Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2020

O «Ιανός» στην Ελλάδα



Με μεγάλη ένταση αναμένεται να ξεσπάσει ο μεσογειακός κυκλώνας «Ιανός» στην Ελλάδα. Οι εισηγήσεις των ειδικών που «τρόμαξαν» τον Χαρδαλιά.


Ένα σπάνιο και με πολύ μεγάλη ένταση φαινόμενο, ο μεσογειακός κυκλώνας «Ιανός», είναι ένα βήμα πριν το μεγάλο του ξέσπασμα. Οι προβλέψεις και οι εκτιμήσεις των μετεωρολόγων δεν είναι καθόλου καθησυχαστικές αντιθέτως τρομάζουν. Και αυτό για δύο λόγους.

Ο πρώτος, όπως εξηγούν στο iEidiseis, είναι ότι ο «Ιανός» δεν θα περάσει γρήγορα πάνω από την χώρα. Αντιθέτως, κινείται πολύ αργά, θα έχει δηλαδή μεγάλη διάρκεια και θα επηρεάσει ένα μεγάλο τμήμα της χώρας.

Ο δεύτερος και πολύ σοβαρός λόγος είναι ότι θα «βγάλει» πολύ βροχή και ακατάπαυστες καταιγίδες, οι άνεμοι θα φτάσουν ακόμη και τα 12 μποφόρ με αποτέλεσμα η χώρα να ζήσει ενδεχομένως πρωτόγνωρα πλημμυρικά φαινόμενα κάτι που όλοι μας απευχόμαστε.

Τι ήταν όμως αυτό που οδήγησε τον Νίκο Χαρδαλιά να προχωρήσει μετά την έκτακτη σύσκεψη -που πραγματοποίησε με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς- στις έκτακτες ανακοινώσεις.

Σίγουρα η πρωτόγνωρη ένταση με την οποία θα χτυπήσει ο Ιανός, τα δεδομένα που του παρουσίασαν οι ειδικοί και η ενημέρωση που έπρεπε με την σειρά του να κάνει σε όλους τους πολίτες.

Ωστόσο, σύμφωνα με πηγή του iEidiseis, που συμμετείχε και συμμετέχει στις αλλεπάλληλες συσκέψεις της ΓΓΠΠ, στην χθεσινή συνάντηση τέθηκαν επί τάπητος και οι περιοχές που θα έχουν, σύμφωνα με τα προγνωστικά μοντέλα, τα μεγαλύτερα προβλήματα.

Κάποιες από αυτές τις περιοχές είναι η Αργολίδα και η Κορινθία. Πρόκειται για δυο περιφέρειες στις οποίες χρειάζεται τεράστια προσοχή από τους κατοίκους και τιτάνιος αγώνας από τις αρχές ώστε να προλάβουν τα χειρότερα σενάρια.
Άμεση ενημέρωση τώρα και στο Google News - Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News

Και όταν λέμε για τα χειρότερα σενάρια, η πρόβλεψη ότι ενδέχεται να πέσουν ποσότητες βροχής από 200 έως 400 χιλιοστά νερού/ ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο κάνει τους πάντες να τρέμουν. Μιλάμε για 200 τόνους ή 400 τόνους νερού σε ένα τετραγωνικό χιλιόμετρο προκαλώντας φαινόμενα που κανείς δεν θέλει να βιώσει.

Στην συγκεκριμένη πρόβλεψη προχώρησε το ευρωπαϊκό κέντρο καταιγίδων Estofex, μια ομάδα ερευνητών που ειδικεύονται στους κυκλώνες, τις καταιγίδες και τα έντονα καιρικά φαινόμενα.

estofex 2

Σύμφωνα με το συγκεκριμένο μοντέλο η Πελοπόννησος θα βρεθεί στο «μάτι» του κυκλώνα και εκεί είναι που χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή.

Αυτό άλλωστε τόνισε και ο υφ. Πολιτικής Προστασίας στην χθεσινή του ενημέρωση μιλώντας για ένα σπάνιο φαινόμενο, ενώ για τις επιπτώσεις ανέφερε: «Οι επιπτώσεις του Ιανού, πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι, θα είναι παρεμφερείς με αυτές μιας ισχυρής κακοκαιρίας, όμως με ακόμα μεγαλύτερη ένταση, έκταση και διάρκεια. Ενδέχεται να προκληθούν υλικές ζημιές από τους ισχυρούς ανέμους και από προσκρούσεις αντικειμένων που θα ίπτανται από τον άνεμο. Μπορεί να υπάρξουν βλάβες σε στέγες, υδρορροές, παράθυρα, αλλά και πτώσεις δέντρων ή στύλων της ΔΕΗ. Ενδέχεται οι ισχυρές βροχοπτώσεις να προκαλέσουν αιφνίδιες πλημμύρες σε αστικές περιοχές. Ενδέχεται να προκληθούν πλημμύρες σε παράκτιες περιοχές, λόγω της ανόδου της στάθμης της θάλασσας εξαιτίας του υψηλού βαρομετρικού που δημιουργείται καθώς ο κυκλώνας φθάνει στην ξηρά. Ενδέχεται να υπάρξουν πρόσκαιρες διακοπές στην ηλεκτροδότηση, στις τηλεπικοινωνίες, στην ύδρευση και στην αποχέτευση, εξαιτίας βλαβών στα αντίστοιχα δίκτυα».

