Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2021

Δήλωση γρίφος Στουρνάρα για έλλειμμα 10 δισ. ευρώ στο τραπεζικό σύστημα – Τι σημαίνει

 

Ο κεντρικός τραπεζίτης Γιάννης Στουρνάρας κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής για τη λειτουργία του χρηματοπιστωτικού συστήματος δήλωσε:

  • «Οι ελληνικές τράπεζες εμφανίζουν έλλειμμα άνω των 10 δισ. ευρώ σε σχέση με τις λεγόμενες Ελάχιστες Απαιτήσεις Ιδίων Κεφαλαίων και Επιλέξιμων Υποχρεώσεων (MREL), το οποίο υποχρεούνται να καλύψουν εντός των επόμενων τεσσάρων πέντε ετών».

Πρόκειται για ένα στοιχείο που παρέμενε άγνωστο έως χθες και δηλώνει ξεκάθαρα μια τεράστια «τρύπα» στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, την ώρα, μάλιστα, που διενεργούνται «τεστ αντοχής» από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Στουρνάρας, κινείται κάτω από το ελάχιστο όριο των απαιτήσεων! Διευκρινίσεις θα πρέπει να δοθούν, καθώς φαίνεται σαν να προαναγγέλλεται ένα νέο «σώσιμο» των τραπεζών με λεφτά των Ελλήνων πολιτών, οι οποίοι έχουν ακριβοπληρώσει τις ανακεφαλαιοποιήσεις των ελληνικών τραπεζών.

Το υπουργείο Οικονομικών μόλις την περασμένη Πέμπτη, κατέθεσε νομοσχέδιο το οποίο προβλέπει την ικανότητα απορρόφησης των ζημιών, της ανακεφαλαιοποίησης των πιστωτικών ιδρυμάτων και των επιχειρήσεων επενδύσεων.

Το νομοσχέδιο με τίτλο «Ενσωμάτωση της Οδηγίας (Ε.Ε.) 2019/879 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 20ής Μαΐου 2019 για την τροποποίηση της Οδηγίας 2014/59/Ε.Ε. σχετικά με την ικανότητα απορρόφησης των ζημιών και ανακεφαλαιοποίησης των πιστωτικών ιδρυμάτων και επιχειρήσεων επενδύσεων και της Οδηγίας 98/26/ΕΚ (L 150), μέσω της τροποποίησης του άρθρου 2 του Ν. 4335/2015» αποσκοπεί στην εφαρμογή του προτύπου συνολικής ικανότητας απορρόφησης ζημιών και στην αναθεώρηση της ελάχιστης απαίτησης ιδίων κεφαλαίων και επιλέξιμων υποχρεώσεων, δηλαδή του ελλείμματος των 10 δισ. ευρώ που ανακοίνωσε χθες, λίγες ώρες αργότερα, ο Γιάννης Στουρνάρας στη Βουλή.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης στη Βουλή, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, τόνισε ότι η κυβέρνηση εξετάζει τη δημιουργία μιας «bad bank», κάτι που ζητεί εδώ και καιρό η Τράπεζα της Ελλάδος.

Ως αντιστάθμισμα στην υποχώρηση του υπουργείου Οικονομικών, ο Χρήστος Σταϊκούρας προανήγγειλε την επέκταση του σχεδίου «Ηρακλής» για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων, ένα σχέδιο που επιχείρησε να υποβαθμίσει ο κεντρικός τραπεζίτης, ανοίγοντας ακόμα ένα παρασκηνιακό μέτωπο μεταξύ οικονομικού επιτελείου και ΤτΕ.

Πηγή: libre.gr

1 σχόλιο:

  1. Το πιάσατε το υπονοούμενο ρε ζώα ή να σας το κάνουμε λιανά;
    Θα πλερώσετε άααααλλη μια φόρά. Και μην ακούσω κιχ.
    Κούλαρε Θεέ δώσε πόνο στα γίδια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

(3)