Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2020

Το άνοιγμα των ναών και η μάχη της διαδοχής στην Εκκλησία

Βασίλης Σκουρής
Βασίλης Σκουρής

Το παρασκήνιο της συνεδρίασης της Ιεράς Συνόδου και τα μέτωπα της κυβέρνησης με πολλούς ιεράρχες. Το πολιτικό σκεπτικό της κυβερνητικής υποχώρησης στις απαιτήσεις της Αρχιεπισκοπής-που δεν είναι σίγουρο ότι ικανοποιεί ακόμα και μετριοπαθείς κληρικούς.

Ιδιαίτερα κρίσιμη θεωρείται η απόφαση που θα λάβει η Ιερά Σύνοδος που συνεδριάζει σήμερα και αύριο και οι τοποθετήσεις που θα υπάρξουν εντός αυτής, για το θέμα της λειτουργίας των ναών τις ημέρες των Χριστουγέννων και των Φώτων.

Η «συμπόρευση» κυβέρνησης και Ιερώνυμου, που σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη επιτεύχθηκε με τα βήματα πίσω που έγιναν και από τις δυο πλευρές μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν την Δευτέρα, αναμένεται να αμφισβητηθεί σκληρά στη διήμερη συνεδρίαση, ακόμα και από μετριοπαθείς κληρικούς.

Το κουβάρι, ωστόσο, μπερδεύεται ακόμα περισσότερο, καθώς το άνοιγμα των ναών εμπλέκεται στη μάχη της διαδοχής που έχει ξεκινήσει στην Εκκλησία, αφού αρχίζουν να λαμβάνουν πλέον την τελική τους μορφή τα στρατόπεδα που δημιουργούνται για την επόμενη μέρα στην οδό Φιλοθέης.

Το μπλοκ των υποστηρικτών του Αρχιεπισκόπου δεν είναι ενιαίο, ωστόσο τα βασικά του στελέχη είναι τα μετριοπαθέστερα στο εσωτερικό της Εκκλησίας, ενώ διαθέτουν και τους διαύλους επικοινωνίας με το Μέγαρο Μαξίμου και το πρωθυπουργικό περιβάλλον. Αναμένεται δε να υποστηρίξει τη συμφωνία με τον πρωθυπουργό, που οδήγησε σε υπαναχωρήσεις από την κυβέρνηση, έστω και αν η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων δεν αναθεωρήσει προς τα πάνω -υπό το καθεστώς πιέσεων που δέχεται- τον αριθμό των ατόμων που θα μπορούν να βρίσκονται εντός των ναών.

Αντιθέτως, οι σκληροί, όπως ο Μεσογαίας Νικόλαος, ο Ξάνθης Παντελεήμων, ο Σερρών Θεολόγος, ο Λαρίσης Ιερώνυμος, ο Καισαριανής Δανιήλ, ο Κερκύρας Νεκτάριος, ο Κυθήρων Σεραφείμ και άλλοι, αναμένεται να ακολουθήσουν επιθετική στάση, φτάνοντας μέχρι και την απόρριψη των κυβερνητικών αποφάσεων.

Ανεξαρτήτως δε των αποφάσεων της Ιεράς Συνόδου, ο κλεφτοπόλεμος των σκληρών της Εκκλησίας με την κυβέρνηση θα συνεχιστεί, καθώς ο κάθε Μητροπολίτης έχει την ευθύνη των αποφάσεων για τους ναούς της δικαιοδοσίας του.

Το Μέγαρο Μαξίμου, πάντως, δεν επιδιώκει απλώς να ελέγξει τη διαδοχή στην Εκκλησία, όποτε έρθει η συγκεκριμένη ώρα, αλλά και να αποδυναμώσει τους ιεράρχες εκείνους που αμφισβητούν τα μέτρα για την πανδημία, φοβούμενο πως μπορεί να αποτελέσουν στο παρασκήνιο τη «μαγιά» για την ίδρυση νέου κόμματος στο χώρο της ακροδεξιάς. Πρόβλημα, ωστόσο, αποτελεί ότι οι ιεράρχες αυτοί μπορεί να επηρεάσουν ένα σημαντικό κομμάτι των ψηφοφόρων της ΝΔ -και εκεί τα προβλήματα για τον πρωθυπουργό πολλαπλασιάζονται…

Πηγή: ieidiseis.gr

2 σχόλια:

  1. Τηρήστε τα μέτρα εσείς ευλαβικά.
    Μετά το αλισβερίσι των τιποτένιων,Θα έρθει ο μαυροφορεμένος στρατός των Τζεντάι και θα τα τινάξει όλα στον αέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. https://i.ytimg.com/vi/zLcZXjYsUus/hqdefault.jpg

    ΑπάντησηΔιαγραφή

(3)