Σάββατο 6 Ιουνίου 2020

Super League: Η μπάλα στην σέντρα με τον κορονοϊό στην «εξέδρα»



Σέντρα για την Super League με τα δεδομένα στον παγκόσμιο αθλητισμό να έχουν αλλάξει λόγω κορονοϊού.



«Επικυρώθηκε ομόφωνα από το Δ.Σ. η απόφαση αναστολής, μέχρι νεωτέρας, των Play Off / Play Out». Με αυτή την ανακοίνωση η Super league ανέβαλε όλους τους αγώνες του Ελληνικού πρωταθλήματος, στις 13 Μαρτίου. Ήρθε όμως η ώρα και μετά από δυόμισι μήνες η αγωνιστική δράση επιστρέφει με τα δεδομένα να έχουν αλλάξει…
Για πρώτη φορά ο πρωταθλητής θα κριθεί μέσω της διαδικασίας των playoff και αντίστοιχα τα playout θα καθορίσουν τις ομάδες που θα υποβιβαστούν.
Οι μεγάλες αλλαγές, όμως, εντοπίζονται στις εξέδρες των γηπέδων και στον τρόπο που οι ομάδες θα μετακινούνται από πόλη σε πόλη.
Ο παλμός του αγώνα, από τον κόσμο στην εξέδρα και τα συνθήματα που αντηχούσαν στο γήπεδο, θα δώσουν την θέση τους σε ψυχρά τοπία από άδεια καθίσματα. Δυστυχώς στην Ελλάδα έχουμε συνηθίσει το σκηνικό των γηπέδων χωρίς κόσμο, λόγω των τιμωριών που επιβάλλονταν στις ομάδες, όμως τώρα είναι διαφορετικά.
Αν και πολλοί Έλληνες φίλαθλοι τα τελευταία χρόνια δεν έδιναν το παρόν στο πλήθος των αγώνων της αγαπημένης τους ομάδας, όλη η ατμόσφαιρα θα αλλάξει τόσο για εκείνους που δεν θα έχουν την δυνατότητα να χειροκροτήσουν τους ποδοσφαιριστές από κοντά όσο και για τους αθλητές που θα είναι «αβοήθητοι» ψυχολογικά ακόμα και στις εντός έδρας αναμετρήσεις. Όπως δήλωσε και ο προπονητής της Λίβερπουλ, Γιούργκεν Κλοπ «τα γήπεδα χωρίς κόσμο καταργούν αυτόματα το πλεονέκτημα του να αγωνίζεσαι εντός έδρας».
Στο βίντεο που ακολουθεί βλέπουμε το Στάδιο Βεστφάλεν, έδρα της Μπορούσια Ντόρτμουντ, όπως είναι αυτές τις μέρες κατά την διάρκεια των αγώνων της. Μία από τις πιο «καυτές έδρες» είναι πλέον άδεια, αλλά αυτό είναι ένα δείγμα για το πως θα μοιάζουν τα γήπεδα και στην Ελλάδα από την 1η αγωνιστική.

Με μάσκες οι αποστολές

Το γνώριμο πλέον σκηνικό, με τις μάσκες στα πρόσωπα των ανθρώπων θα μεταφερθεί και στις αποστολές των ομάδων οι οποίες θα πρέπει να προσέχουν πολύ περισσότερο στα συχνά ταξίδια τους εντός των συνόρων. Οι ιατροί των 14 ομάδων καθώς και οι εκπρόσωποι του ΕΟΔΥ αποφάσισαν ότι εάν βρεθεί κρούσμα του ιού σε κάποιο μέλος της ομάδας, θα τίθεται σε κατ’ οίκον περιορισμό, ενώ η υπόλοιπη αποστολή θα τίθεται σε καραντίνα πέντε ημερών. Κατά τη διάρκεια της πενθήμερης απομόνωσης, θα είναι εφικτή η προπόνηση της ομάδας αλλά μόνο σε μικρά γκρουπ, στα οποία δεν θα μπορεί να ενταχθεί κανένας παίκτης που ήταν εκτός αποστολής ή προπονήσεων πριν βρεθεί το κρούσμα. Το γεγονός αυτό «σπάει» τον ρυθμό της ομάδας και αποδιοργανώνει τα πλάνα του προπονητή.

Η τεχνολογία 3D εξελίσει το VAR

Άλλη μία παράμετρος που τροποποιείται είναι το VAR, το οποίο δεν θα είναι πλέον όπως το μάθαμε τη φετινή σεζόν, καθώς εδραιώνεται η τεχνολογία 3D για την ανάλυση των φάσεων μόνο στους αγώνες των playoff και του κυπέλλου. Με την προσθήκη επιπλέον καμερών, η εξέταση των φάσεων από τους διαιτητές γίνεται πιο λεπτομερής όμως ανεβάζει το κόστος σε κάθε παιχνίδι πάνω από τα 950 ευρώ, λόγω του απαραίτητου εξοπλισμού. Σύμφωνα με το σχετικό υγειονομικό πρωτόκολλο και τις οδηγίες της UEFA, οι αποστάσεις ασφαλείας θα πρέπει να τηρούνται στον χώρο που στεγάζονται οι διαιτητές του VAR, αλλά και μεταξύ των παικτών που βρίσκονται στους πάγκους των ομάδων.
Οι δύσκολες αλλά απαραίτητες αλλαγές δίνουν μία νέα μορφή στο ελληνικό ποδόσφαιρο, στο οποίο προτεραιότητα έχει η υγεία όλων των παικτών, προπονητών και τεχνικών επιτελείων που θα συνεχίζουν να αγωνίζονται σε εγχώριο αλλά και ευρωπαϊκό επίπεδο.
Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι πολλά: Πως θα είναι το ποδόσφαιρο τώρα; Πως θα πανηγυρίζονται τα γκολ; Πόσο καιρό θα διαρκέσει αυτό το «καθεστώς» στον αθλητισμό;
Η απάντηση στα παραπάνω δεν μπορεί να δοθεί τώρα, θα πρέπει να κάνουμε υπομονή δείχνοντας πειθαρχία στα νέα δεδομένα και όπως είχε πει ο μεγάλος μαραθωνοδρόμος Ελιούντ Κιπτσόγκι: «Στην ζωή μόνο όσα δεν χρειάζονται πειθαρχία είναι δωρεάν, αν δεν έχεις πειθαρχία είσαι σκλάβος των πράξεων σου».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)