Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2020

Τι απέγιναν οι "μακεδονομάχοι" της ΝΔ...



...και τι λένε για τα ελληνοτουρκικά... 

Τα μνημόνια με τη Βόρεια Μακεδονία έχουν παραπεμφθεί στις καλένδες και στη ΝΔ επικρατεί φαινομενική εσωκομματική ηρεμία, αφού οι “μακεδονομάχοι” έχουν κρεμάσει τις πανοπλίες και σιωπούν για την Τουρκία. 
 Η συμφωνία των Πρεσπών κινδύνευε να... εξελιχθεί στο “σκίζω τα μνημόνια” του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θέλησε να ξεφύγει από την εσωκομματική παγίδα, καταγγέλλοντας μεν την τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πως αντάλλαξε τις συντάξεις με το όνομα της Μακεδονίας, προειδοποιώντας δε ότι μετά την κύρωση από την ελληνική Βουλή, η χώρα θα ήταν πλέον δεσμευμένη και δεν θα μπορούσε να την ακυρώσει. 

 Αυτός ο ελιγμός, που βασιζόταν εξάλλου σε μια διπλωματική πραγματικότητα, σε σημαντικό βαθμό απέδωσε, καθώς όταν η Νέα Δημοκρατία έγινε

κυβέρνηση και όχι μόνο δεν ακύρωσε τη συμφωνία, αλλά την αξιοποίησε στο πλαίσιο της εξωτερικής πολιτικής, με κύριο γνώμονα τις καλές σχέσεις με ΗΠΑ και Γερμανία, καθώς και με το βλέμμα στην πολύ πιο σημαντική απειλή της Τουρκίας, οι “μακεδονομάχοι” της κοινοβουλευτικής ομάδας και του κόμματος είχαν ένα επιχείρημα για να κρεμάσουν τις πανοπλίες τους. 

 Η ΝΔ όμως δεν έπαψε να βασανίζεται από εσωτερικές αντιφάσεις, καθώς αφενός με την ανάληψη της εξουσίας κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης όπως ο Νίκος Δένδιας και ο Νίκος Παναγιωτόπουλος μίλησαν θετικά για τη συμφωνία των Πρεσπών που το κόμμα τους στην αντιπολίτευση καταδίκαζε, ενώ βουλευτές και υπουργοί “μακεδονομάχοι” προσπαθούσαν να βρουν καταφύγιο στην αόριστη υπόσχεση πως θα βελτίωναν επιμέρους σημεία της συμφωνίας. 

 Η δε “απειλή” ότι η Ελλάδα θα έβαζε διαρκή βέτο στην πορεία της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ εξανεμίστηκε, μπροστά στη ρεαλιστική διαπίστωση ότι η Αθήνα δεν είχε άλλη επιλογή παρά να στηρίξει την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων και μέσω αυτής της πολιτικής να επιδιώξει να λυθούν διμερή ζητήματα. 

 Η στάση Σαμαρά “Αρχηγός” των γαλάζιων “μακεδονομάχων” ήταν και παραμένει βεβαίως ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, που έχτισε άλλωστε την πολιτική καριέρα και το προφίλ του πάνω στο Σκοπιανό. Ο κ. Σαμαράς, που δεν βρέθηκε όπως φέρεται να επιθυμούσε αρχικά στην Κομισιόν αλλά παραμένει βέβαια ενεργός πολιτικά, φρόντισε πρόσφατα να διαμηνύσει στο Μαξίμου μέσω του Προέδρου της Βουλής ότι δεν θα ψήφιζε τα μνημόνια συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία. Το επιχείρημα ότι το ένα εξ αυτών των μνημονίων αφορούσε τον έλεγχο του FIR της Βόρειας Μακεδονίας από την ελληνική Πολεμική Αεροπορία και ότι σε διαφορετική περίπτωση η Τουρκία θα έβρισκε αφορμή να απλώσει το μακρύ της χέρι στα Βαλκάνια, δε συγκίνησε τον Καλαματιανό. Ούτε οι δηλώσεις σιγουριάς της κυβέρνησης ότι στις ψηφοφορίες (που με αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν ονομαστικές), η ΝΔ δεν θα είχε κανένα πρόβλημα. Έτσι και επειδή ο φόβος φυλάει τα έρμα, αλλά και επειδή ο κ.Σαμαράς δεν ήταν ο μόνος στην κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ που δεν ενθουσιαζόταν διόλου στην προοπτική να ψηφίσει τα μνημόνια με τη Βόρεια Μακεδονία με αποτέλεσμα το κυβερνών κόμμα να μη βρίσκει εισηγητή και να αναλάβει ως άνθρωπος του κ.Μητσοτάκη ο Άγγελος Συρίγος, οι σχετικές ψηφοφορίες ανεβλήθησαν επ’ αόριστον ή όπως είπε με το γνωστό του στυλ ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας οι ημερομηνίες ψήφισης “δεν είναι ορατές”. 

