Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2021

Υπό πολιορκία το Καπιτώλιο από οπαδούς του Τραμπ...



Μαύρη ημέρα για τις ΗΠΑ... 

Καταστάσεις χωρίς προηγούμενο στο Καπιτώλιο- οι διαδηλωτές με την προτροπή του Ντ. Τραμπ σταμάτησαν τη συνταγματική διαδικασία της επικύρωσης από το Κογκρέσο του εκλογικού αποτελέσματος, εισέβαλαν στο... 
κτίριο και έφθασαν μέχρι τις αίθουσες συνεδρίασης των δυο σωμάτων, Γερουσίας και Βουλής. Έκπληκτα τα μέλη του Κογκρέσου, ανεστάλησαν οι συνεδριάσεις για την επικύρωση της εκλογικής νίκης του Τζο Μπάιντεν. Ρεπουμπλικανοί και Δημοκρατικοί, πληροφορήθηκαν από την ασφάλεια του κτιρίου ότι για την ασφάλειά τους, πρέπει να εκκενώσουν τις αίθουσες, να μεταβούν στα γραφεία τους και να παραμείνουν εκεί. Ενισχύσεις ζήτησαν οι δυνάμεις ασφαλείας του Καπιτωλίου που αιφνιδιάστηκαν. 

Σύμφωνα με πληροφορίες ήδη σημειώθηκε ένοπλη αντιπαράθεση έξω από την αίθουσα της Βουλής, ενώ στα μέλη του Κογκρέσου μοιράστηκαν μάσκες για δακρυγόνα και τους ζητήθηκε να κρυφτούν στα γραφεία τους. Ο δήμαρχος της πρωτεύουσας διέταξε απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα τοπική ώρα (1 τα ξημερώματα ώρα Ελλάδας) Σιωπηλός επί μια ώρα, ο Ντ. Τραμπ ανήρτησε ένα αμφιλεγόμενο μήνυμα στο Twitter και χωρίς να ζητήσει από τους οπαδούς του να αποχωρήσουν από το Καπιτώλιο, τους παροτρύνει να «Σεβαστούν τις δυνάμεις τήρησης της τάξης στο Καπιτώλιο» καθώς είναι «στην υπηρεσία της χώρας». 

Χαοτικές στιγμές μεταδίδουν τα αμερικανικά ΜΜΕ με οργισμένους διαδηλωτές να εισβάλουν μέσα στις αίθουσες της Γερουσίας και της Βουλής. Δημοσιογράφοι κάνουν λόγο για τραυματίες και αίματα στους διαδρόμους, χωρίς να έχει γίνει γνωστό πια είναι η στρατηγική της αστυνομίας αυτή τη στιγμή. Οργισμένοι οπαδοί του Ντόναλντ Τραμπ ρωτούσαν τους δημοσιογράφους «εσύ με ποιον είσαι», ενώ ήδη πολιτικοί, αλλά και δημοσιογράφοι χαρακτηρίζουν το περιστατικό ως «απόπειρα πραξικοπήματος». 

Μια από τις χειρότερες ημέρες της βιώνει η Δημοκρατία στις ΗΠΑ, καθώς οπαδοί του Ντόναλντ Τραμπ εισέβαλαν στο Καπιτώλιο, όπου συνεδρίαζε το Κογκρέσο για να επικυρώσει την εκλογική νίκη του Τζο Μπάιντεν. Προηγήθηκε η ομιλία Τραμπ και η παρότρυνσή του προς τους δεκάδες χιλιάδες οπαδούς του, να ασκήσουν πίεση για ακύρωση του εκλογικού αποτελέσματος...

efsyn.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)