Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2020

Γιατί τόσα λίγα τεστ λίγο πριν τις κρίσιμες αποφάσεις για το άνοιγμα ή όχι κρίσιμων τομέων της οικονομίας;

Βασίλης Σκουρής
Βασίλης Σκουρής

Σοβαρές διαφωνίες και μεταξύ των μελών της Επιτροπής και μεταξύ υπουργών, αλλά και ανάμεσα στο στενό επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου.

Σημαντικά ερωτήματα προκαλεί η επιλογή των αρμοδίων να προχωρήσουν σε πολύ λίγα μοριακά τεστ την Κυριακή, με αποτέλεσμα να καλλιεργείται αμφιβολία όχι μόνο για τον πραγματικό αριθμό των κρουσμάτων, αλλά και για τη σκοπιμότητα της σχετικής απόφασης.

Διαβάζουμε από το ρεπορτάζ της Δευτέρας του iEidiseis το απόγευμα της Δευτέρας, που προκάλεσε αίσθηση, καθώς κατέγραφε και αναδείκνυε το πρόβλημα της ημέρας, με τα πολύ λίγα τεστ, τη μείωση -ένεκα αυτού- των κρουσμάτων, αλλά και τον διπλασιασμό της θετικότητας:

«Σε 1.251 ανήλθαν τα νέα κρούσματα σήμερα με τον αριθμό αυτό να προβληματίζει τόσο λόγω της καταγραφόμενης αύξησης των ημερήσιων μολύνσεων (904 την Κυριακή) όσο και επειδή οι εν λόγω θετικές διαγνώσεις προέκυψαν από μόλις 6.105 μοριακά (PCR) τεστ.

Σύμφωνα με τη χθεσινή επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, το περασμένο 24ωρο «είχαν ελεγχθεί 2.479.161 κλινικά δείγματα ενώ από Μονάδες Υγείας και Κλιμάκια του ΕΟΔΥ που διενεργούν ελέγχους Rapid Ag έχουν ελεγχθεί 264.490 δείγματα», ενώ το σύνολο των κλινικών δειγμάτων που ελέγχθηκαν κατά την αποψινή αναφορά του αρμόδιου Οργανισμού είναι 2.485.266, με τη διαφορά των δύο μεγεθών να «δίνει» την εικόνα των πολύ λίγων ελέγχων σε σχέση με όσα πραγματοποιούνται συνήθως.

Από τα παραπάνω στοιχεία - επί των μοριακών τεστ - προκύπτει πως ο δείκτης της θετικότητας «εκτοξεύτηκε» στο 20,49%, δηλαδή 20 άνθρωποι ανά 100 τεστ βρέθηκαν θετικοί, ενώ χτες ήταν στο 9,81% (904 περιστατικά του ιού επί 9.214 τεστ)».

Είναι όντως απορίας άξιον πώς επιλέγεται η στρατηγική των ολίγων τεστ, ιδίως όταν η κυβέρνηση βρίσκεται ενώπιον κρίσιμων αποφάσεων για το αν θα ανοίξει κρίσιμους, αλλά και λιγότερο κρίσιμους, τομείς της οικονομίας. Τα ολίγα τεστ δεν βοηθούν στην ανάδειξη της πραγματικής εικόνας, με σοβαρό κίνδυνο να οδηγήσουν σε όχι σωστές αποφάσεις, με αποτέλεσμα τυχόν ανοίγματα να συμβάλλουν στην αναζωπύρωση της νόσου. Επιπλέον δίνονται επιχειρήματα σε ουκ ολίγους να κάνουν λόγο για σκοπιμότητες, ώστε να επιτραπεί το άνοιγμα μερικών, έστω, κλάδων της οικονομίας, ώστε να μη χαθεί τελείως για αυτούς η χριστουγεννιάτικη περίοδος.

Το πρόβλημα καθίσταται περισσότερο περίπλοκο, καθώς για το άνοιγμα συγκεκριμένων κλάδων υπάρχουν σοβαρές διαφωνίες όχι μόνο μεταξύ των επιστημόνων, αλλά και μεταξύ υπουργών, ακόμα και μεταξύ στενών συνεργατών του πρωθυπουργού, γεγονός που αναδεικνύει και την πίεση που υπάρχει τόσο για τον περιορισμό της πανδημίας, όσο και για το άνοιγμα της αγοράς. Για τις σωστές αποφάσεις, ωστόσο, χρειάζονται επαρκή και σωστά στοιχεία, κάτι για το οποίο δεν συμβάλλουν τα ολίγα τεστ που πολλές φορές, ιδίως τα Σαββατοκύριακα, διεξάγονται.

Πηγή:ieidiseis.gr

Βασίλης Σκουρής
Βασίλης Σκουρής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)