Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2020

Κουτσούμπας: Μνημείο αντιλαϊκότητας...



...ο νέος προϋπολογισμός... 

 Επίθεση στη κυβέρνηση με την αναφορά πλήθους ζητημάτων εξαπέλυσε ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας μιλώντας στη Βουλή στα πλαίσια της συνεδρίασης για τον... νέο προϋπολογισμό του 2021, τον οποίο χαρακτήρισε «ανεδαφικό» και «μνημείο αντιλαϊκότητας», το βάρος του οποίου θα κληθούν να σηκώσουν οι εργαζόμενοι. 

Ο Δ. Κουτσούμπας μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στη περικοπή δαπανών στη δημόσια Υγεία, στην εργασία, «Οι σημερινές διαβεβαιώσεις σας, έχουν την ίδια αξιοπιστία με τις τοποθετήσεις σας έναν χρόνο πριν, στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2020. Τότε υποστηρίζατε πως η κατάσταση θα γίνει καλύτερη για τους εργαζόμενους, γιατί ο δείκτης οικονομικής αισιοδοξίας, συνεχώς ανεβαίνει, όταν στην Ευρώπη πέφτει. 

Αυτά λέγατε έναν χρόνο πριν και μάλιστα προ κορονοϊού», είπε ανοίγοντας την ομιλία του στη Βουλή ο ΓΓ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2021.

 «Ανεδαφικός, αντιφατικός και ατεκμηρίωτος προϋπολογισμός» 

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τον προϋπολογισμό που πρόκειται να ψηφιστεί το βράδυ, ο ΓΓ του ΚΚΕ, τον χαρακτήρισε ως «ανεδαφικό, αντιφατικό και ατεκμηρίωτο». Απευθυνόμενος στη κυβέρνηση πρόσθεσε είπε πως «οι δικές σας προβλέψεις είναι οι μοναδικές που αναφέρονται σε μια ταχεία ανάκαμψη το 2021, σε αντιπαράθεση με τις οικονομικές προβλέψεις όλων των διεθνών οργανισμών και την ίδια την κοινή λογική. Χαρακτηριστικά, ο ΟΟΣΑ έκανε λόγο για μείωση του ΑΕΠ πάνω από 10% το 2020 και αύξηση της τάξης τού 0.9% το 2021», επεσήμανε ο Δ. κουτσούμπας. 

 Συνάμα υπογράμμισε ότι «είναι προφανές ότι ο τουρισμός το 2021 θα αυξηθεί λίγο σε σχέση με το 2020, αλλά θα αργήσει πολύ να φθάσει τα επίπεδα του 2019, γιατί η κρίση στην Ευρωζώνη συνεχίζεται. Είναι γνωστό ότι τα κόκκινα δάνεια στις τράπεζες, έχουν πολλαπλασιαστεί και τη χρηματοδότηση που κάνετε για τη διάσωσή τους, πάλι ο λαός θα την πληρώσει. Είναι βάσιμες οι εκτιμήσεις για πάνω από 100.000 λουκέτα μικρών επιχειρήσεων. Ο κατάλογος των προφανών διαπιστώσεων, που είναι ανακόλουθες με την πρόβλεψή σας για ταχεία επαναφορά στην κανονικότητα, είναι τόσο μεγάλος που δε γίνεστε πιστευτοί όταν ισχυρίζεστε ότι δεν τις βλέπετε», σημείωσε σε έντονο ύφος.

 Αναφορικά δε, με τα στοιχεία που εντάσσει ο προϋπολογισμός ο Δ. Κουτσούμπας επεσήμανε ότι ο προϋπολογισμός του 2021 και οι εκτιμήσεις για το πώς η κυβέρνηση διαχειρίστηκε τη κρίση το 2020 όπως καταγράφεται, «είναι μνημεία αντιλαϊκότητας σε βάρος των εργαζόμενων». Εξηγώντας η θέση του είπε πως «το 2020 η ισχνή φορολογία των επιχειρήσεων έπεσε σχεδόν στο μισό. Διαχρονικά και με όλες τις κυβερνήσεις, το μεγάλο κεφάλαιο καταβάλλει μόλις ένα 5% των συνολικών κρατικών εσόδων», επίσης συμπλήρωσε ότι «το 2020 η φορολογία των επιχειρήσεων εμφανίζεται μειωμένη κατά 40%. 

 Ακόμα σημείωσε ότι ο προϋπολογισμός που πρόκειται να ψηφιστεί φέρνει για το 2021 «έμμεσους φόρους που φθάνουν το 56% των φορολογικών εσόδων, ποσοστό ακόμα μεγαλύτερο απ’ το παρελθόν. Δραστική αύξηση της φορολογίας των εργαζόμενων 3.5 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2020, που θα γονατίσουν τους εργαζόμενους που περιμένουν το 2021 για να πάρουν μια ανάσα», εκτίμησε ο ΓΓ του ΚΚΕ. 

 «Πολιτική φθηνότερης εργατικής δύναμης» το σχέδιο Πισσαρίδη 

Σφοδρή επίθεση εξαπέλυσε ο Δ. Κουτσούμπας και στο λεγόμενο σχέδιο Πισσαρίδη το οποίο η κυβέρνηση έχει υιοθετήσει αναφορικά με την οικονομική ανάπτυξη. Όπως είπε αποτελεί «πολιτική φθηνότερης εργατικής δύναμης», καθώς έχει ως κεντρικούς άξονες: 

 το νέο γύρο επίθεσης στα ασφαλιστικά δικαιώματα, την αύξηση της φορολογίας των εργαζόμενων για να ελαφρυνθεί το κεφάλαιο, 
την προώθηση μεταρρυθμίσεων στο κράτος, προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου, 
τη νέα μείωση των παροχών σε υγεία, παιδεία και κοινωνική προστασία, την προώθηση των επενδύσεων.

 «Τι λέει το σχέδιο Πισσαρίδη; Μιλάει για μεγάλη μείωση του αριθμού των μικρών επιχειρήσεων, που σημαίνει προλεταριοποίηση των αυτοαπασχολούμενων, που ΕΕ και ΣΕΒ μόνιμα κατηγορούν ως “φτώχεια των εθνών». Και φυσικά μιλάει για κλιμάκωση της πολιτικής της φθηνότερης εργατικής δύναμης, δηλαδή κι άλλο μείωση του εργατικού εισοδήματος», υπογράμμισε επίσης.

 Κατά την τοποθέτησή του υπογράμμισε ακόμα ότι «ο δρόμος που ακολουθείτε εσείς, όπως αποτυπώνεται και μέσα από το νέο κρατικό προϋπολογισμό, φέρνει περισσότερη φτώχεια, ανεργία, μαζί με εξαντλητικά ωράρια για όσους έχουν την τύχη να εργάζονται, φέρνει νεκρούς από έλλειψη υποδομών στα νοσοκομεία, ψηφιακή καταστολή για να αυγατίζουν τα κέρδη σας, πολεμικές εμπλοκές για τα συμφέροντα των συμμάχων σας»... 

 Διαβάστε όλο το άρθρο ΕΔΩ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)