Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2020

Μακεδόνας ή Καραμανλής?



Γράφει ο Τραϊανός Πασόης 

Οι Μακεδόνες της Μακεδονίας που προσαρτήθηκε από την Ελλάδα το 1912, εκτός από τις διώξεις, τις αδικίες και την τρομοκρατία που υπέστησαν, εξαναγκάστηκαν να σωπαίνουν και να παπαγαλίζουν. Ό,τι έλεγαν οι αρχές και οι πρόσφυγες που εποίκησαν τη χώρα τους, ήταν υποχρεωμένοι να το δέχονται και να το επαναλαμβάνουν. Οι παλαιότεροι δεν έλεγαν αλήθειες στους νεώτερους, γιατί ήταν επικίνδυνο. Έτσι, εκτός του ότι μας θεωρούσαν φοβητσιάρηδες, μας θεωρούσαν και χαμηλότερης νοημοσύνης και αξιοπρέπειας.


Τα τελευταία χρόνια, παρόλο που είχαμε τη δυνατότητα, αποφεύγαμε να θίξουμε τις ευαισθησίες τους και να καταρρίψουμε τα ψέματα για την καταγωγή τους και την ωραιοποιημένη και πλαστή ιστορία τους. Εκείνοι δεν έδειξαν τον ανάλογο σεβασμό προς την ιστορία και την ταυτότητα των γηγενών Μακεδόνων, στη γη των οποίων φιλοξενούνται. Τώρα δεν έχουμε απολύτως κανέναν λόγο να συνεχίσουμε την ίδια ανεκτική στάση απέναντί τους.

Παλιά μας έλεγαν Βούλγαρους ή Σλάβους, ενώ μετά την αναζωπύρωση του Μακεδονικού, τους Μακεδόνες που σήκωναν κεφάλι, τους λένε Σκοπιανούς και τους λασπώνουν πατόκορφα. Εκείνοι που εποίκησαν τη Μακεδονία, λένε ότι είναι Έλληνες και έχουν ιστορικά δικαιώματα πάνω στη Μακεδονία, κάτι που δεν έχουν οι γηγενείς Μακεδόνες. Οι Μακεδόνες είτε από άγνοια είτε από φόβο συμφωνούσαν κι επαναλάμβαναν το ίδιο.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η οικογένεια Καραμανλή, της οποίας τα μέλη χαρακτηρίζονται Μακεδονάρχες και Εθνάρχες. Είναι, όμως, Μακεδονάρχες και Εθνάρχες των γηγενών Μακεδόνων?

Το επώνυμο Καραμανλής είναι και το εθνικό όνομα των καταγόμενων από την Καραμανία κατοίκων. Η Καραμανία είναι περιοχή της νοτιοανατολικής Μ.Ασίας. Πήρε το όνομά της από τον ηγέτη της Τουρκομάνικης δυναστείας των Καραμανίδων εμίρηδων. Αυτοί δημιούργησαν στις αρχές του 13ου αιώνα κράτος που περιλάμβανε τμήματα της Καππαδοκίας, της Κιλικίας, της Φρυγίας. Η γλώσσα τους ήταν η Τουρκική, την οποία, όμως, έγραφαν με ελληνικούς χαρακτήρες, λόγω του χριστιανισμού στον οποίο είχαν προσχωρήσει οι περισσότεροι. Όταν άρχισαν να κυριαρχούν στη Μ.Ασία οι Οθωμανοί, οι Καραμανλήδες αντιστέκονταν σθεναρά. Τελικά, όμως, ηττήθηκαν το 1467 από τον Μωάμεθ τον Πορθητή και το κράτος τους διαλύθηκε.

Λόγω των συχνών επαναστάσεων των Καραμανλήδων, οι Οθωμανοί έκαναν, ότι έκαμναν όλες οι αυτοκρατορίες, μεταξύ των οποίων και η Ρωμαϊκή (Βυζαντινή). Για να τους αποδυναμώσουν, μετέφεραν ένα τμήμα του πληθυσμού και κυρίως εκείνο του πολιτικοστρατιωτικού μηχανισμού, σε άλλες περιοχές, στις οποίες υπήρχαν άλλοι συμπαγείς πληθυσμοί, για να τους διασπάσουν και να αλλοιώσουν την σύνθεση του πληθυσμού της χώρας τους. Έτσι, ένα τμήμα τους το μετέφεραν στη Μακεδονία.

Ένα από τα χωριά που δημιούργησαν στη Μακεδονία αυτοί οι Καραμανλήδες έποικοι, ήταν και το Κιούπ Κιοϊ, μετέπειτα Πρώτη Σερρών, γενέτειρα της οικογένειας Καραμανλή. Το 1913 είχε πληθυσμό περίπου 2.500 κατοίκων, από τους οποίους το 80% περίπου ήταν τουρκόφωνοι χριστιανοί, το 15% τουρκόφωνοι μουσουλμάνοι και το 5% Μακεδόνες. Έτσι έβαλαν τούρκικο όνομα στο χωριό τους και τα ονοματεπώνυμά τους ήταν τούρκικα.

Με την υποχρεωτική ανταλλαγή πληθυσμών του 1923, οι Καραμανλήδες και οι άλλοι τουρκόφωνοι Καππαδόκες, Πόντιοι (πρώην Λαζοί) κλπ., που είχαν μείνει στην ανατολική Μ.Ασία, υποχρεώθηκαν να μεταναστεύσουν. Ενώ μετά την Μικρασιατική Καταστροφή η μετανάστευση των Ρωμιών ήταν βεβιασμένη και τελείως άτακτη, με συνέπεια να μεταναστεύσουν κυρίως στην Αττική και τα νησιά του Αιγαίου, η μετανάστευση των Τουρκοφώνων, Ποντιοφώνων και λοιπών Ανατολιτών έγινε πιο οργανωμένα. Έτσι κατευθύνθηκε συστηματικά προς τη Μακεδονία για να αλλοιωθεί η σύνθεση του πληθυσμού της.

Στη θέση των Τουρκόφωνων μουσουλμάνων που εκδιώχθηκαν από το Κιούπ Κιοϊ, η Διεύθυνση Εποικισμού επιχείρησε να εγκαταστήσει νέους εποίκους. Οι παλιοί, όμως, αντέδρασαν βίαια. Το ρεπορτάζ της επόμενης ημέρας αναφέρει:

«Ο εντόπιος πληθυσμός του χωριού Κιούπκιοϊ (σ.σ.: Πρώτη Σερρών, γενέτειρα του Κωνσταντίνου Καραμανλή, με τη σημερινή της ονομασία) της περιφέρειας Παγγαίου έχει εξεγερθεί επειδή εγκαταστάθηκαν 120 οικογένειες προσφύγων σε κτήματα ντόπιων. Η εχθρότητα των ντόπιων προς τους πρόσφυγες εκδηλώθηκε χθες με τρόπο λυπηρότατο.

Χθες το πρωί οι 120 οικογένειες των προσφύγων που έμεναν σε σκηνές βρέθηκαν περικυκλωμένοι από ομάδες μαινόμενου λαού του Κιούπκιοϊ. Οι ένοπλοι πολιορκητές επιτέθηκαν κι επακολούθησε αιματηρή συμπλοκή μεταξύ των ντόπιων και των προσφύγων. Οι εντόπιοι διεσκόρπισαν τους πρόσφυγες κι έκαψαν τις σκηνές τους. Υπάρχουν περίπου 50 τραυματίες κι εννέα νεκροί, άπαντες πρόσφυγες.»

