Δευτέρα 23 Μαρτίου 2020

Κανείς ανυπεράσπιστος στην επιδημία και την επίθεση της εργοδοσίας




Η εικόνα από τους εργασιακούς χώρους και τα νοσοκομεία στο νομό μας είναι
χαρακτηριστική και επιβεβαιώνει την εκτίμηση του ΚΚΕ, ότι η κυβέρνηση μαζί με τον πληθυσμό επέλεξε να βάλει σε καραντίνα και τα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα. Τα ανεπαρκή μέτρα στήριξης των εργαζομένων δεν μπορούν να κρύψουν, ότι η μερίδα του λέοντος πηγαίνει για τη στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων.
Από τη μια η κυβέρνηση απαγορεύει την κυκλοφορία και τις συγκεντρώσεις άνω των 10 ατόμων σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους και επιβάλει 1 άνθρωπο ανά 15 τ.μ. στα σουπερ μάρκετ και από την άλλη στους μεγάλους εργασιακούς χώρους οι εργαζόμενοι "συνωστίζονται" κανονικά. Η "ατομική ευθύνη" που μας χρεώνει η κυβέρνηση φαίνεται δεν ισχύει για την εργοδοσία, που μπορεί να συγκεντρώνει εργαζόμενους σε πολύ μεγαλύτερους αριθμούς από τις συστάσεις.
          Το τελευταίο διάστημα και μετά την έναρξη της καραντίνας τα κυρίως θύματα είναι οι εργαζόμενοι και τα δικαιώματά τους. Έχουμε και λέμε:
·        Στα διαλογητήρια - κονσερβοποιεία της περιοχής συνεχίζουν να συνωστίζονται στα τμήματα κομποστοποίησης και συσκευασίας αγροτικών προϊόντων οι εργαζόμενοι χωρίς να παρέχονται σε όλους μέσα ατομικής προστασίας και χωρίς να τηρούνται κυρίως οι αποστάσεις ασφαλείας σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.
·        Εκατοντάδες απολύσεις και "οικειοθελείς παραιτήσεις" με το "πιστόλι στον κρόταφο", σε όσες επιχειρήσεις ανέστειλαν τη λειτουργία τους ιδιαίτερα στον κλάδο του Επισιτισμού - Τουρισμού του νομού.
·        Αλλαγές στις συμβάσεις και τους όρους εργασίας -με επέκταση των ελαστικών σχέσεων εργασίας και της τηλεργασίας- με την απειλή της απόλυσης και πιέσεις από την εργοδοσία για άδειες με ή άνευ αποδοχών, σε όσες έχουν περιορίσει τη δραστηριότητά τους.
·        Εντατικοποίηση εργασίας, εξουθενωτικά ωράρια, με ελάχιστα έως ανύπαρκτα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας και χορήγηση αδειών ειδικού σκοπού με το σταγονόμετρο, σε όσες επιχειρήσεις συνεχίζουν τη λειτουργία τους, όπως σούπερ μάρκετ, αποθήκες, μεταφορικές, επισιτιστικά (delivery και take-away).
·        Οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας του νομού τα οποία έχουν τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή, θα βρεθούν στην πρώτη γραμμή της μάχης και ζητούν άμεση ενίσχυση με μαζικές προσλήψεις όλων των ειδικοτήτων, με μέσα ατομικής προστασίας, για να μην νοσήσουν, με υλικά και υποδομές για να πολεμήσουν. Η κυβέρνηση να πάψει να κρύβεται πίσω από τις διάφορες δωρεές και αγαθοεργίες που προφανώς δεν λύνουν το πρόβλημα!
         Τα μέτρα-"ασπιρίνη" της κυβέρνησης σε καμιά περίπτωση δεν μπορούν να καλύψουν το χαμένο εισόδημα των εργαζόμενων και αυτοαπασχολούμενων. Όσο οι εργαζόμενοι, η υγεία τους και τα δικαιώματά τους αντιμετωπίζονται με τη λογική του "κόστους-οφέλους", τόσο όλα τα παραπάνω θα παγιώνονται. Εξάλλου, όλα αυτά, αποτελούν απαίτηση του κεφαλαίου εδώ και χρόνια!
