Σάββατο 21 Μαρτίου 2020

Koρονοϊός: Ανακοινώνονται πιο αυστηρά μέτρα».

Photo: Eurokinissi

'Ενα βήμα πριν το lockdown

 
Κορονοϊός: Βλέποντας ορισμένους να μην ακολουθούν τις οδηγίες της κυβέρνησης για την παραμονή μας στο σπίτι, προκειμένου να υπάρχει διασπορά του κορονοϊού, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται διά στόματος του υφυπουργού Εσωτερικών Νίκου Χαρδαλιά να εξαγγείλει και νέο μήνυμα.

Η κυβέρνηση αναμένεται αύριο στις 18:00 να εξαγγείλει νέο μήνυμα για αυστηρότερα μέτρα κατά της εξάπλωσης του κορονοϊού, καθώς παρά τις συνεχόμενες συστάσεις της κυβέρνησης για περιορισμό στο σπίτι, οι παραλίες της Αθήνας και της Χαλκιδικής γέμισαν, ενώ υπήρχε και αυξημένη κίνηση στα διόδια, με ταξιδιώτες που πήγαιναν στα εξοχικά τους.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Dikaiologitika Newς τα εν λόγω μέτρα αναμένεται να ισχύσουν από την προσεχή Δευτέρα.
Παρ' ολ' αυτά, παραμένει άγνωστο αν θα τεθεί σε ισχύ και η καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχει στα πλάνα της κυβερνητικής ομάδας.
Παράλληλα, η απαγόρευση που έχει τεθεί σε πάρκα, άλση, αλλά και στις προσβάσεις στον Υμηττό να εντατικοποιηθεί, καθώς θα υπάρξουν συχνότερες περιπολίες της αστυνομίας.
Αυστηρή επίβλεψη θα υπάρξει και στις Εθνικές Οδούς, από τη στιγμή που η ΕΛΑΣ θα αυξήσεις τους ελέγχους της.

Πέτσας: Αν χρειαστεί να προχωρήσουμε σε πλήρη αποκλεισμό της κυκλοφορίας θα το κάνουμε

Μιλώντας στο Open είπε πως «αυτό που κατακτήσαμε τις προηγούμενες ημέρες, δεν πρέπει να το χάσουμε τώρα. Δυστυχώς, είδαμε χθες ακραίες αντικοινωνικές συμπεριφορές...Βιώνουμε μία κατάσταση έκτακτη και κάνουμε ξανά έκκληση σε όλους: Εφόσον επέλεξαν να φύγουν από την Αθήνα ή από τα αστικά κέντρα και να πάνε στα χωριά τους, να μείνουν μέσα στα σπίτια τους. Δεν πρέπει να έρχονται σε επαφή με τις τοπικές κοινωνίες, δεν πρέπει να διασπείρουν τον ιό ακόμη και σε περιοχές που μέχρι τώρα δεν είχαν κρούσματα. Θα είναι κάτι καταστροφικό». Προειδοποίησε πως «δεν πρέπει να φτάσουμε στο έσχατο σημείο. Και αυτό επαφίεται σε εμάς. Στην ατομική μας ευθύνη και στη συλλογική μας ωριμότητα».
Για το ενδεχόμενο πλήρους αποκλεισμού είπε: «Έως αυτή τη στιγμή δεν έχουμε εξετάσει το μέτρο του πλήρους αποκλεισμού της κυκλοφορίας. Δίνουμε συνεχώς συστάσεις για αποφυγή άσκοπων μετακινήσεων. Εάν χρειαστεί, όμως, να το κάνουμε και αυτό, θα το κάνουμε».

«Βασική προτεραιότητα είναι να προστατευτεί η δημόσια υγεία. Όποιο μέτρο βοηθά σε αυτό, είμαστε αποφασισμένοι να το πάρουμε».
Για τις συναθροίσεις σε σπίτια και όσους επιστρέφουν από το εξωτερικό τόνισε: «Δεν μπορεί να υπάρχει ένας αστυνομικός πάνω από το κεφάλι οποιουδήποτε συμπολίτη μας. Η συμμόρφωσή τους στα μέτρα, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ατομική ευθύνη. Θα έχουμε δειγματοληπτικούς ελέγχους και αν υπάρξει κάποια παραβίαση θα επιβληθεί πρόστιμο. Αλλά πιστεύω ότι δεν θα φτάσουμε εκεί, γιατί όλοι καταλαβαίνουν πόσο κρίσιμη είναι η κατάσταση. Στο σπίτι μας ισχύει ο περιορισμός των 10 ατόμων».
Κληθείς να σχολιάσει ισχυρισμούς ότι κρύβονται κρούσματα είπε:
«Δεν θα ήθελα να σχολιάσω ισχυρισμούς ότι κρύβονται κρούσματα. Τα κρούσματα καταγράφονται, επιβεβαιώνονται, έρχονται στον ΕΟΔΥ και ανακοινώνονται από τον κ. Τσιόδρα κάθε απόγευμα. Δεν μπορεί κανείς να πει ότι έχουμε αδιαφανή τακτική. Ίσα- ίσα, πολλές χώρες θεωρούν την τακτική που εφαρμόζουμε ως βέλτιστη και πολλές άλλες μας ζητούν συμβουλές γι' αυτό που κάνουμε. 'Αρα, δεν υπάρχει κανένα ζήτημα αδιαφάνειας».Για το σύστημα υγείας σημείωσε ότι «το βασικό πρόβλημα που αντιμετώπιζε ήταν οι προμήθειες σε υλικά και οι ανάγκες σε ανθρώπινο δυναμικό. Προχωρήσαμε γρήγορα και στις δύο κατευθύνσεις. Σήμερα έχουμε μία μεγάλη παραλαβή υλικών και αυτό θα συνεχιστεί τις επόμενες ημέρες. Προχωράμε παράλληλα και σε νέες προσλήψεις. Πάνω από πεντακόσιοι είναι ήδη στις θέσεις τους και μέσα στις επόμενες μέρες θα είναι και οι υπόλοιποι. Ενδεχομένως, μάλιστα, να ξεπεράσουμε και τις δύο χιλιάδες, για να υπάρχει αντικατάσταση αυτών που μπορεί να νοσήσουν. Προληπτικά, έχουμε μετατρέψει το ΝΙΜΙΤΣ σε νοσοκομείο για τον κορονοϊό και έχουμε εντάξει στο σύστημα υγείας και ένα ιδιωτικό θεραπευτήριο το ΑΤΤΙΚΑ στο Θριάσιο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)