Ανάλογα φαινόμενα συνέβησαν και σε άλλες περιοχές, όπου οι παλιοί έποικοι ήταν Τουρκόφωνοι χριστιανοί. Οι παλαιότεροι έποικοι αντέδρασαν βίαια στην εγκατάσταση νέων εποίκων τουρκόφωνων Καραμανλήδων, Καππαδόκων, Λαζών ή Πόντιων, παρόλο που ήταν ομογενείς ή συγγενείς τους. Οι Μακεδόνες, στην πατρογονική γη των οποίων εγκαθίσταντο οι νέοι έποικοι, δεν προέβαλαν καμιά αντίδραση. Ούτε να διαμαρτυρηθούν δεν τόλμησαν. Ήταν πρόσφατες οι δολοφονίες και η εκδίωξη από τη γη τους εκατοντάδων χιλιάδων ομογενών τους από τους νέους δυνάστες και η τρομοκρατία ήταν συνεχής. Έτσι κατάντησαν να είναι στον τόπο τους φτωχοί συγγενείς αυτών των Ασιατών εποίκων. Ούτε στην Ελλάδα δεν ήθελαν τους ομογενείς τους πρόσφυγες και τους φώναζαν «Φύγετε Τουρκόσποροι, Αούτηδες» κλπ.

Οι Μακεδόνες, είτε λόγω πλύσης εγκεφάλου, είτε λόγω φόβου, είναι αναγκασμένοι να δηλώνουν ομογενείς με αυτούς τους Ασιατικούς πληθυσμούς και να αρνούνται ότι είναι ομογενείς με τους Μακεδόνες των άλλων τμημάτων της Μακεδονίας, ακόμα και με τους εκδιωγμένους από την Αιγαιακή Μακεδονία συγχωριανούς τους, ακόμα και με συγγενείς τους, οι οποίοι αποκαλούνται Σκοπιανοί. Αυτόν τον βίαιο εθνικό εξαναγκασμό τον λένε ελευθερία. Υπόψη ότι στη βόρεια Μακεδονία και τη Μακεδονία του Πιρίν περίπου το 1/5 του χριστιανικού πληθυσμού είναι Μακεδόνες φυγάδες από το Ελλαδικό τμήμα της Μακεδονίας.

Ο τέως πρόεδρος της δημοκρατίας Κ. Καραμανλής, ο επονομαζόμενος και «εθνάρχης», αρνούμενος να έχει το όρο Μακεδονία η βόρεια Μακεδονία, είχε δηλώσει μετά δακρύων, ότι, «Η Μακεδονία είναι μία και είναι Ελληνική». Τα δάκρυα δείχνουν ότι το πίστευε βαθιά. Μεγάλωσε με ωραία ψέματα περί Μακεδονίας, τα οποία είχαν ριζώσει βαθιά στον εγκέφαλό του. Ο Καραμανλής πιο σωστά και δίκαια μπορούσε να λέει, «Η Καραμανία είναι μία και είναι Καραμανλική».

Οι Τουρκομάνοι Καραμανλήδες και οι άλλοι προερχόμενοι από την Ασία πρόσφυγες έποικοι, ήταν οι πρωταγωνιστές των συλλαλητηρίων για την μη χρήση του ονόματος Μακεδονία από τα άλλα τμήματα της Μακεδονίας. Συμμετέχουν ενεργά στον αφανισμό του Μακεδονικού λαού, για να εξασφαλίσουν την διαιώνιση της κατοχής της μισής χώρας του. Ήταν και οι πιο εχθρικοί και περιφρονητικοί προς τη Μακεδονική καταγωγή, γλώσσα και κουλτούρα. Απύθμενο θράσος και ασέβεια προς τη χώρα και τον λαό που τους φιλοξενεί.

Τα Μακεδόνας και Καραμανλής ή Καππαδόκης ή Πόντιος (πρώην Λαζός) είναι εθνικά ονόματα διαφορετικών εθνοτήτων, στις οποίες επιβλήθηκε ένα τρίτο πλαστό όνομα, το Έλληνες.



Αύγουστος 2020


87 σχόλια:

  1. Δε μας χεζεις ρε Νταλάρα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν ξέρω για τους Καραμανλήδες και τους Καππαδόκες όμως για τους Πόντιους υπάρχουν γραπτές μαρτυρίες για την εγκατάσταση Ελλήνων στον Πόντο. Τις αμφισβητείς?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Για την καταγωγή των Ποντίων γράψαμε σε προηγούμενο άρθρο: "Η Καταγωγή των Νεο-Ελλήνων. Υπάρχει και στο μπλογκ Iliden.blogspot.com Επειδή πολλοί Πόντιοι αποφεύγουν να διαβάζουν τέτοια άρθρα, δεν έχουν παρά να ακούσουν το τραγούδι "Εκάεν και το Τσάμπασιν", το οποίο είναι κάτι σαν εθνικός τους ύμνος και που μοιρολογεί τα κατεστραμμένα ποντιακά χωριά. Είναι τα χωριά Τσάμπασιν, Ορντούς παρχάρ, Τσιαμπλούκ, Καρακιόλ. Και μόνο αυτά δείχνουν πόσο Έλληνες είναι οι Πόντιοι. Οι Έλληνες έκαναν μερικές αποικίες στα παράλια του Πόντου, αλλά εκείνες αργότερα πέρασαν στην κυριαρχία Ρωμαίων, Βενετών, Γενουατών, Φράγκων κλπ. Όλοι τους άφησαν από κάτι, αλλά στα ενδότερα του Πόντου δεν εγκαταστάθηκε κανείς από αυτούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλά αφού γράφεις σε άλλο blog (στα βουλγαρικά ;),τι δουλειά έχεις εδώ; Μήπως εκεί δε σε διαβάζουν;

      Διαγραφή
    2. Το Τσάμπασι (Το προγενέστερο ελληνικό όνομα Λεπτοκαριά) είναι το τουρκικό τοπονύμιο ενός μικρού χωριού της επαρχίας των Κοτυώρων (αναφέρεται από τον Ηρόδοτο ως Κοτύωρα , στα τουρκικά Ορντού). Εννοείται πως όλα τα χωριά της επαρχίας και αυτά που αναφέρονται στο τραγούδι, είχαν προγενέστερα Ελληνικά ονόματα. Και εκεί όμως, όπως παντού η Οθωμανική διοίκηση έβαλε δικά της τοπονύμια όταν επικράτησε. Το να αποδίδεις εθνολογικά χαρακτηριστικά σε έναν λαό, από τα τοπονύμια που έδωσαν στον τόπο του οι κατα καιρους κατακτητες του, ειναι ιστορικά αστείο. Αλλά η δική σου σχέση με την ιστορία ελάχιστα απέχει αό την προπαγάνδα που είναι η μητέρα του φασισμού. Ώρα είναι τώρα να διεκδικήσεις Ρωμαϊκή καταγωγή λόγω ονόματος (Τραϊανός), γνήσιο τέκνο του Αύγουστου καίσαρα, κατακτητή και ιδιοκτήτη Ευρώπης και Ασίας! Άβε!!

      Διαγραφή
    3. Παρόμοια μ' αυτά που γράφω, γράφονται και σε άλλα μπλογκ, αλλά θέλει ψάξιμο κι εσείς τέτοια αιρετικά μπλογκ δεν τα ψάχνετε. Εδώ σας τα προσφέρουμε στο πιάτο. Είπα να ενημερώσω και τους συντοπίτες μου. Οι ποιό σοβαροί μάλλον με ευγνωμονούν.

