Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2021

Ραγδαία αλλαγή του καιρού από σήμερα με τρία ισχυρά κύματα κακοκαιρίας


 

Χαλάει ο καιρός σήμερα, Σάββατο με βροχές, καταιγίδες και ισχυρούς ανέμους. Τι λένε Σάκης Αρναούτογλου και Κλέαρχος Μαρουσάκης. Τρία νέα κύματα κακοκαιρίας στην Ελλάδα τις επόμενες μέρες.

Ραγδαία αλλαγή του καιρού έρχεται από σήμερα, Σάββατο με βροχές, καταιγίδες και ισχυρούς ανέμους.

Έτσι, προβλέπονται τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες στη Δυτική Ελλάδα, στην Ανατολική Μακεδονία, στη Θράκη, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα. Επιδείνωση του καιρού αναμένεται το μεσημέρι από τα δυτικά, με τοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες, φαινόμενα που βαθμιαία θα επηρεάσουν το σύνολο της ηπειρωτικής χώρας και προς το βράδυ το Βόρειο Αιγαίο και τις Σποράδες.

Χιόνια θα πέσουν στα ηπειρωτικά ορεινά και ενδεχομένως πρόσκαιρα σε ημιορεινά τμήματα της Ηπείρου και της Δυτικής Μακεδονίας. Τη νύχτα και νωρίς το πρωί η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη, ενώ οι ατμοσφαιρικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά σκόνης, κυρίως στα δυτικά, όπου θα εκδηλωθούν λασποβροχές.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Ιόνιο από νότιες διευθύνσεις με εντάσεις 6-7 μποφόρ και πρόσκαιρα στα βόρεια πελάγη 8 μποφόρ. Στο Αιγαίο θα πνέουν νότιοι νοτιοδυτικοί άνεμοι με εντάσεις έως 7 μποφόρ, ενισχυόμενοι μετά το μεσημέρι κατά τόπους στα 8 μποφόρ και ενδεχομένως πρόσκαιρα το βράδυ στο Βόρειο Αιγαίο στα 9 μποφόρ.

Στην Αττική αναμένονται νεφώσεις, με παροδικές βροχές από τις μεσημεριανές ώρες. Αργά το βράδυ και τη νύχτα προς Κυριακή θα εκδηλωθούν πρόσκαιρες καταιγίδες. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοδυτικοί, με εντάσεις 6-7 μποφόρ και πρόσκαιρα στα ανοικτά του Σαρωνικού τοπικά 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία στην Αθήνα θα κυμανθεί από 9 έως 15 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται νεφώσεις με βροχές μετά το μεσημέρι. Τις πρωινές ώρες η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη. ΟΙ άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις με εντάσεις έως 5 μποφόρ και μετά το μεσημέρι νοτιοανατολικοί με εντάσεις έως 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία στην πόλη της Θεσσαλονίκης θα κυμανθεί από 6 έως 14 βαθμούς, αλλά περιφερειακά της πόλης οι ελάχιστες θα είναι 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερες.

Ακραία μεταβολή του καιρού βρίσκεται προ των πυλών της Ελλάδας, προειδοποιεί ο Κλέαρχος Μαρουσάκης.

Ο μετεωρολόγος του τηλεοπτικού σταθμού ΟΡΕΝ τόνισε πως «αναμένουμε τρία κύματα κακοκαιρίας, το ένα πιο ισχυρό από το άλλο».

«Το πρώτο περνάει σήμερα και μέχρι αύριο. Θα απασχολήσει κυρίως τη Δυτική Ελλάδα και το ανατολικό Αιγαίο. Θα έχουμε, όμως, ένα πέρασμα βροχοπτώσεων και για άλλες περιοχές, κυρίως του ηπειρωτικού κορμού της χώρας μας», υπογράμμισε ο κ. Μαρουσάκης.

«Μέσα, τώρα, στο Σαββατοκύριακο περνάει και δεύτερο κύμα κακοκαιρίας. Πάλι τις περισσότερες βροχές τις περιμένουμε στα δυτικά και το ανατολικό Αιγαίο. Ένα γρήγορο πέρασμα και από τις υπόλοιπες περιοχές», συμπλήρωσε ο μετεωρολόγος.

«Και το σημαντικότερο κύμα, που πρέπει να δείξουμε μεγάλη προσοχή, έρχεται στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας, κοντά στην Τετάρτη με Πέμπτη. Ένα πολύ ισχυρό βαρομετρικό χαμηλό θα οργανωθεί στην περιοχή της Αδριατικής.

Θα κατηφορίσει, λοιπόν, προς τη χώρα μας και θα δώσει πολύ ισχυρές βροχές και καταιγίδες, πυκνές χιονοπτώσεις, ακόμα και σε χαμηλά υψόμετρα, προς την κεντρική και βόρεια ηπειρωτική χώρα.

Θα πέσει και η θερμοκρασία μέσα σε αυτό το σύστημα κακοκαιρίας, θα φέρει ψυχρότερες αέριες μάζες», κατέληξε.

Σάκης Αρναούτογλου: Ισχυρές βροχές τις επόμενες μέρες

Εν τω μεταξύ, ο Σάκης Αρναούτογλου τονίζει τις επόμενες ημέρες θα σημειωθούν πολλές βροχές.

Παράλληλα, ο μετεωρολόγος της δημόσιας τηλεόρασης σημειώνει πως από την Τρίτη το βράδυ αναμένεται εκ νέου πτώση της θερμοκρασίας, όχι στα επίπεδα εκείνης που προκάλεσε η προηγούμενη ψυχρή εισβολή.

«Πολλές οι βροχές τις επόμενες ημέρες στα δυτικά-βορειοδυτικά. Θα έχουμε και μια εμμονική συμπεριφορά, κυρίως στο βορειοδυτικό κομμάτι της χώρας, όπου οι χιονοπτώσεις θα εντοπίζονται σε μεγάλα υψόμετρα πάνω από τα 1.600 με 1.700 μέτρα και μέχρι εκείνα τα υψόμετρα (πιο κάτω δηλαδή από τα 1.600) θα σημειώνονται βροχές, υπογραμμίζει ο μετεωρολόγος.

Επισημαίνει δε πως «μάλιστα, κατά περιόδους οι εν λόγω βροχές θα είναι δυνατές και θα λιώσει το χιόνι σε αρκετές περιοχές -κυρίως κάτω από τα 1.600 μέτρα- ορεινές της Ηπείρου, της Θεσσαλίας και της δυτικής - βορειοδυτική Στερέας, αλλά και στην Πελοπόννησο, αλλά κυρίως στα βορειοδυτικά. Θέλει ιδιαίτερα μεγάλη προσοχή». 

Πηγή: ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)