Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2021

Τα τρικ της συνταξιοδότησης με οφειλές στα ταμεία - Πότε συμφέρει η σύνταξη ανασφαλίστου

Χρήστος Μέγας
Χρήστος Μέγας

Συντάξεις και οφειλές στα ταμεία. Όσα πρέπει να γνωρίζουμε. 

Σύνταξη γήρατος με την συμπλήρωση των συμβατικών ορίων ηλικίας και αναπηρική με απόφαση του ΚΕΠΑ, μπορούν να λάβουν ακόμη και οι οφειλέτες των ασφαλιστικών ταμείων.

Οι οφειλές μπορούν να παρακρατηθούν από τη σύνταξη ανά μήνα, αρκεί αυτές να είναι ενός… λελογισμένου ύψους.

Για παράδειγμα, σύνταξη γήρατος μπορούν να λάβουν οι:

-Ασφαλισμένοι του ΟΓΑ με συνολικές οφειλές (κύρια οφειλή και προσαυξήσεις) έως 6.000 ευρώ. (Αν πρόκειται για σύνταξη αναπηρίας η οποία πρόκειται να χορηγηθεί πριν το 67ο έτος, τότε το ποσό της οφειλής περιορίζεται στα 4.000 ευρώ).

-Οι επιστήμονες ελεύθεροι επαγγελματίες (ασφαλισμένοι στο πρώην ΕΤΑΑ) με χρέη (κύρια οφειλή, αναγνωρίσεις πλασματικών χρόνων και προσαυξήσεις) έως 15.000 ευρώ.

-Οι ελεύθεροι επαγγελματίες (ασφαλισμένοι στο πρώην ΟΑΕΕ) με οφειλές έως 20.000 ευρώ, αλά μόνο 14.000 € κύρια οφειλή και τα υπόλοιπα από προσαυξήσεις και τέλη, πρόστιμα κ.λπ.).

Αν η οφειλή είναι υψηλότερη από τα ανωτέρω, κατά περίπτωση, ποσά θα πρέπει ο ασφαλισμένος να πληρώσει εφάπαξ το υπερβάλλον ποσό προκειμένου να μειώσει το ύψος της οφειλής κάτω του συγκεκριμένου ορίου. Και ακόλουθος να αιτηθεί σύνταξης, ώστε το υπόλοιπο ποσό να παρακρατηθεί, σταδιακά, από τις μηνιαίες απολαβές του.

Πότε δεν συμφέρει η αποπληρωμή της οφειλής…

Ωστόσο, αν κάποιος δανειστεί προκειμένου να μειώσει τις απαιτήσεις του ταμείου, πιθανότατα δεν θα δύναται να ανταποκριθεί στην αποπληρωμή του… ιδιωτικού χρέους που θα δημιουργήσει, καθώς σε πολλές περιπτώσεις οι παρακράτησης εξανεμίζουν μια χαμηλή σύνταξη. Και αυτό γιατί δεν ισχύει το ελάχιστο τεκμαρτό ποσό διαβίωσης, ούτε ο κανόνας για παρακράτηση μόνο του 25% της σύνταξης.

Παράδειγμα: Υπάρχουν περιπτώσεις που η σύναξη του ΟΑΕΕ βγήκα 600 ευρώ και η μηνιαία παρακράτηση ήταν 300 €, ώστε η οφειλή του 67χρονου να αποπληρωθεί σε 5 χρόνια.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, αν δηλαδή είναι να δαπανηθεί κεφάλαιο προκειμένου να μειωθεί η οφειλή προς το ταμείο (6.000 € στον ΟΓΑ, 15.000 € στο ΕΤΑΑ και 20.000 € στον ΟΑΕΕ) και στη συνέχεια η σύνταξη να περιορίζεται στο… μισό για πολλά χρόνια, είναι προτιμότερο να απευθυνθεί κάποιος στον ΟΠΕΚΑ για να λάβει σύνταξη ανασφάλιστου υπερήλικα. Σε αυτές τις περίπτωσης η παροχή ανέρχεται στα 360 € το μήνα και χορηγείται στο 67ο έτος της ηλικίας.

Το συνολικό ετήσιο ατοµικό φορολογητέο εισόδημα, καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούµενο µε ειδικό τρόπο εισόδηµα δεν πρέπει να υπερβαίνει το ποσό των τεσσάρων χιλιάδων τριακοσίων είκοσι (4.320) ευρώ ή, στην περίπτωση εγγάµων, το συνολικό ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα, καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούµενο µε ειδικό τρόπο εισόδηµα δεν υπερβαίνει το ποσό των οκτώ χιλιάδων εξακοσίων σαράντα (8.640) ευρώ.

Στο εισόδηµα δεν υπολογίζονται οι οικονομικές ενισχύσεις που χορηγούνται σε άτοµα µε αναπηρίες λόγω της αναπηρίας τους.

Πηγή: ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)