      Διαγραφή
    4. Γελιέσαι.Δεν κάνεις ενημέρωση,αλλά προπαγάνδα.Δεν είναι τίποτα τεκμηριωμένο,δεν είναι τίποτα συγκεκριμένο και σαφές.Οι αναγνώστες σου είναι κομπλεξικοί και εσωστρεφείς αγράμματοι και καθόλου σοβαροί αφού είναι πολύ χαμηλού επιπέδου χωρίς προσωπικότητα και χάνοι ,αφού τρώνε αμάσητο ό,τι σκατό τους πλασάρεις.Επειδή είναι τόσο τραγικά λίγοι ,θα μείνεις γραφικός και τραγικός.

      Διαγραφή
    5. Ανώνυμε 8:55. Τα τοπωνύμια Κοτύωρα και Λεπτοκαρυά ήταν τελείως άγνωστα στους παππούδες και γιαγιάδες σας. Εσύ τα έμαθες στο σχολείο.

      Διαγραφή
    6. Για να δεις πόσο αφελής είναι η προσέγγισή σου.
      Ο πατέρας του παππού μου τελείωσε την Ψωμιάδα Ελληνική σχολή στην Ορντού (Κοτύωρα) το 1887. Διδάχθηκε Γαλλικά και Τουρκικά ως ξένες γλώσσες και αργότερα υπηρέτησε ως ανώτερος υπάλληλος της διεύθυνσης κτηματολογίου της Οθωμανικής διοίκησης. Ο γιος του ο μικρός (ο παππούς μου) πρόλαβε και πήγε στο Ελληνικό σχολαρχείο. Τα τοπωνύμια των Ελληνικών χωριών της περιοχής του εννοείται ότι τα ήξερε όλα στα Ελληνικά. Επειδή τα Κοτύωρα κατοικούνταν κυρίως από Έλληνες και Αρμένιους, αλλά και λόγω της ανάγκης συνεννόησης με τις τοπικές αρχές (Οθωμανικές) ήταν φυσικό να επικρατήσει στην καθομιλουμένη σταδιακά η επίσημη ονοματολογία.
      Το σημαντικότερο όλων όμως δεν είναι όλα τα προηγούμενα, το σημαντικότερο είναι πως οι άνθρωποι αυτοί αυτοπροσδιορίζονταν ως Έλληνες από πάντα, ως Έλληνες τους προσδιόριζε η Οθωμανική διοίκηση και όλες οι προηγούμενες διοικήσεις. Αλλά δε μένω ούτε σ αυτό. Έχω να σου δείξω το ημερολόγιο του προπάππου μου. Να σου δείξω πως περιγράφει την πρώτη του μέρα στον Πειραιά που έπιασε το πλοίο μετά την ανταλλαγή. Τι να μου πεις τώρα εσύ για το αν ήταν Έλληνες ή όχι??

      Διαγραφή
    7. Ανώνυμε 1:15μ.μ.Η Οθωμανική διοίκηση καμιά φορά δεν αναγνώρισε Έλληνες στη Μ.Ασία. Τους κατονόμαζε Ρωμιούς (Ρουμ Μιλιετ). Πριν από τον 19ο αιώνα κανένας Μικρασιάτης δεν αυτοπροσδιορίζονταν ως Έλληνας. Οι Οθωμανοί στη Μακεδονία δεν άλλαξαν τα τοπωνύμια. Δεν μπορεί λοιπόν να τα άλλαξαν στον Πόντο.

      Διαγραφή
    8. Ρουμ Μιλιετ στον πόντο, από το Ορούμ-ορθοδοξ (Ρωμαιο-ορθόδοξος), Γιοναν Μιλιετ στην Ιωνία από το Γιοναν-ορθοδοξ. Όλοι αυτοί και πολλοί άλλοι είναι οι Έλληνες της Μικρασίας. Το οτι τους αναγνώριζαν με το Ρουμ τους κανει λιγοτερο Έλληνες? Δες το ντοκυμαντερ του Παπαχελά με την εκκένωση της Γεωργίας από τους Έλληνες το 1992. Ζωντανά στο βίντεο. Ενημερώνει η μια γειτόνισσα την άλλη ότι οι Γεωργιανοί σκοτώνουν κόσμο! "Ρωμιούς πα?" Ρωτάει στα Ελληνικά η άλλη.( Ανησυχώντας για τη ζωή της και των άλλων Ελλήνων) Τι εννοεί με τη λέξη Ρωμιός? Δεν εννοεί Έλληνες? Μήπως αναφέρεται σε Κινέζους? Όσο για τα τοπωνύμια... και αν τα άλλαξαν οι Οθωμανοί στην Τουρκία τι να σου πω. Μάλλον η Ινσταμπούλ (Κωνσταντινούπολη) , το Μπόντρουμ (Αλικαρνασός), η Ιζμιρ (Σμύρνη) και χιλιάδες άλλες πόλεις δεν είχαν αλλάξει όνομα.

      Διαγραφή
  4. Όπου στον κόσμο υπάρχει εποικισμός τα ίδια συμβαίνουν. Ισραήλ - Νότια Αφρική - Μακεδονία. Εννοείται πως ο εποικισμός είναι έγκλημα πολέμου για το διεθνές δίκαιο. Και φυσικά εκτός από το κράτος και τους έποικους (το συμφέρον τους κοιτάνε ποιός μπορεί να τους κατηγορήσει) για την τωρινή κατάσταση φταίμε κυρίως οι Μακεδόνες που τα παίρνουμε όλα στην πλάκα και δεν έχουμε συναίσθηση των συμφερόντων μας... Ο εποικισμός στην Μακεδονία δεν έχει ούτε το ένα εκατοστό της δημοσιότητας σε παγκόσμιο επίπεδο που έχει ο εποικισμός της Παλαιστίνης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είσαι τελείως βλάκας.Τι είναι αυτά που γράφεις βρε σκατόγυφτε;Εποικισμός;Στην Ελλάδα ήρθαν Έλληνες.Άσχετα που βρήκαν εδώ Βούλγαρους σαν εσένα και άλλους πέντε.Με τον όρο Βούλγαρο αναφέρομαι μόνο σε σας τους πέντε και όχι στο ντόπιο πληθυσμό που έχει ελληνική συνείδηση,όπως οι πρόγονοι τους.Συνειδητοποιήστε πως εδώ ήταν πάντα Ελλάδα,από αρχαιοτάτων χρόνων και αυτό αποδεικνύεται παντού,από τα ευρήματα.Δείξε μου ένα εύρημα που να αποδεικνύει την ύπαρξη γλώσσας και την καταγωγή σου.Μέχρι να βρείς όμως άντε γαμηθείτε,κοπρίτες,που γίνατε και μακεδόνες και δε μας θέλετε κιόλας.Λες και σας ρωτήσαμε.Θρασύδειλοι χέστες.

      Διαγραφή
    2. Δεν υπάρχει απολύτως καμιά μαρτυρία πριν το 1912, που να λέει την Μακεδονία Βόρεια Ελλάδα.

      Διαγραφή
    3. Καταρχάς εδώ δεν ήταν ποτέ "ελλάδα" (ανύπαρκτος όρος γεωγραφικά, σε αντίθεση με την Μακεδονία), αλλά Μακεδονία. Και κατά δεύτερον δεν ήρθαν "έλληνες" αλλά χριστιανοί ανατολίτες (τουρκοχριστιανοί, λαζοί, αρμένιοι κτλ.). Το μόνο "εύρημα" που χρειάζεστε είναι οι μανλιχέρκες.

      Διαγραφή
    4. Εστίν ουν Ελλάς και η Μακεδονία.

