Δευτέρα 11 Μαΐου 2020

ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΡΝΙΣΣΑΣ : "ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΟΥΜΕ ΑΠΕΡΙΦΡΑΣΤΑ ΠΡΑΞΕΙΣ ''ΤΥΦΛΗΣ'' ΒΙΑΣ ΚΑΙ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ"


ΑΓΚΑΛΙΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ ΜΕ ΧΡΥΣΑΥΓΙΤΕΣ


Από τον ΜΕΣΝ Άρνισσας εκδόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση

Το τελευταίο διάστημα γίναμε μάρτυρες γεγονότων, τα οποία σε καμία περίπτωση δεν τιμούν το χωριό μας. Πράξεις βίας, εικόνες βγαλμένες από μία άλλη ''σκοτεινή'' εποχή.



Συγκεκριμένα, λεωφορεία που μετέφεραν 57 πρόσφυγες στην πλειοψηφία τους γυναικόπαιδα, αιτούντες άσυλο προπηλακίστηκαν με βίαιο τρόπο, αποτρέποντας έτσι τη διαμονή τους σε ξενοδοχείο του χωριού. Ανάμεσα σε αυτούς που ''διαμαρτύρονταν'' εκτός από κατοίκους της Άρνισσας, υπήρχαν και αρκετά μέλη ακροδεξιών οργανώσεων από άλλες περιοχές.


Γεγονότα, που εκτυλίχθηκαν τα μεσάνυχτα της περασμένης Δευτέρας κι έκαναν το γύρο του Διαδικτύου αλλά και Μέσων πανελλαδικής -κι όχι μόνο- εμβέλειας. Στα παραπάνω, φιγουράρουν ο ξυλοδαρμός του ιδιοκτήτη του ξενοδοχείου, ο προπηλακισμός ενός δημοσιογράφου, αλλά και εκτεταμένες υλικές ζημιές στη ξενοδοχειακή μονάδα και τον περιβάλλοντα χώρο.


Στη συνέχεια, παρατηρήσαμε μια στοχοποίηση συγχωριανών μας που είχαν το θάρρος να εκφράσουν την ανησυχία τους και τον προβληματισμό τους για την κατάσταση που επικρατεί αυτό το διάστημα στο χωριό μας. Μια κατάσταση της οποίας μεγάλες ευθύνες φέρουν οι αρμόδιοι φορείς τόσο σε τοπικό αλλά και σε κυβερνητικό επίπεδο χειριζόμενοι ένα τόσο ευαίσθητο θέμα με πρωτοφανή ανευθυνότητα.


Εμείς ως ΜΕΣΝΑ, καταδικάζουμε απερίφραστα πράξεις ''τυφλής'' βίας και ρατσισμού, πράξεις που σε καμία των περιπτώσεων δεν έχουν θέση στην κοινωνία μας.


Εύλογα αναρωτιόμαστε: Από πού πηγάζει τόσο μίσος απέναντι σε ανθρώπους, στο μεγαλύτερο ποσοστό τους γυναίκες και παιδιά που ξεριζώθηκαν απ' τον τόπο τους είτε λόγω πολέμου ή για οικονομικούς λόγους; Άλλωστε, είναι ιστορικά αποδεδειγμένο πως οι άνθρωποι αφήνουν τον τόπο τους αναζητώντας έναν καλύτερο τρόπο ζωής για τους ίδιους και τις οικογένειές τους.


Τρανό παράδειγμα αποτελεί η εικόνα που είχε σχηματιστεί για τους Αλβανούς μετανάστες κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του '90, που παρουσιάζονταν ως ''τέρατα που θα κλέψουν, θα βιάσουν και θα σκοτώσουν''. Ένας μύθος που καταρρίφθηκε πανηγυρικά καθώς ενσωματώθηκαν, εμπλουτίζοντας τον τόπο και την κοινωνία μας ως σύνολο.


Το μεταναστευτικό-προσφυγικό ζήτημα είναι ένα σύνθετο πρόβλημα, του οποίου οι ευθύνες δεν θα πρέπει να βαραίνουν τις πλάτες των κατατρεγμένων ανθρώπων, αλλά αυτές των κυβερνήσεων του Δυτικού κόσμου, που έχουν εξωθήσει σε ξεριζωμό χιλιάδες πρόσφυγες ανά την υφήλιο, κερδοσκοπώντας παράλληλα θρασύτατα από τον πόνο και τη δυστυχία τους.


Ο ΜΕΣΝΑ ως ζωντανός και σκεπτόμενος οργανισμός τάσσεται ενάντια στη μισαλλοδοξία, το ρατσισμό, τη ξενοφοβία και τη ''τυφλή'' βία. Ας αναλογιστούμε σε τι κοινωνία επιθυμούμε να ζήσουμε εμείς οι ίδιοι, αλλά και τα παιδιά μας. Σε μία κοινωνία αλληλεγγύης, αξιοπρέπειας και ειρήνης ή σε μία κοινωνία που θα βασιλεύει το μίσος και ο φόβος για το καθετί διαφορετικό;

Με τιμή, το Δ.Σ. του Μ.Ε.Σ.Ν.Α


σ.σ.  Στο μεταξύ πληθαίνουν οι καταγγελίες  για την στάση της αστυνομίας που ουσιαστικά με την στάση της ενθάρυνε   τους καταστροφείς  . όπως υποστηρίζουν κάτοικοι που για ευνόητους λόγους θέλουν να κρατήσουν την ανωνυμια του τους . Κάποιοι μάλιστα υποστηρίζουν χαρακτηριστικά ότι αστυνομικοί και χρυσαυγίτες ήταν μια αγκαλιά . 

ΘΕΜΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 


ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ NEW YORK TIMES ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΣΤΗΝ ΑΡΝΙΣΣΑ-ΠΕΛΛΑΣ

2020-05-10-203530 2020-05-10-203515
 2020-05-10-203506
https://www.nytimes.com/aponline/2020/05/06/world/europe/ap-eu-greece-mi...







3 σχόλια:

  1. Μπάτσοι και ναζί το ίδιο μαγαζί.
    Τι δεν έχετε καταλάβει τόσα χρόνια;
    Μη σώσετε και καταλάβετε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. και η μαμακα σου μαζι...

      Διαγραφή
    2. Εισαι ναζι ή χαζη;
      Οτι και να 'σαι χωράς στο μαγαζι.
      Με το σόι σου μαζι.

      Διαγραφή

(3)