 Ο κ. Σαμαράς στο τελευταίο συνέδριο τη ΝΔ το Δεκέμβριο του 2019 είχε θέσει εξάλλου ζήτημα αποδέσμευσης της χώρας από τη συμφωνία των Πρεσπών, απουσίαζε από την ψήφιση της τροπολογίας για ΠΑΟΚ- Ξάνθη με συνεργάτες του να διαμηνύουν στη συνέχεια πως “ούτε δίνει εξηγήσεις, ούτε θα μπορούσαν να του έχουν ζητηθεί”, δεν είχε ψηφίσει την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου τον περασμένο Ιανουάριο και ταυτόχρονα είχε εκφράσει τη διαφωνία του σε διάλογο με την Τουρκία, ακόμη και στην προσφυγή στη Χάγη. 

Το ερώτημα είναι πότε θα είναι η επόμενη δημόσια παρέμβαση του για τα εθνικά θέματα, καθώς κινείται πάντα με προσοχή ώστε να μη δώσει λαβές στο Μαξίμου να μιλήσει για υπονόμευση. Εξάλλου, όσο ο κ. Μητσοτάκης παραμένει ισχυρός στην πρωθυπουργία και δεν έχει μπροστά του κάλπη που θα αποτελούσε δοκιμασία, και η σαμαρική πτέρυγα πέρα από κάποιες υπόγειες γκρίνιες δεν έχει κανένα λόγο να ακολουθήσει οποιονδήποτε σε ρήξη. 

Οι ελιγμοί  Άδωνι
 
Πιο λεπτή ακόμη είναι η θέση σαμαρικών πρωτοκλασάτων στελεχών που ως υπουργοί της κυβέρνησης Μητσοτάκη καλούνται να ισορροπήσουν μεταξύ καταδίκης και εφαρμογής της συμφωνίας των Πρεσπών. Ακόμη και για ένα λαλίστατο πολιτικό όπως ο Άδωνις Γεωργιάδης, αυτό αποτελεί μία δύσκολη άσκηση ισορροπίας εκ των πραγμάτων. Παρόλα αυτά ο κ.Γεωργιάδης την περασμένη εβδομάδα δήλωσε ότι αν δοθεί η ευκαιρία, η κυβέρνηση θα αλλάξει τη συμφωνία των Πρεσπών, αλλά πως οι Αμερικανοί τους λένε ότι δε θα δοθεί ποτέ! 

 Ως υπουργός Ανάπτυξης πάντως ο κ. Γεωργιάδης υπέγραφε ένα απο τα τρία μνημόνια συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία, την οποία προεκλογικά δήλωνε ότι δε θα αποκαλούσε ποτέ με αυτή την ονομασία... 

 Η αγρανάπαυση Βορίδη 

 Πιο προσεκτικός από τον έτερο προερχόμενο από το ΛΑΟΣ συνάδελφο του, είναι ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης, ο οποίος όταν δέχτηκε “τρολάρισμα” από το ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή για τα μνημόνια με τη Βόρεια Μακεδονία, καλύφθηκε πίσω από το επιχείρημα ότι ο ίδιος και η ΝΔ είχαν προεκλογικά ξεκαθαρίσει ότι δε γινόταν να καταγγελθεί η συμφωνία των Πρεσπών και ότι το ελληνικό κράτος θα συνεχίσει να συνάπτει συμφωνίες με τη γειτονική χώρα. 

 Η πλάστιγγα, αίφνης, έγειρε προς τη σιωπή και για τον άλλοτε λαλίστατο «Μακεδονομάχο» βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνο Μπογδάνο.

 Οι έμμεσες απειλές Κυρανάκη- Μπογδάνου 

 Πίσω από το ίδιο επιχείρημα καλύπτονται όπως αναφέρθηκε γενικά οι βουλευτές της ΝΔ που αποφεύγουν πια τους υψηλούς εθνικοπατριωτικούς τόνους και εν γένει την οποιαδήποτε συζήτηση πάνω στο θέμα. Δύο πρόσωπα που είχαν σηκώσει ψηλά τη σημαία του “μακεδονικού αγώνα” όταν κυρωνόταν η συμφωνία των Πρεσπών, οι βουλευτές Κωνσταντίνος Κυρανάκης (που είχε δημιουργήσει... trend με τη δήλωση του στο Νews24/7 πως δεν θα αποκαλέσει ποτέ τα Σκόπια, Βόρεια Μακεδονία) και Κωνσταντίνος Μπογδάνος, φέρονται ακολουθώντας το παράδειγμα Σαμαρά να απείλησαν ότι θα απείχαν από την ψηφοφορία για τα τρία μνημόνια. Ο κ. Κυρανάκης ειδικότερα άφησε (Κοntra) ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για το τι θα έπραττε. 

 Οι “μακεδονομάχοι” δεν έγιναν “τουρκοφάγοι”

 Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι η πλειοψηφία των τότε “μακεδονομάχων”, κρατά νηφάλια στάση όλο το τελευταίο διάστημα με τις προκλήσεις της Τουρκίας- ευτυχώς δηλαδή για τη χώρα. Καθοριστικό ρόλο σε αυτό έπαιξε το γεγονός ότι η κυβέρνηση με εισήγηση του αρχηγού ΓΕΕΘΑ έβγαλε όλο τον ελληνικό στόλο στο Αιγαίο μετά την έξοδο του Oruc Reis, ενώ οι διαρροές για επακούμβηση ελληνικής και τουρκικής φρεγάτας και για την αποτρεπτική δράση του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού κράτησαν ψηλά το εθνικό φρόνημα ιδίως στη δεξιά πτέρυγα του διαδικτύου. 

Ομοίως οι ανακοινώσεις Μητσοτάκη για ένα εξοπλιστικό πρόγραμμα- μαμούθ, ικανοποίησαν και μία πραγματική ανάγκη ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και τη δεξιά βάση. Προσώρας δεν υπήρξαν αντιδράσεις από τη δεξιά πτέρυγα της ΝΔ για τη... διπλωματική στάση της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ. Όταν ξεκινήσουν οι διερευνητικές βέβαια και η Άγκυρα επιχειρήσει να ανοίξει την ατζέντα βάζοντας και θέματα αποστρατικοποίησης νησιών ή γκρίζων ζωνών, αναμένεται ξεκάθαρη στάση της κυβέρνησης και ευλόγως. Όσο για τη Χάγη, αυτή η συζήτηση είναι έτσι κι αλλιώς μακριά. Είναι πάντως δεδομένο ότι καμία κυβέρνηση και ιδίως κυβέρνηση της κεντροδεξιάς δεν μπορεί να υπογράψει μία συμφωνία που θα μπορούσε να καταγγελθεί ως συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο...
 Βίκυ Σαμαρά 
news247.gr

 

3 σχόλια:

  1. Αν η πατρίδα το απαιτήσει και πάλι θα είμαστε εκεί!
    Θα βγάλουμε το βρακί μας και θα τον τουρλώσουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συνεχίζεται η προδοσία του κ. Τσούπρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πες ταααααααααααααα!
      Πότε θα βγάλεις όμως το βρακί σου για τον προδότη Γκαντέμη;
      Δε σε βλέπω πρόθυμο.Έπαθες γλουτιαίες χιονίστρες;
      Ξέρεις για τους χρήσιμους ηλίθιους;
      Όχι τίποτα άλλο, αλλά μη νομίζεις ότι δεν είσαι χρήσιμος δηλαδή...

      Διαγραφή

(3)