      Διαγραφή
    5. Εκ πεποιθήσεως ανόητε βούλγαρε,ούτε η θεσσαλία ονομαζόταν ελλάδα,ούτε η Σπάρτη,ούτε καν η Αθήνα αφού ήταν πόλεις κράτη.Είχαν την ίδια γλώσσα που αποδεικνείεται και πολλά ακόμη κοινά.Η βουλγαρική που μιλάς και καμαρώνεις δεν καταγράφεται πουθενά και ποτέ.Θέλεις να είσαι βούλγαρος;Δικαίωμα σου αλλά δε μπορείς να βουλγαροποιήσεις με ψέμματα ,ούτε να διαστρέψεις την ιστορία αυτού του τόπου που είναι ελληνικός και αποδυκνείεται.Πέλλα,Βεργίνα,Αμφίπολη,Στάγειρα,Δίον,Θεσσαλονίκη.....

      Διαγραφή
    6. Το "Εστίν ουν Ελλάς και η Μακεδονία" το έγραψε ένας από τους πολλούς εκδότες του Στράβωνα στη Ρώμη το 15ο αιώνα. Ο Στράβωνας, στο οποίο ΨΕΥΔΩΣ το αποδίδουν οι Νεο-Έλληνες, απολύτως πουθενά στο έργο "Τα Γεωγραφικά" δεν γράφει τέτοιο πράγμα.

      Διαγραφή
  5. Και μονο που σε βλεπω μου προκαλεις απαχθεια ποιος σου δινει αυτο το δικαιωμα να λες οτι σου ερθει;καλη η ελευθερια λογου αλλα σταματα εκει που θιγει τη δικη μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τη δική σας ελευθερία στην ασυδοσία και καταλασπολόγηση των Μακεδόνων κανένας δεν τα έχει θίξει. Η ελευθερία του λόγου των Μακεδόνων σας ενοχλεί, γιατί ξεσκεπάζει δυσάρεστες για εσάς αλήθειες.Τόσες δεκαετίες ήταν απαγορευμένη, τώρα χάρη στις διεθνείς συνθήκες Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων την έχουμε επιτέλους κι εμείς.

      Διαγραφή
    2. Αντε γαμησου σκατογυφτε

      Διαγραφή
  6. Και οι Καραμαληδες κ οι Καππαδοκες κ ολοι οι προσφυγες ηρθαν εδω και σου εφεραν πολιτισμο γιατι αν δεν ηταν αυτοι ακομα θα κυκλοφορουσες με τις τσουραπες.Γι αυτο σταματα γιατι καθε φορα αναφερεσαι σ αυτους μαλλον γιατι τους ζηλευεις που δεν εισαι απογονος τους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο Μακεδονικός πολιτισμός ήταν απαγορευμένος. Δεν μας άφησαν ούτε να προοδεύσουμε οικονομικά, κοινωνικά, πολιτιστικά κι από πάνω μας περιφρονούσατε κιόλας.

      Διαγραφή
    2. 2.31 οι ράτσες που αναφερεις μέχρι και σήμερα μιλούν και χορεύουν Τουρκικά,το ξέρεις έτσι;Την επόμενη φορά λοιπόν που θα βγάλεις καντήλες για τους εντόπιους να κάτσεις πρώτα να σκεφτείς τις ράτσες αυτές.

      Διαγραφή
    3. Βρε άθλιε ποιός απαγόρευσε τι;Μίλα έστω και μία φορά σαν άντρας με εντιμότητα.Όλο λάσπη πετάς.Ποιός είναι ο μακεδονικός πολιτισμός;Πιό άνανδρο,ψεύτη και συκοφάντη δεν έχω συναντήσει στη ζωή μου.Όταν μιλάς με εμπάθεια και χωρίς στοιχεία και αποδείξεις,με ασάφειες πώς να μη σε περιφρονήσει κανείς;Μόνο κάτι βλάκες καταπιεσμένοι από το μυαλό τους.

      Διαγραφή
  7. Εισαι βαφια νυχτωμενος αλλα προπαντων βαθια πωρομενος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Επιτέλους ξημέρωσε και για μας κι αυτό σας ενοχλεί. Μας θέλατε σιωπηλούς και με σκυφτό κεφάλι. Τέλειωσε αυτό.

      Διαγραφή
  8. Με την ανταλλαγη σε αυτο τον τοπο ηρθαν Ελληνες της Μικρας Ασιας τοπος Ελληνικος οχι τουρκοσποροι οπως μας αποκαλειται κ οσο αφορα τους τουρκοφωνος ναι ηταν γιατι διαλεξαν την Ορθοδοξη Πιστη κ εχασαν τη γλωσα τους νομιζω ειστε ανιστόρητος κ αρκετα φανατικος προς τους Προσφυγες σε ολα τα αρθρα σας σε αυτους αναφερεστε.Μαλλον μας ζηλευετε που δεν ειστε σαν εμας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Τα λες ανάποδα. Η ανταλλαγή των πληθυσμών έγινε βάσει θρησκεύματος και όχι βάσει της εθνικής καταγωγής. Έλληνες ως προς την καταγωγή από την εποχή του Αλεξάνδρου δεν υπάρχουν. Σας είναι ευχάριστο να παραχαράσετε την αλήθεια και να πιστεύετε ένα ψέμα ιστορικών διαστάσεων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δε θέλω να σου δημιουργήσω κι άλλο ψυχολογικό πρόβλημα,αλλά να ξέρεις πως Έλληνες απόγονοι από την εποχή του μεγάλου Αλεξάνδρου σαφώς και υπάρχουν.Τώρα αν θέλεις να παραβλέψουμε την ιστορία και να σου λέμε πάντα ναι,να φέρεις ιατρική γνωμάτευση από Ελληνικό δημόσιο νοσοκομείο.Καμμία μέρα που δε θα έχεις κάτι να κάνεις πήγαινε μέχρι το μουσείο της Πέλλας.Ξέρεις η Πέλλα ήταν η συμπρωτεύουσα του βασιλείου.Πρωτεύουσα φυσικά ήταν η Σόφια.Επειδή με πετυχαίνεις στις καλές μου μπορώ να σε αποκαλέσω και μακεδόνα,αλλά μόνο μία φορά και γνωμάτευση.Μέχρι εκεί όμως Έλληνα δε σε αποκαλώ,γιατί θα το θεωρήσεις βρισιά και θα χαλάσουμε το good mood ή ντόμπρε ...πως το λένε.

      Διαγραφή
    2. Για τα ψυχολογικά προβλήματα υπάρχουν φάρμακα κι ο πασόης φαίνεται υγιέστατος. Αλλά οι εμμονές περί ελληνικής καταγωγής στον εγκέφαλο δεν θεραπεύονται.

      Διαγραφή
    3. Οι ψυχίατροι μου είπαν να βγάλω τα απωθημένα μου και να ελευθερώσω τα καταπιεσμένα μου αισθήματα, για να μειωθούν τα ψυχολογικά μου προβλήματα.

      Διαγραφή
    4. Χαχαχα ακριβώς!!!