Παράλληλα, αναφέρθηκε σε τρεις σημαντικές οδηγίες – προειδοποιήσεις λέγοντας:

Όσοι βρίσκονται σε περιοχές που έχουν πλημμυρήσει στο παρελθόν ή βρίσκονται κοντά σε ποταμούς, χείμαρρους ή ακτές, αποφύγετε να μείνετε σε υπόγειους, ημιυπόγειους και ισόγειους χώρους. Εξετάστε το ενδεχόμενο για το διήμερο αυτής της κακοκαιρίας να μην παραμείνετε στα σπίτια σας και να φιλοξενηθείτε σε συγγενείς ή φίλους.
Αποφύγετε κάθε περιττή μετακίνηση κατά τη διάρκεια των έντονων καιρικών φαινομένων και ασφαλίστε τις πόρτες και τα παράθυρά σας ερμητικά, έχοντας πάντα υπόψη σε περίπτωση δημιουργίας χειμάρρων να μετακινηθείτε στα ψηλότερα σημεία του σπιτιού.
Μην διασχίζετε για κανένα λόγο χειμάρρους, ρέματα ή δρόμους που έχουν πλημμυρίσει, πεζοί ή με όχημα, εάν βρεθείτε στη θέση αυτή. Για κανένα λόγο.

Ειδικές οδηγίες από την ΓΓΠΠ

ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΜΜΥΡΑΣ

Αν είστε μέσα σε κτίριο

Εγκαταλείψτε υπόγειους χώρους και μετακινηθείτε σε ασφαλές υψηλό σημείο.

Αν βρίσκεστε σε ανοικτό χώρο

Μην διασχίσετε χείμαρρο πεζή ή με αυτοκίνητο.

Μείνετε μακριά από ηλεκτροφόρα καλώδια.

Εγκαταλείψτε το αυτοκίνητό σας αν έχει ακινητοποιηθεί καθώς ενδέχεται να παρασυρθεί ή να πλημμυρίσει.

Μην πλησιάζετε σε περιοχές όπου έχουν σημειωθεί κατολισθήσεις.

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΛΗΜΜΥΡΑ

Αν βρίσκεστε σε ανοικτό χώρο

Μείνετε μακριά από περιοχές που έχουν πλημμυρίσει ή είναι επικίνδυνες να ξαναπλημμυρίσουν τις επόμενες ώρες.

- η πλημμύρα ενδέχεται να έχει μεταβάλει τα χαρακτηριστικά γνώριμων περιοχών και τα νερά να έχουν παρασύρει μέρη του δρόμου, των πεζοδρομίων κλπ.

- εγκυμονούν κίνδυνοι από σπασμένα οδοστρώματα, περιοχές με επικίνδυνη κλίση, λασποροές κλπ.

- τα νερά ενδέχεται να είναι μολυσμένα αν έχουν παρασύρει μαζί τους απορρίμματα, αντικείμενα και νεκρά ζώα.

Προσέξτε να μην εμποδίζετε τα συνεργεία διάσωσης.

Μην πλησιάζετε σε περιοχές που έχουν σημειωθεί κατολισθήσεις και πτώσεις βράχων.

Ελέγξτε αν το σπίτι ή ο χώρος εργασίας σας κινδυνεύει από πτώση βράχων.

Αν πρέπει οπωσδήποτε να βαδίσετε ή να οδηγήσετε σε περιοχές που έχουν πλημμυρίσει

Προσπαθήστε να βρείτε σταθερό έδαφος.

Αποφύγετε νερά που ρέουν.

Αν βρεθείτε μπροστά σε δρόμο που έχει πλημμυρίσει σταματήστε και αλλάξτε κατεύθυνση.

Αποφύγετε τα λιμνάζοντα νερά. Ενδέχεται να αποτελέσουν καλούς αγωγούς ηλεκτρικού ρεύματος καθώς κρύβουν υπόγεια καλώδια ή διαρροές από εγκαταστάσεις.

Ακολουθείστε πιστά τις οδηγίες των αρμόδιων Αρχών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)