Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2020

Νέα μέτρα: «Σφράγισμα» συνόρων και νέα αυστηρή απαγόρευση μετακίνησης εκτός νομού

Έλλη Τριανταφύλλου       
Έλλη Τριανταφύλλου

Το «σφράγισμα» των συνόρων αλλά και την απαγόρευση μετακίνησης από περιοχή σε περιοχή φέρεται να εξετάζει η κυβέρνηση, καθώς η κατάσταση πάει από το κακό στο χειρότερο.

Όχι μόνο δεν είμαστε καθ' οδόν προς την εκκίνηση της διαδικασίας σταδιακής άρσης του lockdown, όπως από χθες άρχισαν να καλλιεργούν ορισμένοι στο κυβερνητικό στρατόπεδο, αλλά αντιθέτως η κατάσταση πάει από το κακό στο χειρότερο, ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα, που κυριολεκτικά «φλέγεται». Και παρουσιάζει αυτή τη δραματική εικόνα, με σχεδόν 1.000 κρούσματα σε μία μόλις μέρα στη Θεσσαλονίκη, παρά το γεγονός ότι στη συμπρωτεύουσα τα περιοριστικά μέτρα ξεκίνησαν πριν από το γενικό lockdown.

Σήμερα, ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης, θα έχει σύσκεψη με την Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων υπό τον καθηγητή Σωτ. Τσιόδρα, τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια και τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Χαρδαλιά, με τους οποίους, άλλωστε, συσκέφτηκε και χθες το απόγευμα, οπότε και επέστρεψε από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Το πρόβλημα της Βόρειας Ελλάδας είναι δυσεπίλυτο, καθώς τόσο στη Θεσσαλονίκη όσο και σε άλλους νομούς της Βόρειας Ελλάδας με βαρύ επιδημιολογικό φορτίο, τα μέτρα που έχουν τεθεί σε εφαρμογή είναι εξαιρετικά αυστηρά και ως εκ τούτου, τα περιθώρια περαιτέρω αυστηροποίησης του πλαισίου είναι μικρά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αν και οι οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν σήμερα, το μέτρο που σχεδόν προεξοφλείται ότι θα περιληφθεί στα όσα είναι ήδη σε εξέλιξη, είναι η περαιτέρω αυστηροποίηση των περιορισμών και των ελέγχων στις μετακινήσεις μεταξύ περιφερειακών ενοτήτων.

Και αυτό, γιατί κατά τις ίδιες πηγές, οι ειδικοί χαρακτηρίζουν ως «υγειονομική βόμβα» τη μετακίνηση των εργατών γης από περιοχή σε περιοχή και από νομό σε νομό και θεωρούν ότι μόνο αν αυτή απαγορευτεί μπορεί να αποδώσουν τα υπόλοιπα μέτρα. Για τον ίδιον λόγο θα ενταθούν και οι έλεγχοι των εισροών στα χερσαία σύνορα, ενώ η κυβέρνηση φέρεται να είναι πολύ κοντά στην απόφαση για «σφράγισμά» τους.

Σε κάθε περίπτωση, η κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα χαρακτηρίζεται «οριακή» και πολλά από τα μέλη της Επιτροπής εκφράζουν φόβους ότι τα επόμενα 24ωρα θα γίνει ακόμα πιο δύσκολη. Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με την τελευταία καταγραφή που δόθηκε χθες το πρωί στη δημοσιότητα οι κλίνες για ασθενείς με κορονοϊό στη Θεσσαλονίκη, τα νοσοκομεία Χαλκιδικής, Κατερίνης και Καβάλας ήταν 211, εκ των οποίων οι 199 ήσαν κατειλημμένες και μόλις 12 κενές.

Δύσκολη θεωρείται και η Αθήνα για τη λήψη οριστικών αποφάσεων. Παρ'ότι οι επιδημιολόγοι εκφράζουν πολύ συγκρατημένη αισιοδοξία για μείωση των ημερήσιων κρουσμάτων, και ορισμένα στελέχη της κυβέρνησης σπεύδουν να προαναγγείλουν σταδιακή επάνοδο στην σχετική καθημερινότητα από τις αρχές Δεκεμβρίου, από υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές εκπέμπεται το μήνυμα ότι όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοικτά. Ακόμα και αυτό της 15νθήμερης παράτασης του lockdown που ισχύει και έχει προγραμματιστεί να λήξει στα τέλη του μήνα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)