Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2020

Κρυφές συναντήσεις με υπουργούς της Βόρειας Μακεδονίας

  – Ποιοι ήταν οι Έλληνες υπουργοί


Οι αποκαλύψεις του ieidiseis.gr, για την κρυφή επίσκεψη υπουργών από την Βόρεια Μακεδονία, προκαλούν σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση. 

«Φωτιά» στη σφοδρή πολιτική σύγκρουση με αφορμή την αλλαγή στάσης της Νέας Δημοκρατίας για τη Συμφωνία των Πρεσπών πυροδοτούν οι αποκαλύψεις του iEidiseis.gr για τις συναντήσεις υπουργών της Βόρειας Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη, οι οποίες έμειναν κρυφές, στον απόηχο και του χθεσινού χαρακτηρισμού της συμφωνίας ως «ιστορική» και της απόσυρσης μετά την σφοδρή επίθεση της αντιπολίτευσης και τις αντιδράσεις βουλευτών της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Όπως αποκάλυψε το πρωί ο Βασίλης Σκουρής στο iEidiseis.gr, την ώρα που βρίσκονταν στη Θεσσαλονίκη οι Μάικ Πομπέο και Νίκος Δένδιας, έφτασαν στη συμπρωτεύουσα οι δυο αντιπρόεδροι και ο υπουργός Οικονομικών της Βορείου Μακεδονίας.

Πρόκειται συγκεκριμένα για τους δυο αντιπροέδρους της κυβέρνησης Ζάεφ, αρμόδιους για την οικονομία και την εξωτερική πολιτική κκ Bitigi και Nikolovski αντιστοίχως, καθώς και τον υπουργό Οικονομικών κ. Bekteshi, οι οποίοι έφθασαν στο αεροδρόμιο Μακεδονία με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος της γείτονος.

Μέχρι στιγμής από το κυβερνητικό στρατόπεδο δεν έχει γίνει γνωστό, εκτός από την αποστολή του Μάικ Πομπέο, ποιοι ήταν οι Έλληνες υπουργοί που είχαν συναντήσεις με τους κορυφαίους κυβερνητικούς αξιωματούχους της Βόρειας Μακεδονίας. Στη Θεσσαλονίκη πάντως ακολουθώντας την αποστολή των ΗΠΑ βρίσκονταν εκτός του Νίκου Δένδια και οι αντιπρόεδροι της ΝΔ και υπουργοί Άδωνις Γεωργιάδης και Κωστής Χατζηδάκης.

ΣΥΡΙΖΑ: Γιατί κρατήθηκαν μυστικές οι συναντήσεις;

Μετά την αποκάλυψη του iEidiseis.gr ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος σε δήλωσή του ρωτάει την κυβέρνηση «με ποιους συναντήθηκαν οι υπουργοί της Βόρειας Μακεδονίας και γιατί κρατήθηκαν μυστικές οι συναντήσεις» και καλεί εκ νέου τον κ. Μητσοτάκη «ή να φέρει άμεσα προς κύρωση τις διμερείς συμφωνίες με τη Βόρεια Μακεδονία στη Βουλή ή θα παραδεχτεί πως έχει χάσει τον έλεγχο όχι μόνο στη χώρα αλλά και στο ίδιο του το κόμμα».

«Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη αναγνώρισε χθες ως «ιστορική» τη Συμφωνία των Πρεσπών. Η άρον-άρον απόσυρση του όρου «ιστορική», επιβεβαιώνει το μέγεθος της εξαπάτησης» αναφέρει στη δήλωσή του ο πορτ παρόλ της Κουμουνδούρου και συνεχίζει:

«Από το πρωί, οι βουλευτές της ΝΔ προσπαθούν να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα. Ο κ. Πλεύρης ζητάει ευθύνες, ενώ για την κα Μπακογιάννη η Συμφωνία των Πρεσπών παράγει σταθερότητα στα Βαλκάνια».

Αναταράξεις με φόντο τις συμφωνίες στη Βουλή

Την ίδια ώρα πάντως ο χθεσινός χαρακτηρισμός στο κοινό ανακοινωθέν Ελλάδας – ΗΠΑ σε «ιστορική συμφωνία των Πρεσπών», παρά την απόσυρσή του έχει προκαλέσει αναταράξεις στο εσωτερικό της ΝΔ, με φόντο και την επερχόμενη ψηφοφορία για τις διμερείς συμφωνίες με τη γειτονική χώρα που αναβλήθηκε μετά τα μηνύματα καταψήφισης ή αποχής από σειρά βουλευτών της πλειοψηφίας, με χαρακτηριστικότερη την περίπτωση του πρώην Πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά.

Ο βουλευτής της ΝΔ Θάνος Πλεύρης μιλώντας στον ΑΝΤ1 άφησε σαφείς αιχμές κατά του επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, ζητώντας απόδοση ευθυνών για την «λανθασμένη αναφορά».

Σε διαφορετικό μήκος κύματος κινήθηκε η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία σημείωσε πως «η Συμφωνία των Πρεσπών μπορούσε να είναι καλύτερη αλλά προσφέρει σταθερότητα στην περιοχή».

 

3 σχόλια:

  1. Αχχχχχααααααααααααααααααααααααααααααααα
    Τι ψηφίσατε ρε ζώα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. καλως τον χορευτη του Συντάγματος, καλώς τον πρώην κατά λάθος βολευτή χα..χ.α...χα....πονάς πονάς και δεν το μαρτυράς

      Διαγραφή

(3)