Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2021

Θεοφάνεια: Ουρές πιστών έξω από εκκλησίες για τον αγιασμό, στα χαρτιά η απαγόρευση

Θεοφάνεια: Ουρές πιστών έξω από εκκλησίες για τον αγιασμό, στα χαρτιά η απαγόρευση

 

Αρκετός ο κόσμος που μαζεύτηκε σήμερα Θεοφάνεια, στις εκκλησίες προκειμένου να πάρει τον Αγιασμό, καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις δεν θα πραγματοποιηθεί ο Αγιασμός των υδάτων.  

Κοσμοσυρροή σημειώνεται σε αρκετές εκκλησίες της χώρας και στον ναό του Αγίου Δημητρίου στο Μπραχάμι, όπου οι ουρές για τον αγιασμό, στον προαύλιο χώρο είναι ατελείωτες.

Δεκάδες είναι τα άτομα που περιμένουν από νωρίς το πρωί και έξω από τη Μητρόπολη Καλαμαριάς στη Θεσσαλονίκη για να πάρουν τον αγιασμό.

Πολλοί από τους πιστούς που θέλουν να κοινωνήσουν περιμένουν έξω από τον ιερό ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, και η είσοδος τούς επιτρέπεται μόνο αφότου αποχωρήσουν από τον ναό κάποιοι άλλοι. Κατά την αναμονή ωστόσο οι αποστάσεις ασφαλείας και εδώ σε μερικές περιπτώσεις δεν τηρούνται. Κόσμος κατέφτανε από το πρωί και στον Άγιο Δημήτριο.

Μεγάλος αριθμός πιστών βρίσκονται και έξω από τον Ιερό Ναό Αγίου Πολυκάρπου στη Θεσσαλονίκη.

Πρόκειται για μια μικρή εκκλησία, όπου μέσα δεν επιτρέπεται κανένας λόγω των μέτρων. Επειδή όμως, έσπευσαν πολλοί πιστοί που περιμένουν στην... ουρά για προσευχή και αγιασμό έξω από τον ναό, στο σημείο μετέβησαν άμεσα αστυνομικοί προκειμένου να κάνουν συστάσεις σε περίπτωση που χρειαστεί, για την τήρηση των μέτρων.

Αυξημένη είναι η κίνηση σε σχέση με τις υπόλοιπες εκκλησίες του κέντρου της πόλης στην Ιερά μητρόπολη Θεσσαλονίκης. Αστυνομικά κλιμάκια βρίσκονται τόσο έξω από τον προαύλιο χώρο όσο και έξω από την είσοδο της εκκλησίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κίνηση ήταν πολύ αυξημένη τις πρωινές ώρες, γύρω στις 7:15. Ο κόσμος άρχισε να μειώνεται μετά το πέρας της πρώτης λειτουργίας.

Παρουσία πιστών και με τήρηση των υγειονομικών κανόνων και πρωτοκόλλων γίνεται η Θεία Λειτουργία για τα Θεοφάνια, σε τήρηση της εγκυκλίου της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου και παρά τις απαγορεύσεις απο την Κυβέρνηση.

Η εκπομπή Καλημέρα Ελλάδα του ΑΝΤ1 κατέγραψε εικόνες απο το εσωτερικό ναού στην Νέα Φιλαδέλφεια, όπου απο νωρίς βρέθηκαν πιστοί για να συμμετάσχουν στην Θεία Λειτουργία. Εξω απο τον ναό δεν υπήρχαν αστυνομικοί.

Η Θεία Λειτουργία στον Μητροπολιτικό Ναό της Νέας Φιλαδέλφειας γίνεται χοροστατούντος του επιχώριου Μητροπολίτη Γαβριήλ, ο οποίος μίλησε στην εκπομπή "Καλημέρα Ελλάδα":

Ανάλογη ήταν η εικόνα σε πολλές εκκλησίες της Αττικής, όπως ο Ιερός Ναός της Αγίας Βαρβάρας, στα Άνω Πατήσια. Ο εφημέριος του ναού, πατήρ Μελέτιος, μίλησε στην εκπομπή "Καλημέρα Ελλάδα" και για το μήνυμα της σημερινής Εορτής του Χριστιανισμού.

Στην Μητρόπολη Αθηνών, όπου η Θεία Λειτουργία τελέστηκε χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, ελάχιστοι ήταν οι πιστοί που συμμετείχαν στην Λειτουργία: Μεταξύ αυτών, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος.

Θεία λειτουργία με συμμετοχή πιστών έγινε και στον Ναό της Αγίας Τριάδας, στον Πειραιά, έξω απο τον οποίο ήταν εμφανής αν και διακριτική η παρουσία αστυνομικών.

Οι πιστοί άρχισαν να συγκεντρώνονται έξω από τους ναούς από τα ξημερώματα για να προλάβουν να μπουν στις εκκλησίες και να συμμετέχουν στην Θεία Λειτουργία.

Από τις 6 το πρωί της Τετάρτης συγκεντρώθηκαν πιστοί έξω από τον Ιερό Ναό Παναγίας Φανερωμένης όπου μετέβησαν και αστυνομικοί, η παρουσία των οποίων είναι διακριτική. Όπως ενημέρωσε εκπρόσωπος του ναού, οι θέσεις έχουν καταληφθεί ήδη και θα ανοίξουν οι πόρτες για τους πιστούς μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας, ώστε να μπορέσουν όσοι θέλουν να πάρουν αγιασμό σε μπουκαλάκια.

Πηγή: ieidiseis.gr

3 σχόλια:

  1. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης.
    Η ντροπή έχει ονοματεπώνυμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο κάθε λαός, εκτός από την κυβέρνηση, έχει και τα ζωντανά που του αξίζουν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Οι Σεβασμιότατοι για να βγάλουν βόλτα τα δουλικά τους στέλνουν 6;
    https://im2.7job.gr/sites/default/files/imagecache/775x435/article/2021/01/332209-kata_to_dokoun....jpg

    ΑπάντησηΔιαγραφή

(3)