Σάββατο 14 Μαρτίου 2020

Οι τέσσερις χειρότερες πανδημίες


Ο κορωναϊκός κινείται στα όρια της επιδημίας και της πανδημίας. Εκεί που όλοι εύχονταν να «μην γίνουμε σαν την Κίνα», τώρα λένε «να μην την πατήσουμε όπως η Ιταλία». Η ανθρωπότητα, όμως, έχει δοκιμαστεί από λιμούς που στοίχισαν περισσότερες ζωές κι από τον πιο αιματηρό πόλεμο και από την ισχυρότερη ατομική βόμβα. Θυμίζουμε τέσσερις από τις.. μεγαλύτερες πανδημίες κι όπως θα διαπιστώσετε πίσω από αυτές κρυβόταν ανθρώπινη βλακεία ή αμέλεια.
541-542 Πανώλη Ιουστινιανού: Εκδηλώθηκε στην Κωνσταντινούπολη και επεκτάθηκε σε όλη τη Μεσόγειο. Υπολογίζεται ότι πέθαιναν 5.000 άνθρωποι την ημέρα μόνο στην Κωνσταντινούπολη. Ο πληθυσμός της πρωτεύουσας της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας μειώθηκε κατά 40%! Σε περιορισμένη κλίμακα υπήρξαν θύματα και τους δύο επόμενους αιώνες ανεβάζοντας τα θύματα στα 50 εκατομμύρια, στο 15% του παγκόσμιου πληθυσμού. Προκλήθηκε από το ίδιο είδος βακτηρίου (Yersinia pestis) που προκάλεσε την κατοπινή ολέθρια πανδημία στην μεσαιωνική Ευρώπη του 14ου αιώνα, γνωστή και ως «Μαύρος Θάνατος». Το μικρόβιο μετέφεραν στη Νέα Ρώμη τα καράβια των Αιγύπτιων εμπόρων που έφερναν κι έπαιρναν εμπορεύματα. Ακόμα κι όταν εξαπλώθηκε η επιδημία οι αρχές δεν σταμάτησαν το εμπόριο, αλλά το περιόρισαν σε ειδικούς χώρους όπου έμεναν οι έμποροι και τα πληρώματα των πλοίων. Το χρήμα υπερίσχυσε της λογικής.
1348-1353 Μαύρη πανώλη ή μαύρος θάνατος: Η μεγαλύτερη πανδημία. Οι νεκροί υπολογίζονται από 100 έως 200 εκ. ψυχές σε  Ευρώπη και Ασία. Ο παγκόσμιος πληθυσμός μειώθηκε από 450 σε 350 εκατομμύρια ψυχές! Όλα ξεκίνησαν όταν πλοία της Γένοβας από τη Μαύρη Θάλασσα προσέγγισαν το λιμάνι της Μεσσήνης στη Σικελία. Ήταν γεμάτα με νεκρούς και άρρωστους. Η ακαριαία μετάδοση, οι κακές συνθήκες υγιεινής και οι θρησκευτικές προκαταλήψεις βοήθησαν στην εξάπλωσή της. Από την Ιταλία διαδόθηκε σε Γαλλία, Αγγλία, Ολλανδία, Βέλγιο. Σημείο εκδήλωσης της πανώλης θεωρείται η Κεντρική Ασία. Από τις στέπες της Μογγολίας, πέρασε στην υπόλοιπη Ασία, ενώ φορείς ήταν και οι Σταυροφόροι που επέστρεφαν από τους Αγιους Τόπους στην Ευρώπη. Το κίνητρο του κέρδους των Σταυροφόρων που έδωσαν θρησκευτική χροιά στον κατακτητικό τους πόλεμο έφερε τη συμφορά.
1918 Ισπανική γρίπη: Μεταδόθηκε στους ανθρώπους από τα πτηνά. Ξεκίνησε από την Άπω Ανατολή, αλλά οι πρώτες αναφορές κρουσμάτων έγιναν στην Ισπανία η οποία δεν συμμετείχε στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο που ήταν σε εξέλιξη. Επεκτάθηκε σε Γαλλία, Ιταλία, Μ.  Βρετανία, ΗΠΑ. Πιο άτυχη η Γερμανία στην οποία μεταδόθηκε από αιχμαλώτους των δυνάμεων της ΑΝΤΑΝΤ που μεταφέρθηκαν στη χώρα. Τα θύματα υπολογίζονται από 50 έως 100 εκ.  Η ανθρωπότητα ήταν αφοσιωμένη στον πόλεμο κι όχι στη μάχη κατά της θανατηφόρου νόσου.
2009 Γρίπη Η1Ν1: Ξεκίνησε από το Μεξικό τον Ιούνιο και ολοκλήρωσε τον κύκλο του στις 10 Αυγούστου 2010. Υπήρξαν 18.500 επιβεβαιωμένοι θάνατοι σε 214 χώρες. Οι κατηγορίες ότι η γρίπη ξεκίνησε από τις φαρμακευτικές εταιρείες που έβλεπαν τις χώρες να δίνουν όλο και λιγότερα χρήματα σε αυτές δεν επιβεβαιώθηκαν, αλλά δεν διαψεύστηκαν κατηγορηματικά. Για την αποτροπή της οι υπηρεσίες υγείας των κρατών υποχρεώθηκαν να αγοράσουν σε υψηλές τιμές μεγάλες ποσότητες εμβολίων. Η Ελλάδα, για παράδειγμα, αγόρασε περισσότερα από το σύνολο του πληθυσμού της!

1 σχόλιο:

  1. Το χρήμα και οι θρησκευτικές προκαταλήψεις.
    Διαχρονικές και υψηλότατες σταθερές στο αξιακό σύστημα των ανθρώπων.
    Σαν να μην πέρασε μια μέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

(3)