        Στην πράξη αποδεικνύεται η ανεπάρκεια των μέτρων της κυβέρνησης για την κάλυψη των αναγκών των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων, σε αντίθεση με την στήριξη της στις μεγάλες επιχειρήσεις!
          Προβάλλει άμεσα η ανάγκη:
·         Να θεωρηθούν με σαφήνεια άκυρες οι απολύσεις και οι βλαπτικές μεταβολές που έγιναν από την 1η Μάρτη.
·         Να πραγματοποιούνται αυστηροί έλεγχοι για τα έκτακτα μέτρα που σχετίζονται με τη ρήτρα διατήρησης των θέσεων εργασίας, όπως και για ουσιαστικά μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους εργασιακούς χώρους, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ. Καμία αρνητική μεταβολή στο προσωπικό των επιχειρήσεων για όσο διαρκούν τα έκτακτα μέτρα. Να μην μπαίνει κανένα εμπόδιο στη λήψη ειδικών αδειών με πλήρεις αποδοχές, πρόσθετων της κανονικής άδειας, για όλες τις κατηγορίες εργαζομένων που τις έχουν ανάγκη. Να αποκλειστούν όσες επιχειρήσεις δεν συμμορφώνονται από τη χρήση των ευνοϊκών για αυτές κυβερνητικών μέτρων.
·        Να παρέχονται στους εργαζόμενους δωρεάν με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας όλα τα αναγκαία μέσα προστασίας.
·        Να γίνουν μαζικές προσλήψεις προσωπικού στα νοσοκομεία του νομού. Να στείλει η κυβέρνηση όλα τα αναγκαία υλικά (προστατευτικές μάσκες και γυαλιά, ρόμπες, αντισηπτικά κλπ) για την υποδομή του δημόσιου συστήματος υγείας και των Νοσοκομείων Έδεσσας και Γιαννιτσών, για τον άμεσο εφοδιασμό των υγειονομικών και των κατοίκων. Να επιταχθούν άμεσα χειρουργεία, κλίνες ΜΕΘ, κρεβάτια, από τα ιδιωτικά διαγνωστικά και τα εργαστηριακά κέντρα του νομού, όπου υπάρχουν.
·         Άμεσα μαζικές προσλήψεις προσωπικού και σε επιχειρήσεις που δουλεύουν εντατικά, όπως τα σούπερ μάρκετ και οι επισιτιστικές επιχειρήσεις που λειτουργούν delivery και take-away. Να υπάρχει αυστηρή τήρηση του ωραρίου εργασίας, των ρεπό και των απαραίτητων ωρών ξεκούρασης των εργαζομένων ανάμεσα στις βάρδιες.
·         Να δοθούν άμεσα επιδόματα ανεργίας στο 80% του κατώτερου μισθού για όλους τους εποχικούς και μακροχρόνια άνεργους.
·         Να καταβληθεί κανονικά στην ώρα του το δώρο του Πάσχα και όχι το καλοκαίρι, όπως εξήγγειλαν οι αρμόδιοι υπουργοί, για όλους τους εργαζόμενους.
·         Να υπάρξει αναστολή πληρωμών για όλους τους εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους προς το Δημόσιο, τις τράπεζες, τις ΔΕΚΟ. Αναστολή όλων των πλειστηριασμών, των διακοπών ηλεκτρικού ρεύματος και νερού, των κατασχέσεων.
·         Να καταργηθεί ο ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης και τα φάρμακα.
·         Άμεση αποζημίωση των μικρομεσαίων αγροτών και επιδότηση των αυτοαπασχολουμένων της πόλης και της υπαίθρου, ειδικά των γυναικών, που πλήττονται από τα μέτρα της κυβέρνησης ενάντια στον κορονοϊό, με προτεραιότητα αυτούς που έχουν εισόδημα κάτω των 12.000 ευρώ.


                                                                                                    Τομεακή Επιτροπή Πέλλας του ΚΚΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)