Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2020

Η Τουρκία ενημερώνει διεθνώς ότι η περιοχή Ρόδου-Καστελόριζου είναι τουρκική επικράτεια

Της Κύρας Αδάμ

Με μια εξόχως παράνομη και προκλητική άσκηση, η Τουρκία δηλώνει στην πράξη ότι δεν σκοπεύει να απομακρυνθεί από την περιοχή Ρόδου/ Καστελόριζου την οποία αποκαλεί τουρκική επικράτεια, με την Αθήνα απλώς να κοιτά.
Αναλυτικότερα:

H Τουρκία εξέδωσε τη NOTAM Α 4301/20 για άσκηση με πραγματικά πυρά μεταξύ Ρόδου -Καστελόριζου με ύψος μέχρι τα 51000 πόδια από 16-22 Σεπτεμβρίου.
Η Τουρκία  με τη ΝΟΤΑΜ αυτή  ενημέρωσε τη διεθνή κοινότητα ότι η περιοχή μεταξύ Ρόδου/Καστελόριζου, η οποία εκτείνεται 36νμ νοτίως  από τις τουρκικές ακτές εντός του FIR Αθηνών και διεθνούς θάλασσας αποτελεί τουρκική επικράτεια και κυριαρχία.
Με την ενέργεια αυτή  η Τουρκία μετατρέπει τη διεθνή θάλασσα μεταξύ Ρόδου – Μεγίστης σε τουρκική επικράτεια με αποτέλεσμα να μπαίνει σφήνα μεταξύ των δυο ελληνικών νησιών και να  εξαφανίζει την ΑΟΖ τους.
Αυτή ακριβώς η ενέργεια, που έχει ξεκινήσει πριν από ένα χρόνο, αποτέλεσε  τη βάση δημιουργίας της τουρκο/λιβυκής ΑΟΖ χωρίς ουσιαστική και αποτελεσματική ελληνική αντίδραση για την προάσπιση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.
Για την περιοχή της τουρκικής άσκησης  που φαίνεται στο χάρτη σημειώνονται τα ακόλουθα και πάντοτε σύμφωνα με τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης.

  • Η Τουρκία  στην περιοχή Ρόδου – Μεγίστης καταργεί στην πράξη το FIR Αθηνών/Κων-λης και τούτο διότι εισέρχεται 30νμ εντός  του FIR Αθηνών, μετατρέποντας την διεθνή θάλασσα σε τουρκική κυριαρχία/επικράτεια.
  • Η Ελλάδα αντέδρασε,  υποστηρίζοντας  ότι η περιοχή της τουρκικής άσκησης εισέρχεται στο FIR Αθηνών και προσπάθησε  να ακυρώσει την τουρκική άσκηση. Η τουρκική αντίδραση ήταν αστραπιαία με έκδοση αγγελίας στην οποία δηλώνει διεθνώς ότι  η περιοχή είναι τουρκική επικράτεια , η άσκηση θα γίνει κανονικότατα  και δεν πρόκειται να ξανασχοληθεί με όποιες μελλοντικές αιτιάσεις ελληνικής κυβέρνησης.
  • Η τουρκική άσκηση αποκόπτει οποιαδήποτε προσπέλαση Ρόδου/Καστελόριζου ακόμα και για μεταφορά ασθενών με πλοίο, ελικόπτερο, αεροπλάνο, δεδομένου ότι θα εκτελείται η άσκηση  με πυρά, από τα 0 πόδια μέχρι 51000 πόδια.
  • Η σχεδίαση της τουρκικής άσκησης πέραν του γεγονότος ότι η Τουρκία παρανόμως αυξάνει την κυριαρχία της κατά 36νμ σε βάρος της Ελλάδας, δίνει μεγάλα οικονομικά οφέλη στην Άγκυρα. Και τούτο διότι «κατεβάζει ρολά»  στην περιοχή αυτή και απαγορεύει οποιαδήποτε εμπορική ή αεροπορική ή ναυτική κίνηση, αφού αποκόπτει  όλους τους αεροδιαδρόμους  από Ευρώπη προς Ανατολή και αντιστρόφως, καθόσον  από τη περιοχή αυτή διέρχονται οι αεροδιάδρομοι R-19 G-18 L-609. H σχεδίαση αυτή της τουρκικής περιοχής ασκήσεων αναγκάζει τις αεροπορικές εταιρείες να χρησιμοποιούν αεροδιαδρόμους του FIR Κων/λης με αποτέλεσμα πολλά εκατ. ευρώ από τα τέλη υπέρπτησης, που θα έπαιρνε η Ελλάδα, να πηγαίνουν στον Ερντογάν.
  • Οι τουρκικές ενέργειες για την άσκηση στην εν λόγω περιοχή παραβιάζουν το σύνολο της Σύμβασης Σικάγο ICAO και το Καταστατικό ΟΗΕ. Παρόλα αυτά  η ελληνική κυβέρνηση με την μέχρι τώρα αναιμική αντίδραση της μπροστά στην μετατροπή της διεθνούς θάλασσας σε τουρκική επικράτεια, δίνει χώρο στην Τουρκία  να εκτελεί έρευνες το Ρους Ρέις  νοτίως Καστελόριζου/Ρόδου- και ανατολικά του 28ου μεσημβρινού.
 Πηγή: militaire.gr

1 σχόλιο:

  1. Τώρα θα ενημερώσει και το Κουλό διεθνώς, ότι όοοοοολοι οι μακεδονομάχοι θα μεταφερθούν στην θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου για να ...
    ξεβρακωθούν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

(3)