      Διαγραφή
  10. Τι λες βρε άθλιε Βούλγαρε;Με ποιό δικαίωμα αποκαλείς ασιάτες αυτούς που είναι ιστορικά αποδεδειγμένα Έλληνες;Η Έφεσσος , η Μίλητος και δεκάδες άλλες ιστορικές πόλεις ήταν τουρκικές;Όλοι εμείς οι πρόσφυγες είμαστε αποδεδειγμένα Έλληνες.Σε προκαλώ να μου αποδείξεις εσύ το ίδιο.Οι μακεδόνες στρατηγοί του μεγάλου Αλεξάνδρου που έμειναν στην Ασία κάνοντας μικτούς γάμους ήταν ασιάτες;Ξεχνάς ηθελημένα,άθλιε βούλγαρε προπαγανδιστή,πως η μακεδονία ήταν πάντα Ελληνική,όπως αποδυκνείεται στην Πέλλα, στη Βεργίνα και παντού.Στο είχα ξαναπεί πως μακεδόνες είναι οι απόγονοι των μακεδόνων στο Αφγανιστάν που μετά από 2000 χρόνια μιλάνε Ελληνικά,όπως και οι αρχαίοι μακεδόνες,και όχι εσύ που μιλάς βουλγαρικά.Κουμάντο να κάνεις στου μπαμπά σου το σπίτι και όχι στην πάντα Ελληνική μακεδονία.Ούστ κοπρόσκυλο από εδώ,που θα βεβηλώσεις τη μνήμη χιλιάδων αγωνιστών που υπέστησαν γενοκτονία από βάρβαρους τούρκους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν μπορώ να καταλάβω. Είναι βρισιά να σε λένε Ασιάτη? Ντρέπεστε για την καταγωγή σας? Και οι αρχαίοι Έλληνες Ασιάτες και Αφρικανοί ήταν, κυρίως Αιγύπτιοι και Φοίνικες.Το γράφουν αρχαίοι Έλληνες ιστορικοί.

      Διαγραφή
  11. Τοσο φανατισμος;Ναι εγινε ανταλλαγη βαση θρησκειας αλλα ειστε βαθιά νυχτωμενος οι προσφυγες ηταν Ελληναρες μην προπαγανδιζεται λοιπον η ιστορια υπαρχει.Σταματηστε λοιπον να ασχοληστε με τους ποντιους κ τους Μικρασιατες γιατι μονο προκοπη εφεραν στον τοπο.Και μη ξεχνατε οτι βρεθηκαν χωρις να θελουν αφηνοντας περιουσιες κ πολιτισμο κ παντα ελεγαν να γυρισουν στην Πατριδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Να αγειασει το στομα σου 8:50 οσο γεια αυτον ας παει να ζησει στα σκοπια γιατι η Ελλαδα ειναι για τους πατριωτες .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Συγχαρητήρια στον άξιο ερασιτέχνη ερευνητή κ. Τραιανό Πασσόη για τις πολύτιμες υπηρεσίες που προσφέρει στον υπόδουλο Μακεδονικό Λαό. Τα κομπλεξ ανωτερότητας και τα αποικιακά κόμπλεξ (εμείς σας φέραμε τον πολιτισμό (!)) όσων αυτοπροσδιορίζονται ως "έλληνες" (ανατολίτες και βαλκάνιοι) που βλέπουμε να ξετυλίγονται εδώ είναι απαράδεκτα αλλά είναι αναμενόμενα όταν ξεσκεπάζονται τα παιδαριώδη ψέμματα για την καταγωγή και την ιστορία τους.

    Μακεδόνες και μη πάρτε το χαμπάρι! Μακεδονικό Ζήτημα : Η αχίλλειος πτέρνα. του ελληνικού ψευτοεθνικισμού,και του βουλγαρικού σωβινισμού, Μόνη λύση για διαρκή ειρήνη ,ευημερία στα Βαλκάνια και θάνατο όλων των εθνικισμών : ΠΛΗΡΗΣ ΕΘΝΙΚΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ, το μεγαλύτερο αντι-ιμπεριαλιστικό αντι-αποικιακό σχέδιο του 21ου αιώνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ...και θάνατο όλων των εθνικισμών,πλήρης εθνική αποκατάσταση...Κακομοίρη το μόνο που σε υποδουλώνει είναι ο εαυτός σου και το πνευματικό σου επίπεδο.

      Διαγραφή
    2. Ερευνητής ο πασόης;Τι άλλο θα ακούσουμε Θεέ μου;Ήμαρτον.Έλεος.Ελύτη του Λουτρακίου.Τσε γκε βάρα της αλμωπίας.Χαχαχα.

      Διαγραφή
    3. Ενωμένη Ανεξάρτητη και Σοσιαλιστική Μακεδονία ΤΩΡΑ. Έξω όλοι οι εγκατεστημένοι μετά την παράνομη προσάρτηση και κατοχή του '13. Η Μακεδονία στους Μακεδόνες.

      Διαγραφή
    4. Απόδειξε μάς με στοιχεία την καταγωγή σου και μείνε.Θα σου το επιτρέψουμε.Όσο για το πολίτευμα νόμιζα πως το εκλέγει ο λαός με εκλογές.Για τις εθνοκαθάρσεις μόνο ο Χίτλερ και ο Στάλιν.Οι φασίστες δηλαδή.Άρα συμπερασματικά,είσαι φασιστόμουτρο και κατά φαντασία ,χωρίς τεκμήρια μακεδόνας.Πώς είναι δυνατόν να σε πάρει κανείς στα σοβαρά βρε καραγκιόζη;

      Διαγραφή
  14. Τι να μας πεις μπρε τραγιο;Δες τον πολιτισμο των προσφυγων τι να πιασουμε τη μουσικη τους χορους τηκ κουζινα μας τη νοικοκυροσυνη την προκοπη;Ουτε τη σκονη μας μαικα σε τιποτε.Ασχολεισου λοιπον μαικα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μακεδόνας με σύνδρομο της στοκχόλμης. σραμ ντα τι ε

      Διαγραφή
    2. Σε εσένα 2.59 στο ξανά είπα ,δεν έφερες τίποτα σχετικό με τον πολιτισμό,μόνο κομμουνισμό και μπαχαρικά.

      Διαγραφή
  15. Δες φατσα βγαλε συμπερασμααααααα χα χα χα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Οπως καθε ψυχακιας λες κ εσυ τη δικη σου παπαρια γελασαααα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Μηπως να τον μαζευατε γιατι τρωτε ψωμι κ απο τον τουρισμο1

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Οι αλήθειες πονανε,όμως όσο περνάει ο καιρός θα το συνηθίσετε όπως συνηθίσαμε εμείς εσάς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιατί με πληγώνεις αγάπη μου;Μπορεί να πονάς αλλά θα σ'αρέσει.Το ότι με συνήθισες είναι μια αρχή.Σε λίγο θα φωνάζεις σε αυτό το blog πως δε μπορείς να ζήσεις χωρίς εμένα.Υ.Γ.Ο πρόσφυγας σου.

      Διαγραφή
    2. Αχου το μωρέ που πληγώθηκε....ελα εδώ να σε ταχταρισω μικρό μου προσφυγοπουλο.Σε συνηθισα,δεν σε θέλω μη έχεις αυταπάτες.

      Διαγραφή
  19. Επιτέλους γίνεται ένας διάλογος για θέματα ταμπού. Μέχρι τώρα είχαμε μονόλογο μόνο αντιμακεδονικό. Συγχαρητήρια σ΄αυτή την ιντερνετική εφημερίδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Αυτοί που επιτίθενται στον πασόη σαμποτάριζαν αυτό το μλοκ και το ράδιο Αλμωπία, παρόλο που είναι ο μοναδικός ενημερωτικός σταθμός στην επαρχία μας, πριν ακόμα αρχίσει να γράφει ο πασόης. Δεν του έδιναν διαφημίσεις μόνο και μόνο γιατί ανήκει σ΄ένα ζευγάρι ντόπιων, εκτός από μερικούς δημοκρατικούς Πόντιους. Ας μη κοροϊδευόμαστε και μη κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Υπάρχει ρατσισμός σε μεγάλη μερίδα των προσφύγων και πρέπει να καταγγελθεί και να εκλείψει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. δεν ειναι προσφυγες αλλα ΕΠΟΙΚΟΙ

      Διαγραφή
    2. Σύμφωνα με τον ορισμό του έποικου,αναφέρεσαι στον εαυτό σου σκατόγυφτε βούλγαρε,που ήρθες να ζήσεις στην Ελλάδα.

