Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2020

"Καρφιά" από EURACTIV: Μόνο ο Μητσοτάκης κατηγόρησε ανοιχτά τη νεολαία για την εξάπλωση του κορονοϊού

https://im2.7job.gr/sites/default/files/imagecache/1200x675/article/2020/47/329317-329066-5186609_edited.jpgΗχηρή απάντηση στη στοχοποίηση της νεολαίας από Ευρωπαίους αξιωματούχους με αφορμή την έξαρση του δεύτερου κύματος της πανδημίας δίνει το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Νεολαίας, σημειώνοντας ότι «ο εύκολος δρόμος είναι να δημιουργείς αποδιοπομπαίους τράγους». Στο δημοσίευμα του Euractiv τονίζεται ότι ο μόνος Ευρωπαίος ηγέτης που ανοιχτά κατηγόρησε τους νέους για την έξαρση των κρουσμάτων ήταν ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Ο εύκολος δρόμος είναι να δημιουργείς αποδιοπομπαίους τράγους. Τώρα δεν είναι η στιγμή να κατηγορούμε ο ένας τον άλλο καθώς όλοι μας επηρεαζόμαστε από την πανδημία με διαφορετικούς τρόπους” είπε στο Euractiv η Καρίνα Ώτενγκρούμπερ, πρόεδρος του Ευρωπαϊκό Φόρουμ Νεολαίας, (European Youth Forum, EYF).

«Ειδικά οι πολιτικοί, οφείλουν να περνούν μηνύματα συμπαράστασης. Πρέπει να σταθούν στο πλάι των πολιτών και να τους υποστηρίξουν», πρόσθεσε.

Με το δημοσίευμα του Euractiv, το EYF καλεί τους Ευρωπαίους ηγέτες να σταματήσουν να στοχοποιούν την νεολαία για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, αντίθετα θα πρέπει να στραφούν στα πραγματικά προβλήματα της νεολαίας. Την ανεργία, το γεγονός ότι αναγκάζονται να ζουν με τους γονείς τους και ταυτόχρονα καλούνται να είναι στην πρώτη γραμμή.

«Καθώς οι δείκτες της Covid-19 ανεβαίνουν σε πολλά σημεία της Ευρώπης τις τελευταίες εβδομάδες, αξιωματούχοι έδειξαν με το δάχτυλο τις κοινωνικές συναναστροφές μεταξύ των νέων ανθρώπων ως την πηγή του προβλήματος μετατρέποντας έτσι το δημόσιο διάλογο σε μια σύγκρουση γενεών», σημειώνεται.

«Εικόνες από τα αποκαλούμενα «corona parties» στα οποία επεμβαίνει η αστυνομία, με νέους ανθρώπους να μην τηρούν αποστάσεις μεταξύ τους, διαδίδονται από την αρχή της πανδημίας, αναπαράγοντας το στερεότυπο μιας νέας γενιάς που εμφανίζεται να αδιαφορεί για τις ευάλωτες ομάδες της κοινωνίας», συνεχίζει το άρθρο. 

Κι αν αυτή η πρακτική ακούγεται οικεία στα αυτιά των Ελλήνων, το άρθρο το επιβεβαιώνει: «Ορισμένοι Ευρωπαίοι πολιτικοί και ΜΜΕ έχουν επιχειρήσει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο να κατηγορήσουν τους νέους. Δημόσια, ο μόνος πολιτικός που το είπε καθαρά είναι ο συντηρητικός πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης».

 

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών την περασμένη εβδομάδα , ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε πει: «Η βασική αιτία διασποράς του ιού στην Ελλάδα και στην Ευρώπη ήταν η διασκέδαση νέων ανθρώπων και δεν το λέω αυτό ως κριτική... Είναι μία διαπίστωση και πρέπει να ακουστεί».

Το EYF υπογραμμίζει πως το θέμα είναι σαφώς πιο πολύπλοκο: «Πολλοί νέοι άνθρωποι ζουν ακόμα με τους γονείς τους, κάποιες φορές δεν έχουν καν αρκετό χώρο. Ένας στους έξι ανθρώπους σταμάτησαν να εργάζονται μέσα στην πανδημία», είπε η Ώτενγκρούμπερ, συμπληρώνοντας ότι η εύθραυστη πραγματικότητα της πανδημίας προσθέτει προβλήματα στους νέους.

«Καλούμε τους Ευρωπαίους ηγέτες να μην επαναλάβουν τα λάθη της οικονομικής κρίσης αλλά να επενδύσουν σε ένα βιώσιμο μέλλον για τους νέους όπως επίσης και σε ποιοτικές δουλειές», τόνισε η νεαρή ακτιβίστρια.

Η Ώτενγκρούμπερ έδωσε επίσης έμφαση στον μεγάλο αριθμό νέων που εργάζονται στον τομέα της υγείας, δηλαδή στην πρώτη γραμμή κόντρα στην Covid-19, αλλά και στα σούπερ μάρκετ όπου εκτίθενται σε κίνδυνο μόλυνσης καθημερινά.

Πάντως ακόμα και τα στατιστικά καταρρίπτουν τα επιχειρήματα των ηγετών. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του YouGov που επικαλείται το EYF, 83% των νέων τηρούν απαρέγκλητα τα μέτρα προστασίας, ενώ μόνο 2% αδιαφορούν γι’ αυτά.

Προς το τέλος του άρθρου αναφέρεται ότι στα περισσότερα κράτη - μέλη της ΕΕ, σε αντίθεση με την Ελλάδα, οι πολιτικοί αποφεύγουν να κατηγορήσουν ανοιχτά τους νέους. Το EYF παραθέτει στοιχεία για το τί συμβαίνει σχετικά με το θέμα σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Αναρτήθηκε από:tvxs.gr

 

1 σχόλιο:

  1. Δίκιο έχει. Αυτά τα πάρτι των νέων φάγανε Ιεράρχες και κολλήσανε τόσους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

(3)