Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2020

Στρατιωτική θητεία: Κλειδώνει το 12μηνο - Πότε αρχίζει να εφαρμόζεται

Στρατιωτική θητεία: Κλειδώνει το 12μηνο - Πότε αρχίζει να εφαρμόζεται  Τι είπε για την αύξηση της στρατιωτικής θητείας ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος. 

Δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται πλέον η αύξηση της στρατιωτικής θητείας

Μιλώντας στο ΟΡΕΝ, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος προανήγγειλε από τη Θάσο πως η αύξηση της στρατιωτικής θητείας στους 12 μήνες, για τον Στρατό Ξηράς, θα εφαρμοστεί σύντομα. Παράλληλα, στρατιωτικές πηγές προσδιορίζουν πως η θεσμοθέτηση της αύξησης της θητείας για τον Στρατό Ξηράς θα γίνει τον Ιανουάριο.

Σύμφωνα με το εν λόγω ρεπορτάζ, υπάρχει σκέψη αυτή η αλλαγή να γίνει από την πρώτη ΕΣΣΟ, του πρώτου μήνα του 2021, ωστόσο, είναι ανοικτό το ενδεχόμενο να γίνει τελικά με την ΕΣΣΟ του Μαρτίου. «Η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία είναι ισχυρές και διασφαλίζουν τις συνθήκες, ώστε οι Ένοπλες Δυνάμεις να προστατεύουν την εδαφική κυριαρχία της χώρας και τα κυριαρχικά της δικαιώματα, δημιουργώντας ισχυρή αποτροπή έναντι κάθε επιβουλής», δήλωσε ο υπουργός Ενικής Άμυνα και προσέθεσε:

«Με τον δεδομένο σχεδιασμό για προσλήψεις επαγγελματιών οπλιτών, έλευση περισσότερων στρατευσίμων, από την αύξηση της θητείας στους 12 μήνες που θα γίνει σύντομα και την αύξηση των σπουδαστών των παραγωγικών σχολών που βγάζουν τους αξιωματικούς στον Στρατό Ξηράς, την πολεμική αεροπορία και το πολεμικό ναυτικό, είναι δεδομένο ότι θα έρθουν περισσότεροι στον Έβρο να υπηρετήσουν».

Για ενδεχόμενες αλλαγές στη στρατιωτική θητεία στην Ελλάδα είχε μιλήσει από το βήμα της ΔΕΘ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ωστόσο, ο πρωθυπουργός δεν είχε εστιάσει στην αύξηση της θητείας στο Στρατό Ξηράς, παρά στο ενδεχόμενο της υποχρεωτικής στράτευσης των νέων στα 18 τους χρόνια. Ο κ. Μητσοτάκης είχε πει πριν από έναν μήνα πως η κυβέρνηση εξετάζει την υποχρεωτική στράτευση στα 18. Όπως εξήγησε τότε, αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα αφενός τη διευκόλυνση του προγραμματισμού των Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ θα βοηθήσει και στη δημιουργία ενός καθεστώτος ισότητας για όλους τους στρατεύσιμους. 

«Θα μπαίνουν όλοι την ίδια ηλικία και αν κάποιος έχει περάσει στο πανεπιστήμιο, όπως γίνεται σε Κύπρο και Ισραήλ, θα μεταθέσει την είσοδό τους για ένα χρόνο και θα υπηρετήσει τη θητεία του στα 18» είπε χαρακτηριστικά. Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι δεν έδωσε παραπάνω λεπτομέρειες, αφού όπως ο ίδιος είπε δεν υπάρχει κάποια οριστική απόφαση. «Θα το θέσω στον δημόσιο διάλογο, πρέπει να το ζυγίσουμε και να δούμε πόσο ωφέλιμο είναι», είχε τονίσει.

Πηγή: ieidiseis.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)