      Διαγραφή
  21. Εσείς που βρίζετε τον αρθρογράφο και τον λέτε Βούλγαρο και τη ντόπια γλώσσα βουλγάρικη, ότι τους φέρατε πολιτισμό κλπ. δεν καταλαβαίνετε, ότι τον κάνετε συμπαθή όχι μόνο στους ντόπιους, αλλά και στους δημοκρατικούς πρόσφυγες? Αν είστε Πόντιοι προσβάλλετε το ποντιακό στοιχείο και το εκπροσωπείτε πολύ άσχημα. Αν δεν συμφωνείτε μαζί του καταθέστε πολιτισμένα τις απόψεις σας. Κι εσύ κ. εκδότα, δεν ξέρω αν είναι σωστό να δημοσιεύεις ύβρεις. Αυτό δεν είναι ελευθερία του λόγου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Το άρθρο εμπεριέχει γενικολογίες και ευχές σαν δήθεν δήθεν τεκμήρια(προβάλλονταςς το πιασάρικο Καραμανλής) για να προκαλέσει τάχα μου συζήτηση. Από ιστορικής άποψης χωλαίνει δραματικά γιατί αφενός αρχίζει από το 1912(πριν τι υπήρχε;)Πότε εμφανίστηκαν τα βουλγαρικά και τα σλαβικά φύλα;-Λίγη γενική ιστορία δεν βλάπτει- Τι λαός υπήρχε στα μέρη που εγκαταστάθηκαν; Το να απλοποιούμε τα πράγματα αφελώς, προβάλλοντας τσιτάτα ονόματα για να γράψουμε τάχα μου ιστορία, πλησιάζει το όριο της ιδεοναγκαστικής νεύρωσης όπως θα αποφαινόταν κάποιος ψυχίατρος.. Εκτός αν το λάβουμε σαν καλαμπούρι αλλά κι αυτό δείχνει να σοβαρεύει γιατί ξεπερνάει τα όρια του γελοίου. Υπάρχει και μια τρίτη εκδοχή, αυτή της παχυλά αμειβόμενης αρθρογραφίας από εκτός Ελλάδος κέντρα με σκοπό την έμμεση προπαγάνδα και τη δημιουργία "καταπιεσμένης "μακεδονικής" μειονότητας. Ελπίζω να μην την συγκρίνετε με την Ελευθερία λόγου " τα πιστεύω" από καταπιεσμένους αντιφρονούντες που υπήρξε στη Βουλγαρία Γιουγκοσλαβία, Ρουμανία Ουγγαρία, Αλβανία ή την Σοβιετική Ένωση. Εκεί πιθανόν σύμφωνα με τη θεωρία σας να μην υπήρξαν ποτέ αντιφρονούντες και καταπιεσμένοι ενάντιοι στα κυβερνώντα καθεστώτα, υπήρχαν ελεύθερες εκλογές, ελευθερία λόγου, τύπου όπως εσείς γιατί υπήρχε δημοκρατία και οι ιδέες οι διαδηλώσεις ήταν ελεύθερες(σε αντίθεση με εδώ που πάντοτε ήταν κάτι σαν χούντα όπως συχνά πυκνά κατά καιρούς επικαλείσαι).
    Ας τελειώνουμε με το καλαμπούρι. Ότι και να πιστεύετε και να νιώθετε είναι σεβαστά. Τη στιγμή όμως που ζεις, πλουτίζεις,ψηφίζεις, κυκλοφορείς, γράφεις ελεύθερα μέσα στα όρια ενός ευνομούμενου, αναγνωρισμένου και δημοκρατικού κράτους οφείλεις να σέβεσαι τους νόμους και το σύνταγμά του εν ονόματι της δημοκρατικής ελευθερίας που σου παρέχει.(Κι αυτή αποκτήθηκε με θυσίες και σκληρούς αγώνες).Τώρα αν εσείς θέλετε να το «παίζετε» καταπιεσμένος, δημοκρατία έχουμε βάλτε υποψηφιότητα μπείτε στη βουλή και προβάλετε τα αιτήματά σας. Εκτός αν ονειρεύεστε ακόμη τη συμφωνία με το ΚΚΕ στα δύσκολα χρόνια του εμφυλίου ώστε να προσαρτήσετε τη Μακεδονία για να γίνει άλλο κράτος.(Για να μπει πάλι στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ μετά πενήντα χρόνια καθυστέρηση, αυτό που έκανε η Βουλγαρία -να μπει στην ΕΕ- θέλει η Σερβία και επιδιώκει η Β.Μακεδονία).
    Όλα τ΄αλλα είναι σε δουλειά να βρισκόμαστε και φυσικά με μεγάλο τίμημα αμειβόμενος καλά! Εργαζόμενος -καταπιεσμένος δουλειά κι αυτή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Νομιζω σε ταπωσε κανονικα κ πολυ τεκμηριωμενα ο 2:39 τραγιο αυτη ειναι η αληθεια Ακριβοπληρωμενη αρθρογραφεια οπως σου λεει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Έχω προτείνει και παλιότερα να μη κάνουμε διάλογο και του δίνουμε αξία,αφού ο άνθρωπος κάνει πληρωμένη και υποκινούμενη προπαγάνδα.Ούτε ο ίδιος του δε πιστεύει αυτά που γράφει.Δε χρησιμοποιεί στοιχεία και αποδείξεις,συνεχώς διαστρέφει την επίσημη ιστορία,το παίζει ερευνητής,μιλάει με εμπάθεια για φυλές και ό,τι λέει αυτός το θεωρεί δεδομένο κι ας είναι ατεκμηρίωτο και ψευδές.Τι νόημα έχουν όλα αυτά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα περισσότερα από αυτά που γράφει ο ο τραιανός για τους Καραμανλήδες, τα γράφουν και οι εγκυκλοπαίδειες. Διαβάστε και κανα εξωσχολικό βιβλίο για μάθετε μερικές δυσάρεστες αλήθειες.

      Διαγραφή
    2. Μηπως 9:4 να μας ελεγες κ σελιδα κ εγκυκλοπαίδεια για να τα διαβασουμε κ εμεις;Κ κατι αλλο τραγιο μας αποκαλεις Ασιατες κ οτι ντεπομαστε γι αυτο κατι που δεν ισχύει εσυ γιατι ζοριζεσαι που σε λεν γυφτοβουλγαρο κ φιλοσκοπιανο οι παραπανω αναγνωστες αφου δεν εισαι Ελληνας αλλα καταπιεσμενος Μακεδονας;

      Διαγραφή
  25. Σαν απογονος τριτης γενιας ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ νιωθω περηφανεια για τις ριζες μου πολυ περισσοτερο καθε φορα που βλεπω οτι ασχολεισαι με τους προσφυγες με κανει ακομη παρισσοτερο περηφανο αυτο σημαινει οτι κατι σε τραβαει σε εμας .Τωρα αν δεν σου αρεσει που ζεις σε αυτο τον τοπο μαζι μας τα τελευταια 100 χρονια κ δεν αισθανεσαι Ελληνας οπως ΕΜΕΙΣ σε ενα κρατος που σου προσφαιρει τοσα αγαθα σαν την ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ που συνεχως καταχραζεσαι κ γραφεις ανακριβειες σου προτεινω απο το χωριο σου σε κανα δυο ωριτσες εισαι "Στη Βορεια Μακεδονια απο οσο γνωριζω ο Ζαεφ δινει καμια τριανταρια ευρω συνταξη νομιζω σου φτανου να αγορασεις καινουργια πενα για να γραφεις κ να ασχολεισαι ατελειωτα με τους Προσφυγες κ να γουσταρουμε περισσοτερο που κ παλι ειμαστε το Επικεντρο σου Καταπιεσμενε Μακεδονα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγώ είμαι Ντόπιος στον τόπο μου κι αυτό δεν το χρωστάω σε κανέναν και φυσικά ούτε στην Ελλάδα. Κάτι τέτοιοι σαν κι εσένα, που προτείνουν να φύγω από τον τόπο μου, ξέρετε που είναι η Μικρά Ασία? Άντε, γιατί πολλούς Μακεδόνες εξαναγκάσατε να φύγουν από τη γη τους!

