Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου 2020

Πιστοποιητικό εμβολιασμού: Αλαλούμ στην κυβέρνηση - Κικίλια ή Θεοχάρη να πιστέψουμε;

Πιστοποιητικό εμβολιασμού: Αλαλούμ στην κυβέρνηση - Κικίλια ή Θεοχάρη να πιστέψουμε;

 

Νέο κυβερνητικό αλαλούμ για το πιστοποιητικό εμβολιασμού. Άλλα λέει ο Βασίλης Κικίλιας και άλλα ο Χάρης Θεοχάρης.

Καμία συνεννόηση για ακόμη μια φορά στην κυβέρνηση. Μετά το χάος και τον σάλο που δημιουργήθηκε με τους πρώτους εμβολιασμούς, σειρά πήρε το πιστοποιητικό εμβολιασμού και αν τελικά ποιοι θα μπορούν να ταξιδεύουν και ποιοι όχι.

Ειδικότερα, σήμερα ο υπουργός Υγείας και κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε ξεκαθάρισε ότι το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα είναι για «ιδίαν χρήση», απαντώντας στην ερώτηση:

-«Πότε θα χορηγείται το πιστοποιητικό εμβολιασμού; Υπάρχει σκέψη να ζητείται από τους πολίτες να το επιδεικνύουν, για παράδειγμα, σε δημόσιες υπηρεσίες, ή στην περίπτωση που κάποιος θέλει να ταξιδέψει;». 

«Δεν υπάρχει τέτοια σκέψη, το πιστοποιητικό είναι για ιδία χρήση, καταχωρείται στο Μητρώο Εμβολιασμού της ΗΔΙΚΑ, όταν ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός. Θα μπορεί ο πολίτης να μπαίνει στο gov.gr, παίρνω μαθήματα για αυτό από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, με κωδικούς του Taxis και να το εκτυπώνει. Το πιστοποιητικό θα έχει ψηφιακή σφραγίδα του Ελληνικού Δημοσίου και ο πολίτης θα μπορεί να ξέρει τις δόσεις και τις ημερομηνίες που το έκανε» με τον υπουργό Τουρισμού να μας λέει ακριβώς τα αντίθετα.

Μιλώντας ο κ. Θεοχάρης στο Πρώτο Θέμα είπε ότι το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα χρησιμοποιείται στα ταξίδια αλλά και σε κάθε περίπτωση ζητηθεί από τον πολίτη.

Χωρίς το πιστοποιητικό, οι πολίτες θα πρέπει να κάνουν τεστ για τον κορονοϊό ή να μπαίνουν σε καραντίνα πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας: «Σε κάθε εμβολιασμένο, οι αρμόδιες υπηρεσίες του ελληνικού κράτους θα χορηγούν ένα πιστοποιητικό σε ψηφιακή μορφή.

Το οποίο και θα επιδεικνύει σε όποια αρχή, εθνική ή άλλη, το ζητήσει. Αντίστοιχες διαδικασίες ακολουθούν οι περισσότερες χώρες, στην Ευρώπη και όχι μόνον».

Μάλιστα προχώρησε και ένα βήμα παραπάνω: «Στην τρέχουσα φάση είναι ανοιχτή η συζήτηση, σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, για το πώς τα πιστοποιητικά εμβολιασμού θα έχουν κοινή αναγνώριση μεταξύ χωρών αναχώρησης-προορισμού για τους τουρίστες, τουλάχιστον σε ευρωπαϊκό επίπεδο και, γιατί όχι, και ευρύτερα».

Σημειώνεται ότι σε δεύτερη ερώτηση για το διαβατήριο εμβολιασμών ο Βασίλης Κικίλας επεσήμανε ότι είναι εκτός συνάφειας της αρμοδιότητάς του, λέγοντας επίσης ότι «είναι πολύ πρώιμο να συζητηθεί και πως θέλει πολύ μεγάλη προσοχή». 

Πάντως ο κ. Πέτσας έχει δηλώσει ότι με την χορήγηση και της δεύτερης δόσης του εμβολίου θα παρέχεται στον πολίτη πιστοποιητικό εμβολιασμού το οποίο θα είναι και στα αγγλικά.

Σημειώνεται ότι στο πιστοποιητικό θα αναγράφεται πότε έγινε η πρώτη δόση του εμβολίου, η δεύτερη δόση, ο χώρος και η ώρα έγινε ο εμβολιασμός και εκτός από το ονοματεπώνυμο του εμβολιαζόμενου θα υπάρχει ο ΑΜΚΑ και η εταιρεία του εμβολίου.

Τελευταία τροποποίηση στις Δεκ 30, 2020

Πηγή: ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)