίες επιχειρήσεις με 1-500 εργαζόμενους. Θα χορηγηθεί απευθείας από το κράτος μέσω του TAXIS. Θα επιστραφεί με εξαιρετικά χαμηλό επιτόκιο, σε 5 χρόνια, με τον 1ο χρόνο περίοδο χάριτος.
- Η αναλυτική αναμόρφωση του προϋπολογισμού θα γίνει αργότερα όταν θα είναι σαφή τα στοιχεία της κρίσης.
Με όλα αυτά τα παιδιά,που δούλευαν με μαύρα,ελέω εργοδοτών,τι γινεται,μήπως η κυβέρνηση δεν το ξέρει αυτό;άμεσα μερικά και για αυτά,γιατί στη περιοχή μας και ειδικά οι εργαζόμενοι στις καφετέριες,ταβερνεςκ.λ.π.,είναι πάρα πολλοί.
ΑπάντησηΔιαγραφήAfti.pu.duleven.me.mavra.as.prosexan.ke.poli.ine.pu.pernan.tamijo.anergijas.ke.dulevan.sta.mavra..
ΑπάντησηΔιαγραφή