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμε 2.43. Ασφαλώς θα έλεγες το ίδιο πράμα στον κάθε ντόπιο που θα τολμούσε να πει αλήθειες που δεν σας αρέσουν.Αρκετά ανεχθήκαμε το θράσος σας και την ασέβειά σας προς τους ντόπιους. Δεν νιώθουμε καθόλου υποχρεωμένοι σ εσάς.

      Διαγραφή
    3. Με ποιό δικαίωμα μονοπωλείς τον όρο και μιλάς εκ μέρους των μακεδόνων;Αφού κριθήκατε σε αρκετές εκλογικές δοκιμασίες ως ουράνιο τόξο.Δες πόσοι είναι οι μακεδόνες και πόσοι συντάχθηκαν μαζί σας.Ούτε ποδοσφαιρική ομάδα δεν κάνετε.Άρα δεν πιστεύουν τις αλήθειες σου.

      Διαγραφή
    4. Αν είναι τόσο μικρή η απήχηση των άρθρων μου, γιατί ενοχλήστε?

      Διαγραφή
    5. ΕΞΩ ΑΠ ΤΗΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΚΡΑΤΙΚΕ ΕΠΟΙΚΕ ΚΑΙ ΜΙΛΑ ΟΣΟ ΘΕΣ

      Διαγραφή
    6. Εγώ μίλησα συγκεκριμένα και με στοιχεία.Μίλησα για καταγεγραμένο ποσοστό του πολιτικού σου φορέα,και δες τη δική σου απάντηση."Αν είναι τόσο μικρή η απήχηση των άρθρων μου..."Μα μπήκες σε μία εκκλησία και βλασφήμησες το Θεό.Περίμενες να μη σου απαντήσουν;Δες πόσοι άλλοι βλάσφημοι συντάχθηκαν μαζί σου.Εδώ μιλάμε για ανωνυμία και πιθανότατα οι τέσσερεις πέντε που συντάσονται μαζί σου μπορεί να είσαι μόνο εσύ.Απορώ ποιός μπορεί να σε πάρει στα σοβαρά.Το παράδειγμα μου ,για να σε προλάβω,είναι μεταφορικό.Συνέχισε να δουλεύεις και να εκμεταλλεύεσαι τους ντόπιους,βγάζοντας χρήμα από τη προπαγάνδα σου,κι ας μην έχει απήχηση.

      Διαγραφή
  26. Εισαι στον τοπο σου κ δεν το χρωστας στην Ελλαδα;Μαλλον χρωστας της μηχαλους κ οσο ασχολειστε με τους προσφυγες τοσο πολυ φαινεται οτι σας τσουζει και μας αρεσειιιι.Κανεις ποτε δεν εγραψε δημοσια κ δεν εθιξε το εντοπικο στοιχειο αυτη ειναι η Ελευθερια γιατι μεσα υπαρχει κ η λεξη σεβασμος.Σεβομαι τον εαυτο μου αρα σεβομαι κ αυτον που ζουν μαζι μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν βλέπεις σχόλια που λένε την ντόπια γλώσσα βουλγάρικη? ΕΑΜοβούλγαρους δεν λένε τους Μακεδόνες που συνεργάστηκαν με τον Δ.Σ.Ε.? Βούλγαρους δεν λένε τους Μακεδόνες που έκανα την επανάσταση του Ίλιντεν του 1903? Πριν μερικές μέρες στην εκδήλωση στο Γαρέφη, ο Πόντιος Δημήτρης Γιουματζίδης, από Έδεσσα, αποκαλούσε "Βούλγαρους Κομιτατζήδες" τον Καπετάν Τσότσο και τους Μπαχοβίτες και Τσαρνεσοβίτες άντρες του σώματός του.

      Διαγραφή
    2. Έχεις το θράσος να μιλάς για χρέη;Ασχολούμαστε με τους πρόσφυγες γιατί τόσα χρόνια με τις πλάτες κάποιων μας φιμωσατε δεν μας αφήσατε σε ησυχία..Τώρα όμως που ο πασοης δεν είναι ο μόνος που διαβάζει θα μάθετε από πολλούς αληθειες.Οσο για το αν έθιξε κάποιος το εντοπικο στοιχείο έχω αποδείξεις αν το θίγουν η όχι.

      Διαγραφή
  27. Στο επομενο αρθρο σου πες μας γιατον πολιτισμο που δεν αφησαμε να αναδειξετε κ εγω πασακα μου ια σε κανω Σουτζουκακια Σμυρναιηκα να λαδωσει το εντερακι σου κ να γλιστραει καλυτερα η γλωσσα σου να ασχολεισαι περισσοτερο με τους προσφυγες κ να μας δινεις ακομη περισσοτερη αξια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Σαν γνήσια Καραμανλού σας λέω κ.Πασόη πως η δική μας διάλεκτος περιέχει Ελληνικές λέξεις σε αντίθεση με τα δικά σας "εντόπικα" όπως τα λέτε που ουδεμία σχέση με την Ελληνικη γλώσσα έχει...πιο πολύ προς Σκόπια και Βουλγαρία ταιριάζει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γλωσσικά στοιχεία πήραν όλοι οι λαοί γύρω από την Μεσόγειο από την διεθνή Ελληνική γλώσσα. Η Μακεδονική, η Πομάκικη, η Θρακική της Βουλγαρίας, η Σερβική κλπ. είναι παρακλάδια της αρχαία Θρακικής γλώσσας και ασφαλώς ταιριάζουν.

      Διαγραφή
    2. Ποιά είναι η "μακεδονική" γλώσσα;Από πότε μιλιέται στη μακεδονία;Αν είναι αυτή που μιλάτε εσείς,τα ντόπικα δηλαδή,γιατί δεν έχει στοιχεία από τη διεθνή ελληνική;Είναι ίδια με αυτή που μιλούσαν οι αρχαίοι μακεδόνες;Αν ναι γιατί δε διασώζεται;Μήπως οι αρχαίοι μακεδόνες μιλούσαν μόνο Ελληνικά,αφού μόνο αυτά διασώζονται;Μήπως επειδή είναι νεότατη και δεν είναι μακεδονική;Τι σχέση έχει με το Κυριλλικό αλφάβητο;Τα βαλκάνια ήταν πάντα σταυροδρόμι λαών και πέρασμα κατακτητών.Εκτός από τους φερμένους ,όσοι ζουν εδώ,είναι καθαρόαιμοι ντόπιοι;Μήπως θα μπορούσατε κύριε ερευνητά να τα απαντήσετε ένα ένα ,για μας φωτίσετε και εμάς;

      Διαγραφή
    3. Εκατοντάδες γλώσσες των ιστορικών χρόνων δεν γράφονταν και οι περισσότερες χάθηκαν. Η Ελληνική ήταν γλώσσα και η γραφή των μορφωμένων όλων των λαών γύρω από την Μεσόγειο και δεν σημαίνει και ελληνική καταγωγή.
      Η σύγχρονη Μακεδονική ασφαλώς δεν είναι ίδια με την Μακεδονική των αρχαίων χρόνων, αλλά εξέλιξη εκείνης. Δεν σώζεται, γιατί οι Μορφωμένοι αρχαίοι Μακεδόνες χρησιμοποιούσαν την Ελληνική. Απάντηση στα πολλά ερωτήματά σου έδωσα και θα συνεχίσω να δίνω, αλλά σ΄ένα σχόλιο δεν μπορεί να δοθούν τόσες απαντήσεις.

      Διαγραφή
    4. Η μακεδονία ήταν την επί μεγάλου Αλεξάνδρου το ισχυρότερο κράτος,με τη μεγαλύτερη έκταση.Η βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας ήταν η μεγαλύτερη του αρχαίου κόσμου.Είναι αδιανόητο να μην υπάρχει στα χιλιάδες αρχαία συγγράματα κάποιο σε "μακεδονική γλώσσα".Η σύγχρονη "μακεδονική",όπως την ονομάζεις είναι σλαυική και καμμιά σχέση με αρχαία μακεδονική(δεν υπάρχει)αφού στηρίζεται στο κυρρυλικό αλφάβητο.Αφού έβγαλες ασιάτες και τούρκους,τα ελληνικότερα φύλλα δεν είπες κουβέντα για τους ντόπιους στο τελευταίο ερώτημα.Αυτός είναι ο ορισμός της προπαγάνδας.Μεθοδευμένη πληροφόρηση με διαστροφή,χωρίς αποδείξεις και λάσπη σε όποιον στηρίζεται σε ιστορικά στοιχεία και σε αντιπάλους.

      Διαγραφή
    5. Η Μακεδονική γλώσσα, όπως και όλες οι Θρακικές γλώσσες, που κατά την αρχαιότητα κυριαρχούσαν σε όλα τα Βαλκάνια, δεν γράφονταν και δεν χάθηκαν βέβαια. Είναι αυτές οι γλώσσες που μετά τον 10ο αιώνα οι Βυζαντινοί τις ονόμασαν Σλαβικές. Εσείς, επειδή σας εξυπηρετεί ο Βυζαντινός σκοταδισμός, τον έχετε υιοθετήσει αυτούσιο.

      Διαγραφή
    6. Τραιανέ στου κουφού την πόρτα όσο θέλεις βρόντα. Ο μόνος τρόπος να συμφωνήσουν ένας Μακεδόνας κι ένας Πόντιος είναι να συμφωνήσει ο Μακεδόνας με τον Πόντιο. Αυτοί έχουν πάντα δίκιο. Μάταια τα βάζεις μαζί τους.

      Διαγραφή
    7. Ρε μακεδόνα ερευνητή,θα μας κουφάνεις;Πιό πάνω έγραφες πως στη μεσόγειο κυριαρχούσε η διεθνής ελληνική,που εγώ δε συμφωνώ,αφού σε Γαλία,Ιταλία κλπ δε συναντάς ελληνικές επιγραφές.Εδώ γράφεις πως στα βαλκάνια επικρατούσε η μακεδονική και θρακική,αλλά δε γράφονταν,αλλά δε χάθηκαν κιόλας.Ξαφνικά όμως απέκτησαν γραφή,μετά που δεν κυριαρχούσε η διεθνής ελληνική και τις ονόμασαν σλάβικες.Τώρα όμως τις υιοθέτησαν ολόκληρα κράτη,όπως η Βουλγαρία που δεν είναι μακεδόνες.Το αστείο είναι πως συμφωνεί παρακάτω ένας ανόητος και μας είπε και κουφούς.Είσαι χύμα στο κύμα ή όπως λένε οι πιτσιρικάδες σήμερα,ό,τι νά'ναι.Δεν περιμένω κάτι παραπάνω από το επίπεδο σου.

      Διαγραφή
  29. Με το αρθρο σου διαστρευλωνεις την ιστορια κ αναφερεις οτι μονο σε συμφερει οι Καραμανληδες ηταν τουρκοφωνοι ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ που τουρκοφωνησαν αναγκαστηκα απο την Οθωμανικη κυριαρχια ηταν ομως ΕΛΛΗΝΑΡΕΣ κ δεν μεταναστευαν οπως ΨΕΥΔΩΣ αναφερεις διωχτηκαν απο τον τοπο τους .Τωρα οσο αναφορα αυτα που αναφερεις κακος το κανεις γιατι αμαβρωνεις ολο ΤΟ ΕΝΤΟΠΙΟ πλυθησμο ππου δεν συμφωνει μαζι σου .Πεντε ανθρωποι νομιζεται οτι εκπροσωποιτε ολους τους υπολοιπους τωρα αν νομιζεις οτι δεν ξερουμε που ειναι η ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ για να γυρισουμε πισω οπως μας λες σαφως κ γνωριζουμε και υποστηριζουμε οτι ειναι προπαντων εδαφος ΕΛΛΗΝΙΚΟ Κ ΠΑΤΡΙΔΑ ΤΩΝ ΠΑΠΠΟΥΔΩΝ ΜΕ ΙΣΤΟΡΙΑ Κ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ.Οσα αρθρα κ να γραψεις θα παιρνεις μονο τη σκονη μας γιατι μονο αυτο σου αξιζει δεν διαγραφονται οι αληθειες η ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΕΣ οσο κ να το προσπαθεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Και θελωντας να συμπληρωσω στο προηγουμενο σχολιο μου δεν μας φιλοξενητε σε αυτα τα εδαφη βρεθηκαμε τα δουλεψαμε προκοψαμε κ αποκτησαμε οχι μονο εδω αλλα σε ολη την Ελλαδα οπου εγκατασταθηκαν προσφυγες δεν ειναι τυχαιο οτι πολλες υγειης επιχειρησεις ανηκουν σε :ογλου:κ τελειωνοντας να σε ρωτησω εμας αφου μας αποκαλεις Τουρκοσπορους Ματζιριδες κ αποικους ξερωντας οτι ειμαστε Ελληνες εσυ που προσδιοριζεσαι "Γηγενης Μακεδονας ποια ειναι τελος παντων η καταγωγη σου η ριζα ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. ΠΟΝΤΙΟΙ:ΙΧΥΡΟΤΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΦΥΛΗΣ Δ.ΚΑΘΕΝΙΩΤΗΣ ΑΝ/ΧΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ 1917

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Σωστά το λες ότι "προκόψατε" με τις επιδοτήσεις και τη στήριξη του κράτους, που καταδίωκε τους ντόπιους. Η Έδεσσα ήταν ανάμεσα στις πιό βιομηχανικές πόλεις των Βαλκανίων και οι βιομηχανίες ανήκανε σε ντόπιους. Αναγκάστηκαν να κλείσουν για να "προοδεύσετε" εσείς. Το λες και χωρίς ντροπή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Οχι μονο δεν ντρεπομαι αλλα ειμαι κ πολυ περιφανος δες λιγο τα προσφυγικα χωριο κ νομιζω λες ανακρειβιες οι προσφυγες εκλεισαν τις επιχειρήσεις των Εδεσσεων;Μηπως να δεις ακομη αυτες των προσφυγων που ακομη υπαρχουν εκει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. ΠΑΣΟΗ ΨΥΧΑΚΙΑ ΒΟΥΛΓΑΡΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Cope, Βουλγαροτάταρε ����

    ΑπάντησηΔιαγραφή

(3)