Σε αυτές τις περιοχές τα κρούσματα προβληματίζουν τους ειδικούς, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο Υπ. Υγείας, κ. Βασ. Κικίλιας, στο πλάισιο της τακτικής ενημέρωσης για τον κορονοϊό. Ανησυχία και για τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις των εμβολίων.
Στις περιοχές που προβληματίζουν εντονότερα τους ειδικούς αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο Υπουργός Υγείας απόψε, τονίζοντας πως Σαντορίνη, Μύκονος, Βοιωτία, Ροδόπη, Δυτική Αττική και Λακωνία καταγράφουν τα περισσότερα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκων, το τελευταίο διάστημα.
Παράλληλα, ο κ. Κικίλιας «έκρουσε» καμπανάκι και για Μαγνησία, Εύβοια, Αχαΐα αλλά και για την Αττική, συνολικά, λόγω του αυξημένου ιικού φορτίου στις εν λόγω περιφέρειες.
Επικαλούμενος τα στοιχεία που του μετέφερε ο καθ. Σωτήρης Τσιόδρας, ο κ. Κικίλιας πρόσθεσε πως ο 7ήμερος κυλιόμενος μέσος όρος των κρουσμάτων ανήλθε στα 547, ενώ η μέση ηλικία των μολύνσεων προσδιορίστηκε στα 48 έτη.
Ο αρμόδιος Υπουργός μίλησε, ακολούθως, για αύξηση των κρουσμάτων στις ηλικίες 65 και άνω, σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα, γεγονός που προκαλεί ανησυχία για ευνόητους λόγους.
Παρουσιάζοντας έπειτα τα στοιχεία της Πολιτικής Προστασίας, ανέφερε πως τα επιβεβαιωμένα ενεργά κρούσματα σε όλη τη χώρα είναι 5.324 - τα περισσότερα εξ αυτών, τα 2.374, εντοπίζονται στην Αττική, ενώ 951 αφορούν στην Κεντρική Μακεδονία.
Τέλος, «σχετικώς υψηλή» παραμένει η «κάλυψη των ΜΕΘ», όπως ανέφερε, παρά τη μικρή μείωση του αριθμού των ασθενών σε απλές κλίνες αλλά και σε κλίνες ΜΕΘ.
Ανησυχία για τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις των εμβολίων
Στο κομμάτι της ενημέρωσης για τον εμβολιασμό, ο κ. Κικίλιας στάθηκε στο γεγονός πως η στρατηγική της Ελλάδας κινείται «σε δύο άξονες», όπως είπε, επί του παρόντος: «Πρώτον αναπτύσσουμε το εμβολιαστικό μας σχέδιο με βάση τη διαθεσιμότητα των εμβολίων και δεύτερον διασφαλίζουμε τη δεύτερη δόση σε αυτούς που κάνουν την πρώτη».
«Είναι αλήθεια πως η διαδικασία παραγωγής εμβολίων έτρεξε με πρωτοφανείς ρυθμούς. Μέσα σε λίγους μήνες με τη σύμπραξη όλων των δυνάμεων δημιουργήθηκαν εμβόλια ασφαλή και αποτελεσματικά» συνέχισε ο κ. Κικίλιας,ο οποίος επεσήμανε έπειτα: «Από την άλλη πλευρά όμως, η διάθεση των εμβολίων παρουσιάζει ανησυχητικές καθυστερήσεις αναφορικά με τις παραδόσεις στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Και «πέρα από τις αιτίες αυτής της καθυστέρησης, τις οποίες ούτε η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν γνωρίζει ξεκάθαρα, οφείλουμε να εξετάσουμε κάτι πολύ σημαντικό που σε μεγάλο βαθμό θα διαμορφώσει και το μέλλον του ίδιου του ευρωπαϊκού εγχειρήματος: η Ευρώπη των 27 κρατών, των 450 εκατομμυρίων πολιτών και με 22 τρισ. ΑΕΠ στα θέματα δημόσιας Υγείας οφείλει να διαπραγματεύεται από θέση ισχύος, να απλώσει ένα δίχτυ κοινωνικής προστασίας, προστατεύοντας τους πιο αδύναμους πολίτες, απέναντι σε επιχειρηματικούς ή διακρατικούς ανταγωνισμούς, αυτούς τους πολίτες που στη μεγάλη του πλειοψηφία συμμορφώθηκαν με τα πρωτοφανή μέτρα προστασίας της δημόσιας Υγείας» τόνισε ο κ. Κικίλιας, συμπληρώνοντας πως «οι επιχειρήσεις οφείλουν να αντιληφθούν ότι το σημαντικότερο μερίδιο της χρηματοδότησης για τα εμβόλια προήλθε από κρατικούς πόρους, δηλαδή από τα χρήματα των φορολογουμένων των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και βέβαια της χώρας μας».
«Τα κράτη μέλη και οι επιχειρήσεις γνωρίζουν πλέον καλά ότι χωρίς υγεία δεν υπάρχει οικονομία» υπογράμμισε ο κ. Κικίλιας.
Νέα αύξηση στα κρούσματα, ακόμη 32 θάνατοι
Συνεχίζεται η εξάπλωση του κορονοϊού στην Ελλάδα, με τον ΕΟΔΥ να ανακοινώνει 858 νέα κρούσματα το απόγευμα της Τετάρτης (27/1), παρά το πολυήμερο lockdown και τα πρόσθετα μέτρα στις «κόκκινες» περιοχές.Μάλιστα ο αριθμός αυτός των ημερήσιων μολύνσεων σημειώνει αύξηση σε σχέση με την εικόνα του περασμένου 24ωρου (842).
Σημειώνεται πως η πλειοψηφία των νέων περιστατικών του ιού, τα 409, συγκεντρώνονται στην Αττική, με την Αθήνα να μετρά τις 281 από τις θετικές διαγνώσεις αυτές, μέγεθος τριπλάσιο από τα νέα κρούσματα στη Θεσσαλονίκη (74).
Πολλπλά κρούσματα καταγράφονται και στις Π.Ε. Εύβοιας, όπου ανακοινώθηκαν 54 νέα, Κοζάνης, με 23, και Χαλκιδικής, με 22.
Αναλυτικά η κατανομή:
Σημειώνεται πως ο ΕΟΔΥ κατέγραψε και αύξηση του αριθμού των θανάτων, σε σχέση με την Τρίτη (21), καθώς τις τελευταίες ώρες αναφέρθηκαν ακόμη 32 απώλειες. Παράλληλα, οι διασωληνωμένοι ασθενείς στις ΜΕΘ ανήλθαν στους 274, διατηρώντας την πίεση στο ΕΣΥ.
Σε συνολικούς αριθμούς, οι θετικές διαγνώσεις στη χώρα ανήλθαν σε 154.083, ενώ οι θάνατοι από τη νόσο έφτασαν τις 5.724.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:
«Σήμερα ανακοινώνουμε 858 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορονοϊού (COVID-19), εκ των οποίων 11 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 154083, εκ των οποίων 52.1% άνδρες. Κατά την ιχνηλάτηση βρέθηκε ότι 5893 (3.8%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 47802 (62.8%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
274 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 69 ετών. 194 (70.8%) εκ των διασωληνωμένων είναι άνδρες. To 86.9%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.1090 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας.
Τέλος, έχουμε 32 νέους θανάτους από τη νόσο COVID-19, φθάνοντας τους 5724 θανάτους συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 3367 (58.8%) άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.4% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω».
- Δείτε ολόκληρη την επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, εδώ.
Πηγή:ieidiseis.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου