Βασίλη Σκουρή
«Οι χειρισμοί του Υπουργείου είναι τραγικοί σε όλα τα επίπεδα. Παρόλα αυτά, τώρα πια από μόνη της η παραίτηση, θα ήταν εξαιρετικά βολική και χρήσιμη για κάποιους. Και αυτό διότι αφαιρεί την ευθύνη από εκεί που πράγματι βρίσκεται. Το Μέγαρο Μαξίμου», τονίζει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΝΑΛ.
«Οι χειρισμοί του Υπουργείου είναι τραγικοί σε όλα τα επίπεδα. Παρόλα αυτά, τώρα πια από μόνη της η παραίτηση, θα ήταν εξαιρετικά βολική και χρήσιμη για κάποιους. Και αυτό διότι αφαιρεί την ευθύνη από εκεί που πράγματι βρίσκεται. Το Μέγαρο Μαξίμου».
Τα παραπάνω τονίζει σε συνέντευξή του που παραχωρεί στο iEidiseis για το σκάνδαλο Λιγνάδη ο Παύλος Χρηστίδης, εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής-και επισημαίνει αναφερλόμενος στον πρωθυπουργό: «Μα πώς να ζητήσει παραιτήσεις, όταν οι επιλογές είναι δικές του. Άλλαξε το νομικό πλαίσιο για τον διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου.
Κύριε Σκουρή, δεν θεωρεί κανένας μας ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει ευθύνη για τις αποτρόπαιες πράξεις που φέρεται να έκανε ο κ. Λιγνάδης. Λέμε όμως ξεκάθαρα ότι αυτές τις εβδομάδες, που οι καταγγελίες είδαν το φως της δημοσιότητας, δεν αναλαμβάνει την ευθύνη που αναλογεί στις επιλογές του».
Πώς κρίνετε τη στάση της κυβέρνησης στην υπόθεση Λιγνάδη;
Υποκριτική.
Από την ημέρα που έγιναν οι πρώτες επώνυμες καταγγελίες, η κυβέρνηση συνολικά, το Μέγαρο Μαξίμου και το Υπουργείο πολιτισμού καθυστέρησαν, προσπάθησαν να αποκρύψουν, να συγκαλύψουν το πρόβλημα.
Θυμίζω ότι την Τετάρτη μιλούσαν για «παραίτηση που αφορά προσωπικούς λόγους» και Παρασκευή για «επικίνδυνο άνθρωπο.»
Πίστεψαν ότι μπορούσαν να «κρύψουν» το πρόβλημα της επιλογής Λιγνάδη και της καθυστερημένης αντίδρασης. Και στη συνέχεια, βγήκαν να πουν πως εξαπατήθηκαν.
Η αλήθεια, όμως, όπως και η πραγματικότητα είναι ισχυρότερη της επικοινωνίας. Ευτυχώς, τώρα η υπόθεση είναι στα χέρια της Δικαιοσύνης, που είναι η αρμόδια να ερευνήσει και να αποφανθεί.
Γιατί, όμως, δεν αντιμετώπισε εξ αρχής το θέμα;
Κανείς δεν έχει δικαίωμα να σιωπά ή να καθυστερεί να μιλήσει όταν υπάρχουν καταγγελίες για βιασμούς παιδιών. Και χρειάζονται άμεσες πράξεις, όχι ευχολόγια.
Εμείς, έχουμε επισημάνει πολλές φορές, πως η κυβέρνηση θεωρεί πως όλα είναι ζήτημα εικόνας. Πίστεψαν, μάλλον, ότι το θέμα θα σβήσει ή θα μπει στην κομματική εξίσωση με πρόσωπα που υπηρέτησαν τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.
Υποτίμησαν την έκταση των καταγγελιών, θεώρησαν ότι δεν ακουμπούν την δημοσκοπική ευφορία τους. Σε κάθε περίπτωση, η καθυστερημένη αντίδραση είναι απολύτως απαράδεκτη. Και αντί να ζητήσουν ένα συγγνώμη και να αναλάβουν τις ευθύνες τους, για ακόμη μια φορά υποτιμούν τη νοημοσύνη των πολιτών.
Το Κίνημα Αλλαγής επιμένει στην παραίτηση Μενδώνη;
Οι χειρισμοί του Υπουργείου είναι τραγικοί σε όλα τα επίπεδα. Παρόλα αυτά, τώρα πια από μόνη της η παραίτηση, θα ήταν εξαιρετικά βολική και χρήσιμη για κάποιους. Και αυτό διότι αφαιρεί την ευθύνη από εκεί που πράγματι βρίσκεται. Το Μέγαρο Μαξίμου.
Ο πρωθυπουργός, πάντως, δεν έχει ζητήσει παραιτήσεις…
Μα πώς να ζητήσει παραιτήσεις, όταν οι επιλογές είναι δικές του. Άλλαξε το νομικό πλαίσιο για τον διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου.
Κύριε Σκουρή, δεν θεωρεί κανένας μας ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει ευθύνη για τις αποτρόπαιες πράξεις που φέρεται να έκανε ο κ. Λιγνάδης. Λέμε όμως ξεκάθαρα ότι αυτές τις εβδομάδες, που οι καταγγελίες είδαν το φως της δημοσιότητας, δεν αναλαμβάνει την ευθύνη που αναλογεί στις επιλογές του.
Δεν θεωρεί κανένας μας ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει ευθύνη για τις αποτρόπαιες πράξεις που φέρεται να έκανε ο κ. Λιγνάδης. Λέμε όμως ξεκάθαρα ότι αυτές τις εβδομάδες, που οι καταγγελίες είδαν το φως της δημοσιότητας, δεν αναλαμβάνει την ευθύνη που αναλογεί στις επιλογές του
Συνολικότερα με το θέμα της σεξουαλικής παρενόχλησης τι πρέπει να γίνει;
Νιώθω ότι για πολλά χρόνια θα ευχαριστούμε όσους έδειξαν το θάρρος να μιλήσουν για όσα πέρασαν. Σοφία Μπεκατώρου, Ζέτα Δούκα, Νίκος Σ, έδειξαν το δρόμο μιας κοινωνικής επανάστασης. Έσπασαν το απόστημα και τώρα πρέπει να δημιουργήσουμε θεσμούς.
Πρώτα από όλα να εντάξουμε άμεσα στα σχολεία το μάθημα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης. Στη συνέχεια , να προχωρήσουμε:
1. στην επικύρωση της πρώτης παγκόσμιας Σύμβασης κατά της Βίας και Παρενόχλησης στην Εργασία κατά τη διάρκεια της συνάντησης της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ΔΟΕ) του ΟΗΕ στη Γενεύη (Ιούνιος 2019).
2. Στην Ενίσχυση του προστατευτικού πλέγματος της εργατικής νομοθεσίας με την υιοθέτηση πολιτικών μηδενικής ανοχής στα περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης και σεξιστικής συμπεριφοράς στην εργασία
3. Στην Ενίσχυση και επαρκή στελέχωση ελεγκτικών σωμάτων ( π.χ. ΣΕΠΕ) με εκπαίδευση στον χειρισμό ανάλογων περιστατικών αλλά και των υπηρεσιών της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων και του Συνηγόρου του Πολίτη.
4. Στην Διεξαγωγή συστηματικών ερευνών από τους αρμόδιους φορείς για τις διαστάσεις του φαινομένου και τήρηση διαχρονικών στοιχείων που θα επιτρέψουν τον σχεδιασμό αποτελεσματικών πολιτικών. Όπως επισημαίνεται, η Η ΕΛ.ΑΣ. δεν κρατά ειδικό αρχείο τέτοιων υποθέσεων καθώς τα εγκλήματα κατατάσσονται με βάση το έννομο αγαθό που πλήττεται.
5. Στην Διεξαγωγή εκπαιδευτικών σεμιναρίων και εκπαιδευτικού υλικού σχετικά με ζητήματα σεξουαλικής παρενόχλησης. Ειδικά στο δημόσιο τομέα, επιβάλλεται η επιμόρφωση σχετικά με την ισχύουσα νομοθεσία καθώς και καθιέρωση πρωτοκόλλων διαχείρισης ανάλογων περιστατικών.
6. Στην Αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου στην Ελλάδα για τον ορισμό της παρενόχλησης, λαμβάνοντας υπόψη ότι ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων είναι πιο ευάλωτες απέναντι στη βία και την παρενόχληση (γυναίκες, ΛΟΑΤΚΙ άτομα, μετανάστες/τριες και εργαζόμενοι/ες με αναπηρία) αλλά και ορισμένοι κλάδοι, όπως αυτός του επισιτισμού, ο οποίος χαρακτηρίζεται από μεγάλο ποσοστό αδήλωτης εργασίας και «κανονικοποίησης» των ανωτέρω συμπεριφορών.
7. Στην Δημιουργία χάρτη έμφυλης βίας: Στο πρότυπο του χάρτη με τα περιστατικά βίας της Χρυσής Αυγής να φτιάξουμε μια σελίδα όπου ανώνυμα θα αναρτώνται περιστατικά παρενόχλησης με μικρή περιγραφή τους, ώστε να εξοικειωθούν όλοι με το τι συνιστά παρενόχληση.
Πηγή: ieidiseis.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου