Πρωταθλητές ΟΤΑ και υπηρεσίες υγείας - "Δευτεραθλήτρια" η Κεντρική Μακεδονία
Η έκθεση χαρτογραφεί τη δράση επίορκων λειτουργών στην ΕΛ.ΑΣ. και σε σημαντικό τμήμα του ευρύτερου δημόσιου φορέα. Ανάμεσα σε αυτές τις καταγραφές περιλαμβάνονται και οι έρευνες σε βάρος επιχειρηματιών για εκβιάσεις, δωροδοκίες και απάτες (σχετικά με πλοηγήσεις και ρυμουλκήσεις πλοίων) σε επτά λιμάνια της χώρας, για κυκλώματα υπαλλήλων του υπουργείου Μεταφορών για έκδοση πλαστών αδειών οδήγησης, για τη δράση εγκληματικής οργάνωσης που δραστηριοποιούνταν στη χορήγηση ψευδών ιατρικών πιστοποιήσεων σε αλλοδαπούς σε νησιά του Βορείου Αιγαίου, κ.λπ. Οπως και για τη δράση διαφόρων ομάδων επίορκων αστυνομικών που συμμετείχαν σε δίκτυα διακίνησης ναρκωτικών και λαθρομεταναστών ή ανθρώπινων οργάνων και σε παράνομες έρευνες για χρυσό.
Παράνομες συναλλαγές
Σύμφωνα με τα στοιχεία της εν λόγω έκθεσης, εντός του 2019 ασκήθηκαν 59 διώξεις εναντίον αστυνομικών για σωματική βλάβη, απειλές και εξυβρίσεις. Γίνεται ειδική μνεία στις έρευνες που πραγματοποιούν οι επονομαζόμενοι «Αδιάφθοροι» της ΕΛ.ΑΣ. για παράνομες συναλλαγές γιατρών, με την επισήμανση ότι τον τελευταίο χρόνο σημειώθηκαν 12 σχετικές συλλήψεις.
Ο αριθμός των συλληφθέντων από την εν λόγω υπηρεσία της ΕΛ.ΑΣ. για «φακελάκια» ανήλθε την τελευταία δεκαετία σε 56! Σε εξέλιξη βρίσκεται επίσης η έρευνα της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων για τυχόν παράνομες συναλλαγές συνδικαλιστών της ΕΛ.ΑΣ. ή για παράτυπες εισπράξεις διαφόρων επιδομάτων, όπως και για συμμετοχή ενστόλων στο πλευρό επιχειρηματιών που εμπλέκονταν σε σημαντικές υποθέσεις διαφθοράς.
Από το σύνολο των καταγγελιών λοιπόν που χειρίστηκε τον τελευταίο χρόνο η εν λόγω υπηρεσία της ΕΛ.ΑΣ., διαπιστώνεται ότι 366 (43,9%) αφορούσαν κυρίως αστυνομικό προσωπικό, 97 (11,6%) προσωπικό του Λιμενικού Σώματος, 5 (0,6%) σχετίζονταν με ύποπτες ενέργειες προσωπικού του Πυροσβεστικού Σώματος, 230 (27,6%) αναφέρονταν σε καταγγελίες κατά δημοσίων υπαλλήλων, 78 (9,4%) σχετίζονταν με ιδιώτες και 58 (6,9%) στόχευαν σε εγκλήματα στα οποία συμμετέχουν κυρίως αστυνομικοί και δημόσιοι υπάλληλοι. Οσον αφορά το προσωπικό, οι καταγγελίες αφορούσαν συνολικά 1.261 άτομα και ειδικότερα: 340 αστυνομικούς, 89 λιμενικούς, πέντε υπαλλήλους του Πυροσβεστικού Σώματος, 264 υπαλλήλους Δημοσίου και 563 ιδιώτες.
«Πρωταθλήτρια» η Αττική
Από πλευράς ανάλυσης ανά περιοχές, οι 338 από αυτές τις έρευνες (κατόπιν ισάριθμων αναφορών) πραγματοποιήθηκαν στην Αττική, 100 στην Κεντρική Μακεδονία, 62 στις Κυκλάδες, 56 στην Πελοπόννησο και 39 στην Κρήτη.
Από τις 318 καταγγελίες εναντίον διαφόρων φορέων του Δημοσίου, οι 122 αφορούσαν Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, 50 υπηρεσίες υγείας, ενώ υπάρχουν και 30 καταγγελίες για τον χώρο του υπουργείου Δικαιοσύνης (δικαστικές ενέργειες, φυλακές κ.λπ.), αλλά και 16 για εκπαιδευτικά ιδρύματα. Επιπλέον τρεις καταγγελίες φέρεται να αφορούν πεπραγμένα υπαλλήλων της Βουλής με άγνωστη κατάληξη.
Κατά τις περιπτώσεις που εφαρμόστηκε η αυτόφωρη διαδικασία το 2019, συνελήφθησαν από τους «αδιάφθορους» της ΕΛ.ΑΣ. συνολικά 94 άτομα, από τα οποία 25 ήταν αστυνομικοί, 7 λιμενικοί και υπάλληλοι του υπουργείου Ναυτιλίας, 26 δημόσιοι υπάλληλοι και 36 ιδιώτες. Αναφορικά με τους αστυνομικούς που συνελήφθησαν, προέκυψε ότι το 56% ήταν ηλικίας 31-40 ετών, ενώ το 52% βρισκόταν στην ΕΛ.ΑΣ. για χρονικό διάστημα έως πέντε χρόνια.
Η άσκηση διώξεων
Ακόμα σύμφωνα με τις έρευνες της εν λόγω υπηρεσίας της ΕΛ.ΑΣ. το 2019 υπήρξαν 195 ποινικές διώξεις σε βάρος αστυνομικού προσωπικού, 19 εναντίον υπαλλήλων ΟΤΑ, 16 εναντίον υπαλλήλων του υπουργείου Υγείας, 3 εναντίον υπαλλήλων του υπουργείου Δικαιοσύνης, 3 εναντίον υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών και 112 εναντίον ιδιωτών.
Ανάμεσα στις διώξεις που έχουν ασκηθεί εναντίον αστυνομικών, 10 είναι για ψευδή κατάθεση, 9 για απάτη, 7 για τον νόμο περί όπλων και εκρηκτικών, 6 για παράνομη οπλοχρησία, 29 για παράβαση καθήκοντος και 31 (μέσα σε έναν μόλις χρόνο) για αποδράσεις κρατουμένων. Επίσης οι 31 από τις διώξεις που ασκήθηκαν κατά κρατικών υπαλλήλων αφορούν δωροδοκίες και δωροληψίες και 17 συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση. Τέλος, όπως μνημονεύεται στην έκθεση, από το 2009 έως το 2019 η εν λόγω υπηρεσία έχει χειριστεί συνολικά 244 (14 εντός του 2019) περιστατικά ακραίας αστυνομικής συμπεριφοράς, βασανιστηρίων και ρατσισμού.
tovima.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου