Με επιστολή του προς Γενικό Γραμματέα
Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων, και κοινοποίησή της προς
τον Περιφερειάρχη Απόστολο Τζιτζικώστα και τον Αντιπεριφερειάρχη Ιορδάνη
Τζαμτζή, ο Γιώργος Καρασμάνης
· Ως προς ορισμένους που – μετά την απάντηση στην αναφορά της 17ης Σεπτεμβρίου, ότι ¨θα καταβληθούν προσπάθειες για να αποκτήσει το έργο μελετητική ωριμότητα¨ - απέκτησαν ξαφνικό και όψιμο ενδιαφέρον για το Φράγμα, είναι προφανές τούτο: Ότι δεν διάβασαν (ή δεν κατάλαβαν) τον αστείο ισχυρισμό περί της δήθεν ανάγκης να προηγηθεί η κατασκευή ενός… δρομίσκου και ¨δεν συμμαζεύεται¨, και την παράταση που ζήτησε – και πήρε – ο ανάδοχος μέχρι το… 2021!
Την επόμενη φορά, ας είναι προσεκτικότεροι…
Ακολουθεί η επιστολή
Φίλε Γενικέ
Προ τριμήνου και προκειμένου να έχεις μια πλήρη και σαφή εικόνα για την πορεία της υπόθεσης του Φράγματος Αλμωπαίου, σου είχα στείλει σχετικό ενημερωτικό σημείωμα, και σου είχα ζητήσει να συγκαλέσεις μια σύσκεψη με τα αρμόδια στελέχη, τον ανάδοχο του έργου και εμού παρόντος ώστε, επιτέλους, να ξεπεραστούν τα όποια εμπόδια και να ξεκινήσει άμεσα η κατασκευή του.
Ακολούθησε μια απάντηση σε αναφορά πολίτη για το συγκεκριμένο θέμα, στην οποία επαναλαμβάνονταν όσα μέχρι τώρα γνωρίζουμε και, επιπλέον, μας ¨πληροφορούσε¨ ότι ο ανάδοχός έχει ζητήσει… παράταση μέχρι το Σεπτέμβρη του 2021 και, μάλιστα, ότι έχουν κινηθεί και οι διαδικασίες για τη χορήγησή της!
Αυτό, γενικέ, με εξόργισε και θα θυμάσαι ότι αυθημερόν – στις 18/9 – σου τηλεφώνησα τονίζοντάς σου χαρακτηριστικά ότι ¨αυτά που γίνονται είναι ανήκουστα¨ και σου επανέλαβα την ανάγκη να συγκαλέσεις άμεσα την περιβόητη σύσκεψη των αρμοδίων. Ζήτησες από πλευράς σου μια ¨πίστωση χρόνου¨ για να ολοκληρώσεις όπως μου είπες τρέχουσες διαδικασίες για θέματα μεταφοράς κονδυλίων από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης και εκείνο της Αλιείας για να αντιμετωπιστούν οι ζημιές από τις επιπτώσεις της πανδημίας.
Έκτοτε, ο χρόνος τρέχει και ακόμη δεν βλέπουμε τίποτα.
Η περιβόητη πλέον μελέτη για έναν δρομίσκο Γ΄ κατηγορίας έκανε δύο χρόνια να ολοκληρωθεί και τελικά είναι αχρείαστη! Ενώ όπως επανειλημμένα έχω επισημάνει, σύμφωνα με έγκυρους μελετητές, η μελέτη που χρειαζόταν ήταν πολύ απλή και ο χρόνος για να γίνει δεν απαιτούσε παραπάνω από λίγα εικοσιτετράωρα.
Αποδεικνύεται άλλωστε αυτό και από το γεγονός ότι το Δασαρχείο της Έδεσσας δεν έχει αποδεχτεί την αναγκαιότητά της και έχει ζητήσει μια απλούστερη μελέτη, που ακόμη δεν έχει αποσταλεί! Αλλά, από πάνω, ο ανάδοχος ζητάει και… ένα χρόνο παράταση!
Δηλαδή, ούτε λίγο ούτε πολύ, αυτό το δρομάκι λίγων εκατοντάδων μέτρων, έδωσε την πρόφαση, το ¨πάτημα¨, στην προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου, για να μη συμπεριλάβει – παραμονές των τελευταίων εκλογών – το Φράγμα Αλμωπαίου στα 29 Φράγματα που υπέγραψε!
Και εμείς, τί κάνουμε; Δεκαπέντε μήνες τώρα, είμαστε στον ίδιο παρονομαστή! Δηλαδή στο ¨τίποτα¨. Συνεχίζουμε απλά την αναβλητικότητα που μας άφησαν οι προηγούμενοι! Ήδη, αυτή η διαβόητη μελέτη για τον Αλμωπαίο, έχει ¨φάει¨ τρία Προγράμματα ΠΑΑ: 2000-2007, 2007-2013 και 2014-2020 και… ακόμη πάει λέγοντας. Παρά το γεγονός ότι επί υπουργίας μου, επιταχύνθηκαν οι διαδικασίες και διασφαλίστηκαν 436 εκατομμύρια για Φράγματα, αλλά το δικό μας Φράγμα μένει απ’ έξω! Απίστευτο, εξοργιστικό, αλλά είναι η πραγματικότητα.
Συνεπώς, εκφράζοντας και την συνεχώς ογκούμενη δυσφορία και οργή των συντοπιτών μου, αυτό που έχω να πω εν κατακλείδι είναι «ως εδώ». Το γαϊτανάκι των παρατάσεων επί παρατάσεων και των αναβολών επί αναβολών, από το 2015 – 2019 πού δεν έγινε απολύτως τίποτε, δεν μπορεί επ’ ουδενί να πάει άλλο. Και, προσωπικά, αγαπητέ Γενικέ, το ζήτημα για μένα είναι ¨κόκκινη γραμμή¨.
Να συγκληθεί λοιπόν άμεσα η σύσκεψη την οποία έχω ζητήσει εδώ και τρεις μήνες, και το αργότερο μέσα σε ένα τετράμηνο να αρθούν οι κατασκευασμένες από την προηγούμενη ηγεσία εκκρεμότητες και να ολοκληρωθούν όλες οι διαδικασίες χωρίς άλλες προσχηματικές ¨παρατάσεις¨. Έλεος πια μ’ αυτό το ¨βιολί¨! Όταν μάλιστα, όπως θα έχεις διαπιστώσει από τα στοιχεία που σου έχω στείλει, η απάντηση του Υπουργείου από το 2017 είναι ότι, μετά την απόφαση για τους περιβαλλοντικούς όρους που θα ενσωματώνονταν στην οριστική μελέτη, θα υποβάλλονταν τα τεύχη δημοπράτησης και η μελέτη σκοπιμότητας για να ολοκληρωθεί η σύμβαση.
Όπερ έδει δείξαι, φίλε Γενικέ...
ΓΙΏΡΓΟΣ ΚΑΡΑΣΜΑΝΗΣ
Βουλευτής Πέλλας
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου