Τρίτη 12 Μαΐου 2020

Το ντόμινο της καταστροφής



Από χθες μπήκαμε στη δεύτερη φάση της κατά την κυβέρνηση Μητσοτάκη «νέας κανονικότητας».
Ανέβασαν ρολά όλα τα καταστήματα λιανικής και παραμένουν κλειστά μόνο τα Mall και τα πολυκαταστήματα. Μαζί επέστρεψαν στις τάξεις τους και οι μαθητές της Γ΄Λυκείου σε ένα κοινωνικό πείραμα αγνώστου αποτελέσματος.

Τα κυβερνητικά στελέχη βγήκαν στα φιλικά τους και πολυταϊσμένα Μέσα Ενημέρωσης και όλο χαμόγελα ανακοίνωσαν το πόσο ευτυχισμένοι ήταν μαθητές, καταστηματάρχες και αγοραστές για τη νέα ημέρα που ξημέρωσε. Κάτι σαν το «γιατί χαίρεται ο κόσμος και χαμογελά πατέρα».
Βέβαια δεν είπαν ότι στα περισσότερα σχολεία μόλις το 30% των μαθητών πήγε στο σχολείο, δεν είπαν ότι μπορεί ο κόσμος να σουλατσάριζε στην Ερμού αλλά τα μαγαζιά ήταν άδεια, δεν είπαν ότι μικροί και μικρομεσαίοι επιχειρηματίες έντρομοι για τη λαίλαπα που βλέπουν να καταφθάνει παρακαλούν το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης Μητσοτάκη να πάρει άμεσα μέτρα βοήθειας.
Αλλά αντίθετα το οικονομικό επιτελείο πέρασε την ΚΥΑ σύμφωνα με την οποία μπορούν να αρχίζουν τις απολύσεις οι εταιρείες που έβαλαν τους υπαλλήλους τους σε αναστολή των συμβάσεων εργασίας, 45 ημέρες αφού αυτές λήξουν.
Και για τον τουρισμό που όλοι ελπίζουν αλλά τουρίστας δεν αναμένεται πριν από τον Ιούλιο αν όλα πάνε καλά, οι αρμόδιοι είναι άφαντοι. Σε νησιά των Κυκλάδων κάνουν λόγο για κάλυψη στην καλύτερη περίπτωση 30% τον Αύγουστο και κάτω από 10% τον Ιούνιο και Ιούλιο με χιλιάδες ακυρώσεις κρατήσεων.
Όσο για τον κοινωνικό τουρισμό με κουπόνια που μπορεί να δώσει μια ανάσα βοήθειας, ούτε να το σκεφτούν δεν θέλουν εκεί στην πλατεία Συντάγματος. Άλλωστε βγάζουν καντήλες με οτιδήποτε φέρει το πρόσημο «κοινωνικό».
Και οι προβλέψεις για την ανεργία γίνονται κάθε ημέρα περισσότερο δραματικές. Πλέον ξεπερνούν το 25% και φλερτάρουν το 30%.
Μη μέτρα από την ελληνική κυβέρνηση, ανεπαρκέστατα μέτρα από την Ευρωπαϊκή Ενωση, πάντα καθυστερημένα, φέρνουν τη χειρότερη οικονομική κρίση που έχουν περάσει όλοι οι εν ζωή έλληνες πολίτες προ των πυλών με τα τείχη πεσμένα.
Και ενώ όλοι βλέπουν το ντόμινο να κινείται, τις οικογένειες να περιορίζουν τα έξοδά τους για να αντέξουν όσο το δυνατόν περισσότερο, τα πόθεν έσχες των πολιτικών της Νέας Δημοκρατίας και των στελεχών της κυβέρνησης κυριολεκτικά ζαλίζουν. Τι δάνεια ανεξόφλητα, τι αγορές ακινήτων, τι μετοχές και ομόλογα, τι ρευστό στις τράπεζες δίνουν την εξήγηση για την αδιαφορία με την οποία πολιτεύονται απέναντι στον ελληνικό λαό.
Αλλά θα είναι τέτοιο το κτύπημα της κρίσης που αναμένεται να κτυπήσει τη χώρα που θα συμπαρασύρει και τους ίδιους χωρίς να μπορούν να κρατηθούν από πουθενά. Και τότε ίσως κάτι νέο θα μπορέσει να ανατείλει για αυτή τη χώρα.
documentonews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)